Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Frankrikes rockkung är död – blev 74 år

Johhny Hallyday blev 74 år. Foto: JACQUES BRINON / AP TT NYHETSBYRÅN
Johnny Hallyday på scen i Quebec, Kanada, 1975. Foto: TONY KORODY / POLARIS POLARIS IMAGES

Johnny Hallyday, Frankrikes största rockstjärna, har avlidit 74 år gammal.

Hustrun Laeticia säger att Hallyday förlorade kampen mot lungcancer, rapporterar BBC

”Han lämnade oss i natt som han levde hela sitt liv, med mod och värdighet”, skrev hustrun enligt AFP.

Den franske artistveteranen Johnny Hallyday gick i mars i år ut med att han var sjuk i cancer. Han sade då att hans tillstånd inte var livshotande.

"Jag kan lova er, jag mår bra och är vid god fysisk hälsa. De har upptäckt cancerceller för några månader sedan, men jag genomgår för tillfället behandling. Jag ses över av duktiga läkare som jag litar på. Mitt liv är inte i fara i dag" sade han enligt The Guardian.

Han tackade också sin fru Laeticia Hallyday för stödet under sjukdomstiden.

"Jag kommer kämpa till slutet för de som älskar mig", säger han i uttalandet.

Men under natten mot onsdag kom beskedet från hustrun Laeticia att Hallyday hade förlorat kampen mot sjukdomen.

”Johnny Hallyday har lämnat oss. Jag skriver dessa ord utan att tro dem, och ändå är de sanna. Min make är inte längre hos oss. Han lämnade oss i natt som han levde hela sitt liv, med mod och värdighet”, skriver Laeticia Hallyday i ett meddelande på sociala medier.

Johnny Hallyday och Celine Dion uppträder tillsammans 2012. Foto: FAMEFLYNET / STELLA PICTURES

Hyllas av stjärnorna

Frankrikes president Emmanuel Macon kommenterade dödsbudet med att ”det finns lite av Johnny i oss alla. Över flera generationer var han en del av fransmännens liv. Han charmade dem genom generositeten du såg under hans konserter, så storslagen, så intim, i stora arenor och små lokaler”.

Richie Sambora, gitarrist i Bon Jovi, hyllade Hallyday på Twitter:

”Farväl till min vän Johhny Hallyday. Vi kommer att sakna dig, kompis. Tack för allt du gav oss”, skrev Sambora.

https://twitter.com/TheRealSambora/status/938236014719414273

Sångerskan Celine Dion säger att Hallyday ”kommer att saknas men aldrig glömmas”:

”Jag är väldigt ledsen över nyheten att Johnny Hallyday har lämnat oss. Han var en jätte inom show business, en äkta ikon”, skrev Dion på Twitter. 

https://twitter.com/celinedion/status/938237752117735424

Artisten Lenny Kravitz hyllade Hallyday på Twitter:

”Farväl kära Johnny. Din vänskap, vänlighet och stöd är inskrivna i mitt hjärta. Det är en ära att ha fått känna dig och att ha fått tillbringa tid med dig och din vackra familj. Din själ är ren rock’n’roll. Vila i frid”, skriver Kravitz.

https://twitter.com/LennyKravitz/status/938247962064576513

”Sex and the City”-skådespelaren Gilles Marini skrev på Twitter:

”Hjärtat är krossat efter att ha hört att vår franske nationalhjälte Johnny Hallyday har avlidit. Han var vår Elvis”, skrev Marini.

Frankrikes president Emmanuel Macron hyllade Johnny Hallyday. Foto: YOAN VALAT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Sålde över 110 miljoner album 

Hallyday, som föddes som Jean-Philippe Smet, började sin sex decennier långa karriär i slutet av 1950-talet då han sjöng franskspråkiga covers på låtar av rockikonerna Gene Vincent, Eddie Cochrane och Elvis Presley. Han tog namnet Halliday från sin fasters amerikanske make Lee Halliday. När namnet råkade bli felstavat (med ett y istället för ett i) på hans första skivsläpp bestämde han sig för att behålla den stavningen.

1960 släppte han sitt första album ”Hello! Johnny.” Följande år uppträdde han på Frankrikes första rockfestival någonsin på Palais des Sports i Paris. Festivalen höll på att sluta i upplopp vilket ledde att rockkonserter förbjöds i landet under flera månader.

Hallyday sålde över 110 miljoner album, medverkade i ett antal filmer (däribland ”Mannen på tåget” 2002 och ”Rosa pantern 2” 2009), var gift fyra gånger och var pappa till fyra barn varav två adopterade. Hallyday var enligt Variety känd som ”franske Elvis” och ses som den förste franskspråkige artisten som lyckades popularisera rock’n’roll i hemlandet. Han spelade in över 1 000 låtar. Bland Hallydays mest kända låter finns ”Noir c’est Noir” från 1966 och “Marie” från 2002.

Han toppade franska topplistan över 30 gånger men lyckades aldrig slå igenom internationellt. 

– Jag var väldigt god vän med Jimi Hendrix, jag kände Mick Jagger och John Lennon. Rod Stewart är en vän. Vi höll alla på att spela in i olika skivstudios och träffades för att dricka en kopp te, sade Johnny Hallyday.

Johnny Hallyday skakar hand med Ray Charles 1962. Foto: JEAN-JACQUES LEVY / AP TT

Spelade inför 600 000 människor 2001

En av höjdpunkterna i karriären var Hallydays konsert vid Eiffeltornet 2001 som drog 600 000 åskådare. 

När tidningen Journal du Dimanche 2006 genomförde en omröstning om vilken fransman som var mest populär kom Hallyday på fjärde plats endast slagen av i tur och ordning fotbollsspelaren Zinedine Zidane, tennisspelaren Yannick Noah och ekologen Nicolas Hulot.

Han tilldelades Frankrikes förnämsta statsorden hederslegionen av Frankrikes dåvarande president Jacques Chirac 1997 och var god vän med Chiracs efterträdare Nicolas Sarkozy.

När han enligt Guardian fick frågan vilken komplimang han helst skulle vilja få svarade Johnny Hallyday: ”Det var en bra konsert i kväll”.

Annons:
Expressen Refunder Miami

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!