Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förvirrat, TV4 – vem ska egentligen se på ”Idol”?

Under fredagens idolfinal tillägnade Freddie låten "Always remember us this way" till sin bortgångna pappa. Framträdandet lämnade Kishti Tomita i tårar.
Vem ska egentligen kolla på ”Idol”, undrar Expressens Aino Oxblod.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Idol” går sämre än på länge – men TV4 gör ingenting för att rädda sig själva.

I stället för att anstränga sig så att programmet känns aktuellt för kärnpubliken – barnfamiljerna – så tillåts Idolerna välja bort hitsen.

Det gör att man som tittare ställer sig frågan: vem är det egentligen som ska kolla på ”Idol”?

”Idol” är underhållning för alla, visst. Men precis som Melodifestivalen har det varit tydligt att programmet främst riktar sig till barnfamiljer - med betoning på barn.

Det var åtminstone läget fram till årets säsong av ”Idol”. Men under hösten har något underligt hänt. 

För bara några år sedan var ”Idol” ett självklart ställe för de senaste radiohitsen. Låg en låt på topplistan så sjöngs den i programmet. Igenkänningsfaktorn var lika hög som aktualiteten.

Men i år är radiohitsen utbytta mot dammiga 80-talsklassiker, hits som blivit passé samt ett gäng låtar som få varken har hört eller bryr sig om – och de tacomysande barnfamiljer som har varit ”Idols” kärnpublik sedan starten 2004 får se sig hopplöst bortprioriterade.

TV4 verkar famla för att rädda ”Idol” från alltför låga tittarsiffror, och på vägen har de gått vilse. Vem är det egentligen som ska lockas av programmet? Just nu verkar det främst vara de i kategorin 50+ som får något att sjunga med till i tv-sofforna. När GES presenteras som publikgodis cementeras det.

När programmet gästades av stjärnor som Carola och Molly Sandén väntade man sig att Idolerna skulle sjunga gäststjärnornas stora hits i duetterna. Men i stället för ”Evighet” och ”Större” fick tittarna nöja sig med mer okända ”Genom allt” och ”Utan dig”.

Under ”Idol”-hösten har fredagsfinalernas teman bara blivit konstigare och konstigare. En vecka med hyllningar till engelsk musik, när England knappt har varit relevant som musiknation de senaste tio åren. En vecka där Idolerna väljer musik till varandra, och prioriterar vad vännerna vill snarare än har ett kommersiellt tänk. Och nu har man valt att ge makten till de svenskar med erkänt sämst musiksmak i landet – idrottare.

När programmet väljer bort radiohitsen till förmån för äldre och smalare material så är det svårt att inte undra vad det ska bli av de talangfulla Idolerna – för årets startfält är det starkaste på länge – när de väl lämnar ”Idol”-bubblan. Vad är en ”Idol”-artists framtid om den inte sjunger radiohits? TV4:s härdsmälta förstör inte bara för dem själva – även Idolernas framtid är tveksammare än någonsin.

Om ”Idol” inte ens är till för sin huvudpublik längre – vad är då meningen med att ha kvar programmet alls?

Svenska mästaren Kevin Walker gjorde comeback på Idolscenen:

Kevin Walker tog SM-guld med Djurgården för några veckor sedan. 2013 vann han Idol. På fredagen stod ha på scenen igen i Idol.

Idol-deltagarna sätter betyg på ”Så mycket bättre”-låtarna:

Idolerna gästade Expressens tv-program ”Direkt med Niklas Svensson” tidigare i veckan, och fick då sätta betyg på ”Så mycket bättre”-låtar.

Snabba frågor med ”Idol”-Dao

Snabba frågor med Idol-Dao