Förundersökningen mot Jean-Claude Arnault läggs ner. Foto: CHRISTINE OLSSON / DNFörundersökningen mot Jean-Claude Arnault läggs ner. Foto: CHRISTINE OLSSON / DN
Förundersökningen mot Jean-Claude Arnault läggs ner. Foto: CHRISTINE OLSSON / DN
Jean-Claude Arnault tillsammans med frun Katarina Frostenson på Nobelbanketten 2011. Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURESJean-Claude Arnault tillsammans med frun Katarina Frostenson på Nobelbanketten 2011. Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES
Jean-Claude Arnault tillsammans med frun Katarina Frostenson på Nobelbanketten 2011. Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES

Förundersökning mot Arnault om våldtäkt läggs ner

Publicerad

Kulturprofilen Jean-Claude Arnault polisanmäldes i höstas för våldtäkt och sexuella ofredanden som ska ha begåtts flera år tidigare.

Nu läggs delar av förundersökningarna ner. 

– Utifrån det som kommit fram är min bedömning att det inte går att styrka brott i de delar vi lagt ner, säger kammaråklagare Christina Voigt. 

Förundersökningen fortsätter för de delar där misstankar om brott finns kvar.

De nedlagda misstankarna avser anmälda våldtäkter och sexuella ofredanden under mars 2013 till april 2015.

– Dels är det några misstankar som är preskriberade. Vad gäller de andra så kan jag generellt säga att det är en uppförsbacke att utreda misstankar om brott som ligger långt bak i tiden. Ju längre tid som går mellan det misstänkta brottet till det att man anmäler och polisen kan starta en utredning, desto svårare blir det, säger kammaråklagare Christina Voigt till Expressen. 

Förutom de delar som nu lagts ner så fortsätter förundersökningen – vilka brott den fortsätta utredningen gäller vill inte Christina Voigt uttala sig om. 

– Jag kan inte säga vilka delar som kvarstår, det pågår förundersökningssekretess i den delen. 

Kvinnor har vittnat om sexuella övergrepp

– Han är nöjd över beslutet. Han är inte nöjd att det kvarstår en misstanke, han tycker att även den borde ha lagts ner, säger Arnaults advokat Björn Hurtig. 

Björn Hurtig tycker att beskedet var väntat, även om han anser att alla delar borde lagts ner. 

– De har gått vidare med ytterligare utredningsåtgärder, så vi får se om de tycker att det räcker till ett åtal. Jag tror inte det men man vet aldrig. 

Jean-Claude Arnault, gift med Svenska Akademi-ledamoten och poeten Katarina Frostenson, har i flera decennier varit en maktpelare inom svensk kultur. 

Det var DN som först berättade om anklagelserna, då en rad kvinnor i höstas vittnade om hur kulturprofilen upprepade gånger ska ha utsatt dem för sexuella övergrepp. 

Minst åtta kvinnor har polisanmält honom och en förundersökning startades i december.

Arnault nekar till anklagelserna

I förra veckan meddelade Björn Hurtig att hans klient nekar till anklagelserna. 

– Han förnekar det som han är misstänkt för. I media tror jag det handlar om 18 kvinnor, det är inte lika många i polisförhör. Där är det ett färre antal, sa Björn Hurtig till Expressen. 

Han sa också att han anser att bevisningen är svag av många skäl. 

– En del händelser ligger långt tillbaka i tiden och jag tycker att det är svaga påståenden. Det jag har sett av bevisningen borde leda till att man lägger ner alltsammans, men vi får se.

Och i dag meddelar alltså kammaråklagare Christina Voigt att delar av förundersökningen läggs ner. 

Expressen söker Jean-Claude Arnault via hans advokat Björn Hurtig.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag