Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Frank Andersson jordfäst – här tar familjen farväl

Frank Andersson växte upp i Trollhättan och blev en av Sveriges mest älskade idrottsmän. Foto: MELI PETERSSON ELLAFI / BILDBYRÅN
Här tar familj och vänner farväl av Frank Andersson som begravdes under fredagen.Foto: Privat
Frank Andersson har gravplats 56, något sonen föreslog för att Frank tillhörde de kända sportprofilerna födda 1956.Foto: Privat
På gravstenen finns en bild på Frank Andersson när han 1977 vann VM-guld i Göteborg.Foto: Privat

Frank Andersson jordfästes i dag på Håjums begravningsplats i Trollhättan.

Efter den långa tvisten kunde nära och kära äntligen ta farväl av den folkkära idrottsstjärnan.  

– Det var Franks vilja att få vila i Trollhättan. Nu har jag gjort vad jag skulle och tagit hem min brorsa, säger Tommy Andersson. 

Tvisten varade i flera månader, men under fredag eftermiddag fick Frank Anderssons familj till sist jordfästa brottarlegenden på Håjums begravningsplats i Trollhättan. 

Den 9 september förra året dog Frank Andersson, 62 år gammal, på grund av komplikationer efter en hjärtoperation. Kort därefter framkom att det fanns olika uppfattningar om var han bett om att få sin sista vila.

På ena sidan stod familjen som berättat om hur Frank Andersson inför operationen sagt att han ville bli begravd i Trollhättan, där han växte upp. 

På andra sidan menade en av Frank Anderssons exfruar, Jeanette Bouvin Nygren, att han ville få sista vilan i Stockholm, där han bodde. Tvisten ledde till att två separata begravningsceremonier fick hållas – och först i slutet av 2018 kunde Länsstyrelsen besluta att Frank Andersson skulle begravas i Trollhättan, bland annat eftersom han inför hjärtoperationen sagt detta till sin bror Tommy, till sin brorson Svante Andersson, sin dotter Montana och till Montana mamma, Franks ex-flickvän Jeanette Kindblom. 

De fem rosorna symboliserar Frank Anderssons fem barn. Foto: Privat

 

För nära och kära som närvarade under fredagens gravsättning var det ett välbehövligt avslut på en mycket tuff tid. 

– Det känns oerhört skönt att jag äntligen fått utföra mitt mandat. Det var Franks vilja att få vila i Trollhättan. Nu har jag gjort vad jag skulle och tagit hem min brorsa, säger Tommy Andersson. 

– Det här hjälper oss att äntligen få ett avslut. Det har känts som att en pusselbit har fattats oss alla när han inte har kunnat gravsättas, säger han.

Många var närvarade på området Lupinen på Håjums begravningsplats. 

– Vi valde att inte ha ceremonin öppen för allmänheten, men alla av Franks nära och kära som visat intresse har självklart fått komma och ta farväl. Ingen har uteslutits, säger Tommy.

Frank Andersson med 56:orna Björn Borg, Linda Haglund och Ingemar Stenmark i samband med en Davis Cup-match 1978,Foto: SÖREN KARLSON

 

Frank Andersson vilar på begravningsplats 56. Den folkkära brottaren, född 1956, tillhör tillsammans med Björn Borg, Ingemar Stenmark, Linda Haglund och Thomas Wassberg de så kallade 56:orna, en av tidernas mest framgångsrika svenska idrottsgenerationer. 

– Vi har valt plats med mycket omsorg, säger Tommy Andersson. Vi valde mellan två platser, nummer ett eller nummer 56. Vi var inne på plats ett eftersom Frank var nummer ett, men hans son Isac föreslog 56 och vi tyckte det var väldigt fint och passande. Den ligger dessutom i mitten av kyrkogården och Frank tyckte ju om att vara i centrum så det kändes rätt, säger Tommy Andersson. 

Gravstenen pryds av det foto som också fanns i programbladet under begravningsceremonin i Trollhättan. Bilden togs 1977 när Frank Andersson vann VM-guld i Göteborg. På den klassiska bilden lyfter Frank Andersson en arm mot skyn för att fira segern. 

– Den bilden är ju Frank för oss alla, säger Tommy Andersson

På gravstenen där det står ”En far. En bror. En kämpe” finns också den dikt som Tommy Anderssons dotter Helene skrev till sin farbror till dödsannonsen. 

Dikten lyder: 

”En krigare har fallit i strid. 

En stjärna med snabba fötter, har släckts före sin tid.

En själ med många rötter, har äntligen funnit sin frid.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.