Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Från miljontals spelningar till raderad karriär

Frågorna om Salah ”Dree Low” Abdulles framtid • ”Inte sett det tidigare”
Salah ”Dree Low” Abdulle.
Foto: Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
På 2020 års P3 Guld-gala prisades ”Dree Low” tillsammans med Eínar och Molly Sandén.
Foto: Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter stor framgång med listettor, miljoner på kontot och flera stora priser meddelade artisten Salah ”Dree Low” Abdulles i helgen att han avslutar sin musikkarriär för att fokusera på annat.

Artisten hade då redan plockat ner stora delar av sin låtkatalog från både Youtube och Spotify – med slutmålet att all musik ska bort från nätet.

Frågorna om vad som kommer att hända är många.

– Det är speciellt och anmärkningsvärt, jag har inte sett det tidigare på det här sättet, säger SVT-profilen och rap- och hiphopexperten Mariana Benyamin Sir.

Som en blixt från klar himmel slog han sig in på den svenska musikscenen 2018 med albumet ”No hasta mañana”. Två år senare hade Salah Abdulle, 27, mer känd under artistnamnet ”Dree Low”, blivit Sveriges mest spelade artist på Spotify. Mycket tack vare albumet ”Flawless”, som släpptes 2019.

Resan till toppen tog sin början redan på ungdomsgården Reactor i Husby när han som 16-åring började göra musik, i ett förstaläge tänkt som ett skämt för sina vänner.

Men i stället för att skratta uppmuntrade de honom.

2018 slog artisten igenom på bred front och året efter cementerades hans plats på Sverigetoppen när albumet ”Flawless” med succélåten ”Pippi” nådde publiken.

SVT-medarbetaren, rap- och hiphop-experten Mariana Benyamin Sir har följt artistens resa och minns genombrottet.

– Det var ett bombnedslag. Jag vet inte hur många veckor ”Pippi” legat etta på Sverigelistan, men den sålde guld två veckor efter att den släpptes. ”Flawless” har legat på albumlistan länge. Det var genombrottet, men lokalt har folk känt till hans musik, men nationellt var det framför allt via ”Flawless”.

Salah ”Dree Low” Abdulle i den numera borttagna videon till låten ”Pippi”.
Foto: Youtube / Skärmdump

Tre år efter det absoluta genombrottet kan ”Dree Low” se tillbaka på en karriär som inneburit P3 Guld i flera kategorier, Sveriges mest spelade artist 2020 och Grammisnomineringar.

Därför kom helgens besked att han lägger ner karriären som en chock för många.

Jag lägger ner min musikkarriär för att fokusera på det som är bättre. Kommer fortsätta mitt kreativa arbete men på andra sätt. Tack”, skrev han på Instagram.

Det var allt.

Men redan innan beskedet hade flera av artistens mest populära låtar försvunnit från både Youtube och Spotify, vilket fans också redan tidigare reagerat på.

Men enligt producenten Matte Caliste, som arbetat med flera av ”Dree Lows” album, slutar inte rensningen där.

Hela musikkatalogen kommer att tas ner, det lär ske inom närmsta veckan men exakt när beror på den tekniska delen”, sa Matte Caliste till P3:s Musikguiden efter beskedet.

Dragit in miljoner

Sedan karriären tog fart 2018 har Salah ”Dree Low” Abdulle dragit in flera miljoner. Mellan 2019 och 2020 ökade omsättningen i hans bolag Top Class Music från 3,3 miljoner kronor till 7,8 miljoner kronor, samtidigt som företaget gjorde en vinst på 4,5 miljoner kronor, enligt bokslut.

Det plötsliga beskedet att artisten slutar och tar bort all sin musik har mötts av starka reaktioner från fans som alla ställer samma fråga: Varför?

Att artister med framgångsrika karriärer väljer att från en dag till en annan bara väljer att sluta, händer. Chris Brown och Eminem har båda gjort det för att sedan återvända och släppa ny musik, för att nämna två.

– Den här typen av statement brukar generellt vara ett PR-trick. Det har man sett att många gör, det är ett väldigt bra sätt att få uppmärksamhet på: ”Nu slutar jag, det här är mitt sista album” och sedan slutar man inte, säger Mariana Benyamin Sir.

– Till och med band som splittrats återförenas. Men här är det någon som säger det och som faktiskt raderar musik.

SVT-journalisten och rap- och hiphopexperten Mariana Benyamin Sir.
Foto: Daniel Diaz. / SVT.

