Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Från Somalia till att bli maktfaktor i svensk politik

Ahmed Abdirahman sommarpratar i P1.Foto: MATTIAS AHLM / SVERIGES RADIO

Ahmed Abdirahman har inte bara gjort en resa från Somalia till Sverige, han har också gjort en klassresa från Tensta till att bli en maktfaktor i svensk politik.

Hans berättelse blir ett intressant sommarprat som också handlar om islam och synen på kriminalitet i förorten.

Han har grundat Järvaveckan som nu är ett givet inslag i partiledarnas agenda, rekryterats till Stockholms handelskammare som expert på näringspolitik och integration, beskrivits som en ”urkraft” och utsetts till ”Årets supertalang” av affärstidningen Veckans Affärer.

Ahmed Abdirahman är blott 32 år gammal men hans berättelse om flykten från Somalia, chansen han fick i USA, mötet med det svenska kungahuset, Järvaveckan och mycket annat blir till ett intressant sommarprat samma dag som Almedalsveckan inleds på Gotland.

Hans program lyfts av att han inte väjer för svåra frågor om religion och kriminalitet.

Ahmed Abdirahman upprörs av skjutningar och knarkhandel i Tensta och omnejd men väljer att problematisera orsaken till kriminalitet i förorten när han retoriskt frågar:

- Varför blir inte alla kriminella i Tensta om fattigdom är orsaken?

Han vittnar också om att han möter folk i förorten som vill ha hårdare tag, som inte förstår varför unga inte straffas hårdare och varför kriminella snabbt släpps ut i samhället igen.

Men hans berättelse innehåller också värme och man lyssnar ofta med ett leende på läpparna. Dels eftersom han berättar underhållande även om svåra saker men också för att hans framgångsresa är fantastisk.

Och även om han själv har en negativ syn på integration och segregation ger hans sommarprat visst hopp om att det går att lyckas i Sverige - även om resan startar elva stationer väster om Stockholms central.

 

Så bra var Sommar i P1 med Ahmed Abdirahman

INLEDNINGEN

Ahmed Abdirahman upplyser om att det bara tar 20 minuter att åka hem till honom i Tensta och att de flesta svenskar aldrig satt sin fot där. En något klyschig och förväntad inledning.

 

KÄNSLORNA

Relationen till hemlandet Somalia och tiden i USA innehåller flera känslosamma delar.

 

SKRATTEN

Starka känslor varvas med att Abdirahman med glimten i ögat berättar om hur han som muslim får finna sig i att leva i ett hus fullt med hundar, lättklädda tjejer och alkohol. Roligast är att han hamnade på en middag med Paul McCartney och avslöjar sig själv med att inte veta vad Beatles var och att han kallas ”Ahmed Svensson” i Tensta.

 

AVSLUTNINGEN

Ett kort brandtal om integration och segregation knyter effektivt ihop Ahmed Abdirahmans sommarprat.

 

MUSIKEN

Lirar bra med sommarpratet även om avslutningen med ”Sverige” av Kent blir lite väl förutsägbart svenne bananig.

 

LÅTLISTAN

Elton John - I'm Still Standing

Amadou & Mariam - Je pense a toi

Laleh - En stund på jorden

Rihanna - American Oxygen

Empire State Of Mind Original Version - Jay-Z feat. Alicia Keys 

Beatles - The long and winding road

Timbuktu - Alla vill till himlen

Erik Lundin – Suedi

Sean Paul - Like Glue

K'naan – Soobax

Seal - A change is gonna come

Kent – Sverige