Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Freddie Mercurys sista beslut – före hans död

Freddie Mercury dog 45 år gammal.Foto: UNIVERSAL PICTORIAL PRESS / STELLA PICTURES PHOTOSHOT
Det var bara kort innan hans död som han valde att gå ut med sin sjukdom offentligt. Foto: OKÄND
”Jag har aldrig sett honom så avslappnad, eftersom hemligheten var ute”, säger vännen Peter Freestone. Foto: OKÄND

Queens karismatiska sångare och låtskrivare Freddie Mercury gick tragisk bort i Aids den 24 november 1991, 45 år gammal.

Man bara dagar före tog han beslutet att berätta för omvärlden om sin sjukdomskamp – något vännen Peter Freestone tror är anledningen till att han till slut somnade in.

– Jag har aldrig sett honom så avslappnad, eftersom hemligheten var ute. Det fanns inget att gömma eller oroa sig för, säger Peter Freestone till Express Online.

Den 24 november 1991 drog Queen-frontmannen Freddie Mercury sitt sista andetag, innan han somnade in i sitt hem i London efter en lång tids kamp mot Aids. Han var då omgiven av sina nära och kära, som höll honom sällskap dygnet runt, i 12-timmarsskift.

Hans nära vän och personliga assistent Peter Freestone har berättat om hur det var att vara vid rockstjärnans sida under hans svåra sjukdomstid – och har avslöjat hur Freddie hade ett sista beslut före sin bortgång.

För Express Online har Peter Freestone berättat hur Freddie Mercurys beslut att berätta för omvärlden att han var sjuk i Aids gjorde att han sedan kunde släppa tag om världen och somna in.

– Under den sista veckan så lämnade han aldrig sin säng och han var aldrig ensam. Vi gjorde skift på 12 timmar. Jag brukade sitta på hans säng och hålla hans hand, så om han vaknade upp så var det någon där. Sista gången jag såg honom var på fredagskvällen den 22 november, berättar Peter Freestone.

Släppte pressmeddelande

På den kvällen tog Freddie Mercury ett beslut att berätta offentligt om sin sjukdom och annalkande död – detta efter att ha dolt sin Aids-kamp under många år.

Mercury kallade till sig sin manager och vän Jim Bach, och tillsammans tog de beslutet att skriva ett pressmeddelande.

– Han släppte inte uttalandet om sitt mående dagen före han dog, som många tror. Det släpptes åtta på kvällen på fredagen, men tidningarna tryckte det lördag morgon.

Peter Freestone berättar att Freddie Mercury kunde slappna av för första gången på länge, efter att ha gått ut med pressmeddelandet.

– Jag har aldrig sett honom så avslappnad, eftersom hemligheten var ute. Det fanns inget att gömma eller oroa sig för. Så han kunde förebereda sig själv. Det var en stor lättnad att få ut det, berättar vännen för tidningen.

24 timmar efter att nyheten skrevs om i tidningarna så somnade stjärnan in, och vännen Peter Freestone tror att Mercury hade bestämt sig för att det var nog.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.