Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Frågorna som TV4 inte vill svara på

”Big Brother”-deltagare varnas — efter uttalande om våldtäkt

Det har stormat kring TV4-programmet ”Big brother” sedan premiären den tidigare i februari.

Men trots att skandalerna avlöst varandra har TV4 vägrat att svara på flera av Expressens frågor.

Expressen har i flera dagar sökt ansvariga på TV4 som en följd av kontroverserna runt programmet. Hittills har merparten dock inte återkommit med några svar. 

I stället har TV4:s exekutive producent Joel Bendrik återkommande varit den som uttalat sig.

Efter att Expressen på tisdagen kunde berätta att deltagaren Sami Jacobsson fått hjälp av TV4 att tatuera över nazisymboler har tidningen sökt bland andra TV4:s vd Casten Almqvist och innehållsdirektör Åsa Sjöberg.

I stället hör TV4:s presschef Charlie Forsberg av sig på sms och ber Expressen mejla frågor till honom.

Här frågorna som Expressen har skickat till Charlie Forsberg:

1. Två deltagare har kastats ut efter antisemitiska uttalanden, en annan har fått en varning för grova uttalanden om att våldta andra i huset och ytterligare en deltagare har fått hjälp av TV4 att tatuera över nazistsymboler. Hur har det här gått till?

2. Sami som kopplas till högerextrema miljöer är fortfarande kvar i huset. Hur motiverar ni det?

3. Kommer ni vidta åtgärder mot Sami?

4. Vad vidtar ni för åtgärder för att liknande situationer och personer inte ska castas igen?

5. Två programledare har hoppat av i protest mot Sami. Hur ser ni på det?

6. Efter en vecka har två deltagare kastats ut, en har varnats efter grova skämt, en ersättare har hoppat av efter tre dagar och två programledare har hoppat av i protest mot en deltagares bakgrund med högerextrema och nazistiska kopplingar. Är ni nöjda med castingen?

7. Exekutive producenten Joel Bendrik säger i kommentar att ”Sami har i samtal med mig och produktionen tydligt tagit avstånd från rasism och högerextremism”. Men på Samis aktiva Instagram-konto finns dock fortfarande en rad bilder där hans tatuering med Nazitysklands statsvapen syns tydligt. Är det att ta avstånd? Hur då?

8. På Samis aktiva Facebook-konto gillar han en sida som heter ”Ku Klux Klan recruitment”, enligt Nyheter 24 – något som vi också har verifierat. Är det att ta avstånd från rasism och högerextremism? Hur då?

9. Kan ni fortsätta med denna säsong av Big brother?

10. Kan ni ha en till säsong till av Big brother?

11. Sami som har högerextrema symboler på kroppen är fortfarande kvar i huset. Hur motiverar ni det?

12. Hur kan en person som uttrycker sig att våldta andra deltagare få vara kvar i huset?

 

Charlie Forsberg återkom då med tre kommentarer från Joel Bendrik.

”Big Brother är ett unikt format med livesändning dygnet runt. Det innebär att det vi kan göra för att ta ansvar när något händer är att agera med en gång och det har vi gjort. Två deltagare fick lämna förra veckan och i dag utfärdades skarpa varningar till andra deltagare. TV4 är glasklara med hur vi ser på rasism och kränkningar, det får konsekvenser och får inte förekomma i våra program”.

Vad gäller Samis medverkan hade vi kännedom om hans förflutna på förhand och förde samtal med honom där han tagit avstånd från detta. Det var grundläggande för hans medverkan. Vi tycker det finns en poäng att skildra att det finns personer som har den här bakgrunden och sen kan ändra sig. Sami har berättat om sitt förflutna och hur han tagit avstånd från det i programmet både på egen hand och i samtal med andra deltagare. Jag tror det är något som är intressant för många att ta del av”. 

”Vi kommer vidta åtgärder mot alla som bryter mot våra regler eller uttalar sig kränkande eller hotfullt mot någon. Big Brother är ett program som i 20 år har väckt reaktioner. Vi tror att den fortsatta säsongen kommer bli intressant för tittarna att ta del av och vi kommer fortsätta ta ansvar genom att agera kraftfullt om någon bryter mot våra regler”.

Deltagaren syns med nazistsymboler och högerextrema tatueringar

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.