Det Abdulle har gjort är därför unikt.

– Det första jag märkte försvann var Flawless, genombrottsskivan med hans stora hit Pippi. Det är speciellt och anmärkningsvärt, jag har inte sett det tidigare på det här sättet, säger hon.

Vad som kommer att hända nu är svårt att sia om. Salah ”Dree Low” Abdulle och hans team arbetar för att ta ner så mycket av hans musik som det bara är möjligt, bland annat från Spotify, där han så sent som för två år sedan var hela plattformens mest spelade artist i Sverige 2020.

– Vi kan bekräfta att låtarna tagit bort låtarna på distributörens begäran, säger en presstalesperson för Spotify till Expressen.

Anna-Karin Larsson är musikchef på Sveriges Radio och hon berättar att ”Dree Lows” beslut att sluta som artist och plocka ner sin musik för strömningstjänster inte påverkar hur de kommer att hantera hans musik i framtiden – de fortsätter spela om de vill.

Egentligen inte från nuläget, hans musik spelas i ganska liten omfattning redan i dag, och då mestadels i specialkanalen P3 Din Gata. Och eftersom han nu inte kommer att släppa någon ny musik så kommer det så klart att med tiden kommer det att bli mindre musik av honom i radio. Ny musik spelas i större omfattning”, skriver hon i ett mejl till Expressen.

Dömdes till fängelse för rån

Beskedet om att avsluta karriären kommer efter att ”Dree Low” i november förra året dömdes till ett års fängelse för rån – och har efter det tagit strid i hovrätten för att bli frikänd och få en ny rättegång eftersom han anser att han blev orättvist behandlad av tingsrätten.

Det var i mitten av augusti som Abdulle och några vänner till honom gick in i butiken Akalla Direkten och tog cigaretter, snus och godis för 5 000 kronor.

Enligt Salah Abdulle hade de en överenskommelse med ägaren, som inte var i butiken vid tillfället, om att få handla på kredit.

Men åklagaren kunde med hjälp av vittnesmål från anställda och en övervakningsfilm bevisa att det handlade om ett rån under dödshot och Abdulle dömdes därför till ett års fängelse.

Salah Abdulle kopplades i polisutredningen till det kriminella nätverket ”Husbys hyenor”.

”De yngre i nätverket ser upp till honom och gör vad de blir tillsagda”, skriver Järvapolisen i ett PM.

Överklagade domen

Solna tingsrätts ordförande i rättegången, chefsrådman Patrik Alm, konstaterade efter att domen avkunnats:

– Hela agerandet bygger på att man räknar med att ingen vågar anmäla dem, så det här var ett maktspråk som vi såg som ett underförstått hot.

Salah Abdulle har överklagat tingsrättens dom till Svea hovrätt och kräver att bli frikänd. Han har också hävdat att rättens ordförande Patrik Alm var jävig eftersom han i samband med en häktningsförhandling – före rättegången – uttalade sig i Expressen.

Efter att Abdulle häktats konstaterade Alm i tv-intervjun: ”Vi får se vilket brott han döms för.”

Abdulle fick ta del av intervjun först efter att han efter rättegången släppts från häktet där han suttit inlåst med restriktioner utan möjlighet att ta del av nyheter.

Han har hävdat att Alm var jävig när han senare dömde honom för rån och har krävt en ny rättegång i tingsrätten med en annan domare.

Svea hovrätt beslutade strax före nyår att avvisa det kravet med motiveringen.

”Det uttalande som Patrik Alm har gjort kan enligt hovrätten dock inte anses innebära att han på förhand prövat frågan om Salah Abdulle har begått gärningen.”

Abdulle har protesterat på nytt och försökt överklaga men fick i ett beslut i slutet av förra veckan nobben på nytt.

Hans överklagan kommer därmed att prövas senare i en ny rättegång i Svea hovrätt men det finns ännu inget datum för den förhandlingen.

Åklagaren var nöjd med att Abdulle straffades med ett års fängelse och har inte överklagat straffet.

Om ett par månader är han fri. Vad som kommer att hända då vet ännu ingen mer än hans närmaste. När Matte Caliste får frågan av P3 Musikguiden låter det så här:

Det är nog bäst om han får ta det i sin egen takt och beskriva det med egna ord”.


Här rånar Salah Abdulle eller ”Dree Low” kiosken: ”Skrämmer näringsidkare”

Salah Abdulle själv nekar till anklagelserna och menar att det hela var ett missförstånd.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.