Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Frank Andersson är död

Frank Andersson
Foto: ROGER TILLBERG / STELLA PICTURES
Frank Andersson
Foto: Christian Örnberg
Frank Andersson under sin aktiva karriär
Foto: © BILDBYRÅN

Frank Andersson är död. Den tidigare brottningsstjärnan drabbades av komplikationer efter sin svåra hjärtoperation.

– Han hade sina närmaste vid sin sida, säger brorsonen Svante Andersson.

Frank Andersson, en av Sveriges mest älskade idrottsmän, gick bort under söndagen. Tidigt under söndagen drabbades han av komplikationer efter den svåra hjärtoperation han genomgick under torsdagen.

– De vet inte exakt vad som hänt, men hans hjärta orkade inte till sist. Den livsuppehållande hjälpen stängdes av nu under kvällen, säger Svante Andersson.

– Han hade ett stort hjärta, men det var inte tillräckligt starkt den här gången. Den här matchen blev för tuff.  Det hände något i natt, läkarna vet inte exakt vad som hänt, säger Andersson. 

Frank Anderssons brorson, hans bror Tommy, ex-sambo Jeanette, dotter Montana och vännen Robert Gidlöf har funnits vid hans sida på Karolina sjukhuset under den sista tiden. Frank Anderssons sista timmar – familjen berättar

– Vi stängde av när det inte fanns någon hjärtaktivitet. Organen slogs ut. Jag satt bredvid och han somnade in fridfull. Det var ingen smärta, säger Svante Andersson.
Robert Gidlöf har varit Frank Anderssons närmaste vän i 35 år. De sista månaderna i livet bodde Frank Andersson också hos Gidlöf.

 –  Han har varit så fruktansvärt stark den sista tiden och planerat framtiden, men han orkade inte till sist. Han orkade inte den här matchen, trots att det kändes som varenda läkare försökte hjälpa honom, säger Gidlöf.
Frank Andersson hade tid att prata med sina närmaste på sjukhuset. Han förklarade bland annat för Gidlöf att han varit den finaste vän man kunde tänka sig. Gidlöf berättar om det sista samtalet.
– Vi  satt i över två timmar och vi skrattade och skämtade. Det är så overkligt.  Det var ett jättefint sista samtal, men det var ju inte som att vi tog avsked. Vi planerade framtiden och hur vi skulle lägga upp träningen efter operationen, säger han. 

Frank Andersson var en av världens bästa brottare under slutet av 1970-talet och början av 1980-talet. Han vann sina VM-guld 1977, 1979 och 1982. Det olympiska bronset kom 1984 i Los Angeles. Andersson fick Svenska Dagbladets bragdmedalj 1977 och tillhör de så kallade 56:orna, de svenska idrottsstjärnor födda 1956 – Björn Borg, Ingemar Stenmark, Linda Haglund och Thomas Wassberg – som under samma era hade stora internationella framgångar. 


De folkkära 56-orna: Linda Haglund, Frank Andersson, Ingemar Stenmark och Björn Borg
Foto: SÖREN KARLSSON

Efter karriären har Frank Andersson också medverkat i olika tävlingsprogram som "Robinson Vip", "Mästarnas mästare" och ”Let’s dance”. Han var även anlitad för "Farmen VIP", men tvingades avbryta inspelningen i sommar på grund av hjärtproblemen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.