Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Från ”Biggest loser”-vinst till kokain och bedrägerier

Simon Kachoa inför ”Biggest loser”.
Efter att ha kämpat sig igenom tävlingen stod han till sist som vinnare. Foto: OLLE SPORRONG

Simon Kachoa, 29, vann ”Biggest loser” och tävlade i ”Let's dance” i TV4.

Han gick på kändisfester och arrangerade hälsoresor – sen åkte han fast med kokain och drog på sig miljonskulder.

Nu sitter han inlåst i häktet – misstänkt för att ha blåst personer på över 5 miljoner kronor.

Han satt framför kameran i TV4 och sa:

– Jag heter Simon Kachoa, är 23 år gammal, bor i Västerås och jobbar som säljare. Jag skulle vilja kunna spela fotboll, ragga på tjejer.

Det var våren 2013 och första gången Simon Kachoa blev känd för allmänheten. I tredje säsongen av TV4:s långkörare ”Biggest loser”, där deltagarna tävlar i att gå ner i vikt, syntes Kachoa varje vecka när han visade sin kamp.

Efter att ha vunnit ”Biggest loser” blev Simon Kachoa snabbt inbjuden till TV4:s succéprogram ”Let's dance”. Foto: TV4

Han slutade som säsongens vinnare – och blev snabbt inbjuden i nästa TV4-succé. 2014 deltog han i lägerelden ”Let's dance” där han fick dansa med Elisabeth Novotny.

Övriga kändisar som var med i samma säsong var Steffo Törnquist, Patrik Sjöberg, Kenza Zouiten, Glenn Hysén, Jasmine Kara, Lotta Engberg, Gunhild Carling, Benjamin Ingrosso, Emma Igelström och Aristides Denis Sánchez – känd som Phoenix i TV4:s ”Gladiatorerna”.

Greps med kokain på Stureplan

Simon Kachoa och Elisabeth Novotny var det fjärde dansparet som åkte ut, men Kachoa har hållit sig kvar i offentligheten. 2015 var han med i TV4:s ”Spring” – en ny variant av programmet ”På rymmen”. I ”Spring” vad med i lag med ”Paradise hotel”-profilen Samir Badran. Nästa program han var med i var TV4:s ”När och fjärran”, då han reste till Aruba i Karibien.

Simon Kachoa i ”Let's dance”. Foto: OLLE SPORRONG

Simon Kachoa dök upp på kändispremiärer och galor. Vid Sverigefinalen av Miss Universum på Café Opera i Stockholm, sommaren 2015, dök han upp med modellerna Frida Fornander och Camilla Hansson, båda utnämnda till Miss Universe Sweden.

Samtidigt byggde han upp en profil i sociala medier – och började arrangera hälsoresor.

Men motgångarna började komma. I mars 2015 greps Kachoa med kokain på nattklubben Sturecompagniet på Stureplan i centrala Stockholm. I februari 2016 dömdes han i Stockholms tingsrätt. Han dömdes för ringa narkotikabrott till 120 dagsböter à 250 kronor, sammanlagt 30 000 kronor.

”Let's dance”-deltagarna 2014, men Simon Kachoa och danspartnern Elisabeth Novotny som tredje par från vänster.Foto: OLLE SPORRONG

Kachoa om kokaindomen: ”Tappade bort mig”

I beslag togs narkotika, emballage och ett snortrör. När Kachoa greps hade han själv också brukat kokain.

Förra året berättade han om domen i ”Biggest loser – vad hände sen” i Sjuan:

– Jag kommer in i medievärlden, där verkar det som att vissa människor använder det. För mig så är det väldigt främmande. Jag tog ett väldigt dumt beslut och gjorde det, sa han då.

– Jag tappade bort mig själv just där och då. Jag som person tidigare skulle aldrig någonsin kunna göra en sådan sak. Jag hade sådan ångest, jag trodde mitt liv var över.

Men det dröjde bara månader till nästa bakslag, efter domen. I november 2016 försattes tv-profilen i personlig konkurs. Då hade Skatteverket en fordran på drygt en halv miljon kronor på honom. Totalt hade Kachoa då skulder på över 1,6 miljoner kronor, enligt VLT.

Kachoa försattes i personlig konkurs

Men Simon Kachoa dök inte upp vid tingsrätten. VLT har rapporterat att Kachoa ringde upp tingsrätten och berättade att han var utomlands. Han påstod då att han inte hade fått kallelsen till sammanträdet. I januari 2017 begärdes Simon Kachoa häktad – då dök han upp.

Kachoa själv sa:

– En konkurs är en konkurs. Det är olyckligt men kan drabba även den bäste. Det är tråkigt men inte ovanligt. Anledningen till att det har blivit så stort är att jag är en offentlig person.

Bakgrunden till skatteskulderna var att Simon Kachoa hade drivit hälsoresor i sin enskilda firma utan att betala skatt. Någon bokföring hade han heller inte fört, rapporterade VLT.

Det slutade med att Kachoa fick ett strafföreläggande för bokföringsbrott. Det resulterade i böter på 4 000 kronor.

Efter tv-framträdandena fortsatte Simon Kachoa att hålla sig i rampljuset. Foto: JULIA DANSARIE

Simon Kachoa gripen för miljonbedrägerier

Men Simon Kachoa valde, trots skulderna, att fortsätta arrangera hälsoresor. Bland annat arrangerades resor till Aspa herrgård utanför Askersund, och spanska Barcelona och Mallorca.

Med de nya resorna har det också tillkommit nya skatteskulder, skriver VLT. I ett utdrag från Kronofogdemyndigheten i somras framgick att Kachoa hade skulder på 1 105 006 kronor.

Inte heller där tar det slut. En mängd personer har anmält Simon Kachoa för bedrägeri efter att de ska ha betalat för hälsoresor som inte blivit av.

I maj anhölls Kachoa i sin frånvaro, misstänkt för grova bedrägerier. Efter det levde han på flykt fram till i veckan. Då greps han på ett hotell i Västerås.

Advokaten: ”Han förnekar brott”

På torsdagen häktades han i Västmanlands tingsrätt misstänkt för elva fall av grova bedrägerier från augusti 2016 till oktober 2018.

Den sammanlagda summan för de misstänkta brotten ligger, enligt åklagaren, på runt 5 435 000 kronor. VLT skriver att ett 70-tal personer anmält Kachoa.

Kachoa sitter häktad med restriktioner som gör att han bara får ha kontakt med sin advokat, Sargon de Basso.

– Han förnekar brott alltjämt och det är den enda kommentar jag har att förmedla, säger de Basso om sin klient.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.