"Foxcatcher"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Steve Carell i "Foxcatcher".
Foto: Sony Pictures Classics
Mark Ruffalo.
Foto: Sony Pictures Classics
Channing Tatum.
Foto: Marion Curtis

Med långt framskjuten gamnacke, överdimensionerad höknäsa och fnasigt löst skinn, så är Steve Carell inte bara i princip oigenkännlig, han hade även kunnat extraknäcka som grotesk ringare i Notre-Dame.

Med den skillnaden att hans rollfigur inte är något vänligt monster, inte ens en udda excentriker, utan snarast en lågmäld modern motsvarighet till Geoffrey i "Game of thrones".

John du Pont är den svagbegåvade arvtagaren till en enorm familjeförmögenhet som bestämmer sig för att försvara den amerikanska hedern genom att träna ett brottarlag med OS-guld som mål.

Det låter ju glatt, men det ständigt gråtunga novembervädret avslöjar tidigt att den här verklighetsbaserade historien bara kan sluta i tragedi.


Du Pont bjuder in bröderna Mark och Dave Shultz, två OS-medaljörer, och utlovar träningslokaler och försörjning, i utbyte mot att han får bli deras högst inkompetente ledare.

Den smartare av bröderna, Dave (Ruffalo), är skeptisk. Men Mark (Tatum) hugger som en utsvulten fisk efter betet. För medan storebror är begåvad både med familj, tränarjobb, och ett charmigt yttre, så är lillebror Mark bara en fattig, osynlig muskelmassa - älskad bara av bror sin.


Brottningsscenerna där just de två möts är fantastiska, fyllda av en sällsam innerlig ömhet. Men lika vacker som syskonkärleken är, lika hemskt är det att se hur obehaglige Du Pont allt mer börjar att äga Mark.

Samtidigt tecknas karaktärerna med lite för skarpa penseldrag för att matcha den annars så grå realismen. Du Pont är ond. Dave är god. Mark är svag. Daves fru verkar sympatisk, men har inte fått en enda vettig replik.


Därutöver har filmen försetts med en lite oklar patriotisk tematik som mest känns påklistrad.

Det är synd. Här finns ju faktiskt både en isande stämning och lysande skådespelare. Hade mängderna i receptet bara justerats lite, hade resultatet kunnat bli genialiskt.

Bio

FOXCATCHER

Drama

USA.

Av Bennett Miller.

Med Steve Carell, Mark Ruffalo, Channing Tatum, Sienna Miller, Vanessa Redgrave.

Längd: 2.13.

Från: 15 år.

Så bra är skådespelarna

STEVE CARELL

Genom att gå från komik till tungt drama, beter han sig som att han tränar för Oscar. Och prestationen är verkligen imponerande. Kanske hade man kunnat skippa lösnäsan och övriga överdrivna attribut. Det är nämligen det nedtonade i Carells skådespeleri som gör att det går kalla kårar genom kroppen.


MARK RUFFALO

Bäst är scenerna där man ser den ständigt pågående inre konflikten bara i hans blick. Hans Dave är en varm, förstående och god människa. Nästan lite för god för att berättelsen ska kännas allt igenom trovärdig.


CHANNING TATUM

Man känner verkligen med hans svåra situation, där han sitter som en ensam jätte och slafsar i sig billighetsnudlar. Samtidigt framställs Mark som så socialt isolerad och vilsen att han närmast borde förses med en diagnos. Osäker på om det verkligen är meningen.


SIENNA MILLER

Efter att man hade lagt allt krut på tre starka manliga karaktärer, fanns det absolut inget kvar till Sienna. Hon fick nöja sig med att gå runt och se mjukt kvinnligt rufsig ut.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.