Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Frank Anderssons önskan om sin egen begravning

Frank Andersson.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Frank Andersson.
Foto: MELI PETERSSON ELLAFI / BILDBYRÅN
Frank Andersson.
Foto: MIKAEL SJÖBERG

Frank Andersson kommer att begravas i Trollhättan. 

Beslutet grundar sig på ett sista samtal som brodern Tommy hade med den folkkära brottaren. 

– Frank bad mig arrangera begravningen, säger Tommy Andersson.

Brottningsstjärnan Frank Andersson gick bort på grund av komplikationerna efter en hjärtoperation. Nu har hans familj, i samråd med de närmaste, tagit beslutet att han ska begravas i sin födelsestad Trollhättan. Beslutet grundar sig på ett samtal Frank Andersson hade med sin bror Tommy på Karolinska sjukhuset inför operationen. 

– Först ville han inte prata om vad vi skulle göra om operationen inte gick som vi tänkt oss, allt fokus låg på att träna och komma tillbaka, men kort innan operationen kallade han till sig mig och sa: ”Tommy, jag vill begravas bredvid dig om jag inte vaknar”, säger brodern. 

Detta bekräftades med en stor kram från brodern på Karolinska sjukhuset.En ceremoni hålls i Stockholm

Frank Andersson levde länge i Stockholm och har vänner där och därför kommer man att ha en minnesceremoni för Frank Andersson i huvudstaden.  Begravningsgudstjänsten kommer hållas i Trollhättan Stadskyrka den 19 oktober, klockan 13 . 

– Det här är en oerhört tung förlust för oss och vi är tacksamma för alla som visat sitt stöd under den här tiden, säger Tommy Andersson. 

Frank Andersson var en av världens bästa brottare under slutet av 1970-talet och början av 1980-talet. Han vann sina VM-guld 1977, 1979 och 1982. Det olympiska bronset kom 1984 i Los Angeles. Andersson fick Svenska Dagbladets bragdmedalj 1977 och tillhör de så kallade 56:orna, de svenska idrottsstjärnor födda 1956 – Björn Borg, Ingemar Stenmark, Linda Haglund och Thomas Wassberg – som under samma era hade stora internationella framgångar. Frank Andersson hyllas av vänner och kolleger

Efter idrottskarriären sågs han i program som exempelvis TV4:s fredagssuccé "Let's dance", där han till slut hamnade på andra plats. Andersson profilerades också i reklamfilmer och andra tv-program.

Frank Andersson hyllades stort av vänner och kolleger efter sin död, både från sportvärlden och nöjesvärlden.

– Väldigt tråkigt, det kom som en chock för mig även om jag visste att läget var kritiskt. Jag minns honom som en snäll och generös person, sa Ingemar Stenmark efter Frank Anderssons bortgång.

– Det var en ödmjuk och fin människa och en stor idrottsman. Han tog alltid det bästa för alla, och det var en av de största när jag var ung. Björn Borg, Ingemar Stenmark och sedan var det Frank. Han har betytt mycket för yngre generationer, en bra idrottspersonlighet. Jag lider med barnen just nu, sa pingisikonen J-O Waldner.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.