Förundersökningen om sexuella trakasserier mot SVT-profilen Lasse Kronér läggs ner. Foto: SVTFörundersökningen om sexuella trakasserier mot SVT-profilen Lasse Kronér läggs ner. Foto: SVT
Förundersökningen om sexuella trakasserier mot SVT-profilen Lasse Kronér läggs ner. Foto: SVT
"Fet finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen", skriver de i ett pressmeddelande. Foto: BHÅ / BILDUPPDRAGET AB"Fet finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen", skriver de i ett pressmeddelande. Foto: BHÅ / BILDUPPDRAGET AB
"Fet finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen", skriver de i ett pressmeddelande. Foto: BHÅ / BILDUPPDRAGET AB

Förundersökningen mot Lasse Kronér läggs ner

Publicerad

Förundersökningen om sexuella trakasserier mot SVT-profilen Lasse Kronér läggs ner, uppger åklagarmyndigheten under onsdagsmorgonen.

Enligt åklagare Stefan Lind finns det inte längre anledning att fullfölja förundersökningen. Samtidigt bryter Lasse Kronér tystnaden.

– Det har varit en jävligt ledsam tid, säger han.

SVT-profilen Lasse Kronér har anklagats och varit misstänkt för sexuellt utnyttjande i beroendeställning och sexuellt ofredande av en kvinnlig praktikant på SVT. 

Enligt målsäganden ska händelserna ha inträffat under 2012, 2013 och 2014 och ha tagits i uttryck via olämpliga kontakter så som utmanande sms, har kvinnan tidigare berättat.

Nu meddelar åklagare Stefan Lind att utredningen mot Lasse Kronér läggs ner.

”Det saknas [- - - ] anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal i form av sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning och sexuellt ofredande har förövats och det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen", står det beslutet som meddelades under onsdagsmorgonen.

 

LÄS MER: Lasse Kronér hoppar av succéprogrammet 

 

Under förundersökningen har flera förhör hållits med kvinnan och även ett antal med vittnen kring händelserna.

Lasse Kronér om åklagarens beslut

Lasse Kronér bryter nu tystnaden och berättar att han har mått extremt dåligt de senaste månaderna.

– Det här tre månaderna har varit det absolut värsta i hela mitt liv. Det finns inget som ens har varit i närheten förutom privata sorgesaker. Men rent privat har jag aldrig någonsin varit med om maken. Jag har inte varit utanför dörren på tre och en halv månad. Jag har suttit i den här lägenheten… jag är ju van vid att prata med alla och vara ute. Jag är väldigt mycket rörelse och och jobbar extremt mycket, säger Lasse Kronér och fortsätter:

– Jag är en extremt social person men jag har bara legat hemma under soffan och varit så jävla ledsen att det inte finns. Sedan har jag naturligtvis otroligt många kompisar, vänner och folk jag inte känner som som har hört av sig under tiden och som har varit helt underbara. Men det är ju svårt att vända en persons... jag är ju så igenkänd och att gå ut och titta folk i ögonen samtidigt som man hängts ut som någon jävla våldtäktsman. Det är svårt att vara så stark.

 

Lasse Kronér berättar att han har mått extremt dåligt de senaste månaderna.Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

 

Hur känns det nu när förundersökningen lagts ner?

– Det är inte så att jag jublar och hoppar upp ur sängen och ropar ja! För mig är det här beslutet självklart. Jag har vetat det från sekund ett och det jag har berättat för medierna, de gånger jag har pratat med er, har varit sanningen.

– Så för mig hade det varit fruktansvärt förvånande om det hade kommit ett annat besked. Jag ser det som självklart.

Lasse Kronér vet samtidigt inte hur han ska gå vidare.

– Det ringer det extremt mycket saker i huvudet. Hur löser man sådant här? Hur ska jag lösa detta framåt? Hur kan jag tvätta bort den här stämpeln som har satts på mig. Det har varit en jävligt ledsam tid och det är svårt att känna direkt i huvudet hur jag ska gå vidare och bryta mönstret.

– Ska jag ut och spela, åka på turné, spela in tv-program och stå på scen och underhålla? Hur känns det egentligen?

Samtidigt riktar Lasse Kronér kritik mot medierna:

– Frågan är vad medierna tänker i detta? Hur i hela friden ska ni tänka efter detta? Frågan är inte hur jag mår utan hur medierna mår. Ni måste rannsaka er, hur ska ni sköta er i fortsättningen?

Expressen har varit i kontakt med den kvinnliga praktikantens advokat Elisabeth Massi Fritz som ber att få återkomma med en kommentar.

 

LÄS MER: Advokatens utspel om bevis mot Kronér

 

Anmäldes i samband med MeToo

Anklagelserna mot Lasse Kronér kom i samband med #MeToo-rörelsen. SVT- och "Dobidoo"-programledaren anmäldes då av den kvinnliga praktikanten på SVT. Den kvinnliga medarbetaren arbetade med Lasse Kronérs program ”Doobidoo” och hade, enligt egen utsago, fått motta hundratals sms som hon uppfattade som kränkande. 

Sms:en är från 2013 när hon arbetade med Kronér.  

– Lasse missbrukade fullkomligt att han hade mitt privata nummer, har hon tidigare sagt till Expressen.

– Det var frågor om han skulle skicka bilder på sig själv naken och om vi skulle ligga? Det hade inget med jobbet att göra.

Kvinnan slog larm och Kronér kallades till chefsmöte. Själv säger han att han blev chockad när cheferna konfronterade honom med anklagelser om sexuella trakasserier.

Mötet slutade med att Kronér fick en formell varning och han bad om ursäkt. Han lämnade i november som programledare för "Smartare än en femteklassare".

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag