Frank Andersson tvingas till operation

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Frank Andersson tvingas till en hjärtoperation.
Foto: Mikael Sjöberg
Han ska operera in en intern defibrillator för att få bukt med sin hjärtsvikt.
Foto: Mikael Sjöberg

Frank Andersson tvingas till en hjärtoperation.

Han ska operera in en intern defibrillator för att få bukt med sin hjärtsvikt.

– Jag gör det för jag vill leva så länge som möjligt. Då är det bättre att ha den här försäkringen i kroppen än att man går och hjärtat stannar. Jag har ju barn, säger Frank Andersson.

Brottarlegendaren Frank Andersson, 58, har under en längre kämpat med hjärtsvikt. En kamp som nu medfört att han ska operera in en intern defibrillator, en så kallad ICD-operation, för att få bukt med problemen.

Han menar att operationen kommer göra att han kommer må mycket bättre och bli piggare.

– Då kommer jag må ännu bättre. Jag är lite från dag till dag så där. Ibland är jag lite sliten men jag kan ändå göra ganska mycket. Men det märks att man är drabbad, säger Frank Andersson.

Andersson känner en viss oro över operationen, men vill ändå genomföra den.

– Det är ju inte helt ofarligt. Men jag gör det för jag vill leva så länge som möjligt. Då är det bättre att ha den här försäkringen i kroppen än att man går och hjärtat stannar. Jag har ju barn, förklarar Frank.

"Det blir jämnare livskvalitet"

Den 26 mars kommer Frank genomgå operationen som innebär att en dosa placeras under huden och elektroder fästs vid hjärtat. Skulle hjärtat få en rusning så slår den interna defibrillatorn i gång hjärtat igen med 150 volt, berättar Frank.

– Det är bara en ren säkerhetsåtgärd, säger han och fortsätter:

– Det blir jämnare livskvalitet.

Han intygar att familjen vet om vad operationen innebär och förklarar att redan efter två veckor så kommer stygnen från den vara borta. Frank litar på läkarna och att ha en dosa under huden bryr han sig inte om.

– Att ha en liten låda som hänger där, det gör mig fan ingenting, säger Frank.

Det har tidigare skrivits om Frank Anderssons hjärtproblem. 2013 låg han inskriven på hjärtintensiven efter oro om en hjärtinfarkt. En ballongsprängning planerades men behövdes lyckligtvis inte.

– Självklart skönt att veta att det inte är någon infarkt, men just nu är jag trött och tagen efter ingreppet, sa Andersson då.

Det här innebär ICD:

En ICD (intern defibrillator) är en elektronisk apparat som behandlar hjärtrusningar. ICD-systemet består av en metalldosa med batteri och elektronik, samt en eller flera elektroder ”sladdar” till hjärtat. Operationen sker i lokal- bedövning. Operatören placerar dosan under huden, ofta nedanför vänstra nyckelbenet. Elektroderna förs in via blodkärlet och placeras i hjärtat.

ICD:n övervakar hjärtrytmen och om hjärtat rusar alltför fort, vilket kan medföra att hjärtats pumpfunktion plötsligt upphör helt eller nästan helt, kommer ICD:n att avge en eller flera chocker (elektriska stötar) för att bryta hjärtrusningen.

Källa: informationsblad från Sahlgrenska universitetssjukhuset

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.