Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Från vita duken till skolbänken

Moa Gammel studerar på Handels samtidigt som hon är skådespelerska. Foto: Sven Lindwall
Moa Gammel har hållit på med teater sedan tre års ålder. Men hon har aldrig varit så het som nu: Aktuell i inte mindre än fyra produktioner. Samtidigt läser hon parallellt på Handelshögskolan.
- Det är någon form av försenad tonårsrevolt. När pappa fick reda på det ville han byta lås på dörren, säger Moa.

FAKTA

Det här är Moa Gammel
Ålder: 28.
Bakgrund: 1996 var Moa med i miniserien "Skuggornas hus" i SVT. 2000-2001 spelade hon Julia i såpoperan "Vita lögner". Har bland annat gjort filmerna Sherdil (1999), Underbara älskade (2007) och Wallander-filmen Pyramiden (2007) samt medverkat i tv-serien "Oskyldigt dömd" i TV4.
Aktuell: I "Sommaren med Göran" och i Johan Klings kommande film "Puss" med Alexander och Gustaf Skarsgård samt Michelle Meadows.

Moa Gammel, 28, beskriver sin filmroll Linnea i "Sommaren med Göran" som en ambitiös, lite streberaktig överklasstjej utan självdistans och med ett märkligt sexualliv.
- Jag fick beskedet om rollen när jag satt på en boulevard i Paris och drack vin. Det blev en bra festkväll, säger Moa som verkligen har flyt nu.
I filmen är hon ihop med den lite dryga överklasskillen Dodde. I en av scenerna uppträder hon som en hund och kanin när hon vill ha sex.
- Hon och Dodde har ett märkligt sexualliv. Överklassens perversioner. Det var en ganska jobbig scen... Idén är Peter Magnussons, och han är pervers, ha, ha.
Parallellt med alla inspelningar går Moa på Handelshögskolan.

"Jag sticker ut lite"

- Där går många "Doddar", det är ju en viss typ som går där om man säger så, så jag sticker ut lite. Jag tror de tycker det är lite kul.
- Handels är någon form av försenad ungdomsrevolt. Pappa sa att han skulle byta lås på dörren när jag kom in, ha, ha.
Moa började läsa på Handels 2005 men har inte blivit klar än på grund av alla filmjobb.
Moa började sin teaterbana som treåring i Miniteatern. När hon var 12 sökte hon rollen som Annika i "Pippi Långstrump" på Dramaten och fick den.
- Jag insåg tidigt att man måste vara hårdhudad och att om man inte får jobb just då så behöver man inte bryta ihop för det. Jobben kommer förr eller senare.
Du har spelat alla typer av roller: lungsjuk prostituerad, heroinist, partybrud tonårstjej, överklasstjej, med mera. Vilken är din drömroll?
- Jag hoppas få fortsätta göra alla typer av roller. Jag vill spela så komplexa personer som möjligt.
Annons:
Expressen Refunder Kalkylator

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!