Franks sista vila stoppad – efter familjens konflikt

Det kan dröja till nästa år innan det avgörs var Frank Andersson ska jordfästas.
Foto: MELI PETERSSON ELLAFI / BILDBYRÅN
Frank Andersson med sin ex-fru Jeanette Bouvin Nygren
Foto: UFFE RINGBLOM / STELLA PICTURES / FAMEFLYNET SWEDEN
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Foto: JOACHIM NYWALL
Foto: JOACHIM NYWALL
1 / 9

Frank Anderson berättade för sin bror var han ville begravas. 

Men familjetvisten om brottarens sista vilja gör att länsstyrelsen nu tvingas rycka in. Beslutet om jordfästningen kan dröja till nästa år. 

– Man måste förstå att det är en knepig situation när någon bara dör så här. Det händer jättekonstiga saker med en människa när någon bara försvinner, säger de anhörigas medlare Elisabeth Tollsten. 

Frank Andersson avled den 9 september på grund av komplikationer efter en hjärtoperation.

I nästa vecka ska brottningsikonen begravas – och två ceremonier kommer att hållas. De anhöriga är inte överens om var Frank Andersson ska få sin sista vila.  

Frank Anderssons familj har i samråd med de närmaste beslutat att han ska begravas i sin födelsestad Trollhättan efter ett samtal Frank Andersson hade med sin bror Tommy på Karolinska sjukhuset inför operationen. 

– Först ville han inte prata om vad vi skulle göra om operationen inte gick som vi tänkt oss, allt fokus låg på att träna och komma tillbaka, men kort innan operationen kallade han till sig mig och sa: ”Tommy, jag vill begravas bredvid dig om jag inte vaknar”, har Tommy Andersson tidigare berättat.
Begravningsgudstjänsten ska därför hållas den 19 oktober i Trollhättans stadskyrka.

Samtidigt har Frank Anderssons ex-hustru Jeanette Bouvin Nygren planerat för en borgerlig begravningsakt i Heliga korsets kapell på Skogskyrkogården den 16 oktober.

– Enligt vad Frank har sagt till mig vill han ha det så. Alla de som vill komma till Stockholm för att hedra honom ska kunna göra det, har hon tidigare berättat.

LÄS MER: Frank Anderssons önskan om sin begravning 

Medlarens intervjuer med familjen

Tvisten innebär att länsstyrelsen tvingas avgöra var Frank Andersson ska vila. Medlaren Elisabeth Tollsten, vid Stockholms kyrkogårdsförvaltning, har intervjuat både anhöriga och vänner för att utröna vem som har bäst kännedom om den folkkära brottningsstjärnans vilja. Tollsten kommer senare att skicka sin rekommendation till länsstyrelsen som därefter bestämmer vem som får beslutanderätt över Frank Anderssons sista vila.
– Dels är det dödsbodelägare och närstående, men det kan också vara andra personer runt omkring. Allting utgår från Begravningslagen och den säger att i första hand ska man gå efter den avlidnes vilja. I andra hand ska man titta på vem i den avlidnes omgivning kan vara den som kan veta bäst vad han eller hon kan ha velat, säger Tollsten och beskriver sitt arbete.

– Jag gör som alltid en ordentlig utredning och jag ska tala om vilka anhöriga som säger vad och vilka relationer man har haft till den avlidne och vad den avlidne har varit för en person. Det är ganska mycket pyssel. Jag har pratat med hela familjen och några vänner, säger hon, 

Hur viktigt är det att det finns en skriftlig sista vilja? Räcker det, som i Frank Anderssons fall, att han sa vad han ville till sin bror, inför vittnen, på sjukhuset?

– Det skulle kunna räcka, men det måste inte vara så. Han skulle ha kunnat skrivit något brev någon annan gång eller sagt något annat vid något annat tillfälle. Han kan själv ha varit på en begravning med någon kompis eller bekant och då pratat om de här sakerna.

Att det var sista samtalet behöver inte vara avgörande?

– Nej, det är olika. Alla pratar om den s i s t a viljan och jag pratar om viljan. Frank, det är inte helt obekant, har levt i flera olika relationer och man kan faktiskt ändra sig över tid. Det som han sa och tyckte om de här sakerna för tio år sedan kanske har ändrats. 

Spelar det någon roll var hans familj är begravd?

– Nej, då kommer vi in på frågan ”Vem kan ha vetat bäst vad han ville?”. Den får då bestämma och den får bestämma var också. Jag kan säga att det inte är helt lätt att avgöra. 

LÄS MER: Familjen berättar - Frank Anderssons dödsorsak 

Beslut om aska dröjer till nästa år

Tollsten har skickat sammanfattningar av sina samtal till berörda så att inget uppfattats fel eller missförståtts. Hon har bett att få deras svar senast den 22 oktober i år.
– Sedan ska jag också prata med mina kolleger för vi brukar stämma av lite grann, så att det inte bara blir mitt tyckande, säger Tollsten. 


LÄS MER: Därför begravs Frank Andersson två gånger 


Länsstyrelsens slutgiltiga beslut kan dröja till nästa år.
–  När länsstyrelsen delger yttrandet så får berörda parter lämna in sina yttranden om de vill, säger Tollsten. Då får de tre veckor på sig även där och sedan har de sin handläggningstid på länsstyrelsen och det kan vara två månader, men det beror på hur mycket de har att göra. Det har inte bara mina ärenden.

Och man får ingen förtur för att man är Frank Andersson?

– Nej, tyvärr. 

Frank Andersson ska kremeras efter begravningen den 19 oktober. 

 – Ja. Och det är tydligt att han vill kremeras. Det är inget snack om det, säger Tollsten. 

Det blir allt vanligare med familjetvister. För fem år sedan hade Tollsten fyra fall per år. Men i år har hon redan, trots att 2018 inte är slut, haft 22 tvister.
– Man måste förstå att det är en knepig situation när någon bara dör så här. Det händer jättekonstiga saker med en människa när någon bara försvinner. Man befinner ju sig i en sorgeprocess också samtidigt, säger Tollsten.

Ditt råd till människor är att skriva ned hur man vill ha det?

– Ja! Gå hem och gör det med hela familjen. Vi tror inte att vi ska dö, alla tror att vi ska vara gamla för att dö och så är det inte. Fyll i Vita arkivet.  Man kan skriva ett brev till sin anhöriga. Det behöver inte vara mer formellt än så, säger hon.  


LÄS MER: Mats Olsson om Frank Andersson: "Det var en älskvärd lymmel" 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.