Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Frank Andersson – därför begravs han två gånger

Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Foto: IBL

Frank Andersson gick bort 9 september efter att ha drabbats av komplikationer efter en hjärtoperation.

Nu kommer Frank Andersson att begravas två gånger. Först i Stockholm där han bodde, sedan i födelsestaden Trollhättan.

Frank Andersson väntade på att få ett nytt hjärta. Under en förberedande operation tillstötte komplikationer och världsmästaren i brottning gick bort. Ord står nu mot ord när det gäller Frank Anderssons begravning och var han ska jordsättas. 

På ena sidan står familjen som hävdar att Frank Andersson ville bli begravd i Trollhättan. 

– Kort före operationen kallade han till sig mig och sa: ”Tommy, jag vill begravas bredvid dig om jag inte vaknar”, har Tommy Andersson tidigare berättat.

På andra sidan är Frank Anderssons ex-hustru Jeanette Bouvin Nygren som har två barn med världsmästaren. Hon hävdar att han ville få sista vilan i Stockholm, där han bodde.

– Enligt vad Frank har sagt till mig vill han ha det så. Alla de som vill komma till Stockholm för att hedra honom ska kunna göra det, har hon tidigare berättat för Expressen. 

LÄS MER: Så ska Frank Andersson hedras på begravningen 

Frank Andersson hade inga egna önskemål om begravning

Begravningslagen säger att man ska respektera den avlidnes vilja när det gäller gravsättning. Är det inte dokumenterat så får man tillfråga släkt och vänner om personen berättat något. 

Frank Andersson lämnade inte efter några skrivna önskemål. Däremot ska han ha pratat med minst två personer om sin begravning. Brodern Tommy Andersson och ex-hustrun Jeanette Bouvin Nygren. Att de säger olika saker betyder inte att en av dem ljuger. Frank Andersson kan ha ändrat sig i frågan.

Frank Andersson

Frank Andersson var en av världens bästa brottare under slutet av 1970-talet och början av 1980-talet. Han vann VM-guld 1977, 1979 och 1982. Det olympiska bronset kom 1984 i Los Angeles. Andersson fick Svenska Dagbladets bragdmedalj 1977 och tillhör de så kallade 56:orna, de svenska idrottsstjärnor födda 1956 – Björn Borg, Ingemar Stenmark, Linda Haglund och Thomas Wassberg – som under samma era hade stora internationella framgångar. 

Frank Andersson – så blir begravningen

Lösningen är att hålla två begravningsceremonier. En borgerlig i Heliga korsets kapell på Skogskyrkogården i Stockholm den 16 oktober. En i Trollhättan, tre dagar senare, den 19:e.

Var och när gravsättningen ska äga rum bestäms senare. Frågan har överlämnats till länsstyrelsen. För att fatta ett så rättvist utslag som möjligt har parterna anlitat medlaren Elisabeth Tollsten vid Stockholms kyrkogårdsförvaltning. Hon har intervjuat anhöriga och vänner för att ta reda på vem som bäst känner brottningsstjärnans vilja. 

Hennes bedömning kommer att ligga grund till länsstyrelsen beslut. 

– Dels är det dödsbodelägare och närstående, men det kan också vara andra personer runtomkring. Allting utgår från Begravningslagen och den säger att i första hand ska man gå efter den avlidnes vilja. I andra hand ska man titta på vem i den avlidnes omgivning kan vara den som kan veta bäst vad han eller hon kan ha velat, säger Tollsten.

En gravsättning ska göras senast en månad efter dödsfallet om inte kvarlevorna kremerats. Då ska askan gravsättas inom ett år efter kremation, skriver Svenska kyrkan.

 

LÄS MER: Familjen berättar om Frank Anderssons dödsorsak 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!