Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förundersökning inleds mot ”Den osannolika mördaren”

Tv-krönikör Mattias Bergqvist om nya Palme-serien: ”Känner viss besvikelse”
”Den osannolika mördaren” hade premiär på Netflix i november.
Foto: Photo Credit: Johan Paulin / _D1A9263.CR2 / Johan Paulin / © 2021 Netflix, Inc
Netflix.
Foto: Omar Marques / Sipa USA / TT Nyhetsbyrån

Netflix-serien ”Den osannolika mördaren” anmäldes i höstas för förtal av avliden.

Nu inleder åklagare en förundersökning för att utreda frågan, rapporterar SVT Nyheter.

”Den osannolika mördaren” är en dramatiserad tolkning av mordet på Olof Palme – som det hade kunnat gå till om Skandiamannen, Stig Engström, hade hållit i revolvern.

Efter premiären i november har serien kritiserats från flera håll och i höstas anmäldes den för förtal av avliden.

Nu inleder kammaråklagare Zilla Hirsch en förundersökning vad gäller anmälningarna som handlar om Stig Engström.

– Det är flera personer som anmäler att serien pekar ut en person med namn såsom den som skulle ha mördat Olof Palme. Och på de uppgifterna menar jag att det finns anledning att anta att det kan röra sig om förtal av avliden, säger kammaråklagare Zilla Hirsch till SVT Nyheter.

En av dem som har kritiserat serien är Stig Engströms fru. Till SVT säger hon att hon är positiv till åklagarens beslut.

– Det anser jag är åklagarens skyldighet. Jag ser det som positivt och hoppas att det blir något av det. Det som har skett är ärekränkning anser jag och många med mig. Det står jag för.

”Vore fantastiskt”

Bland de som varit kritiska till serien finns också Ulrika Glaser Rydberg, dotter till den så kallade Vapensamlaren som också porträtteras i serien. Stig Engström var en nära familjevän under uppväxten.

Även vad gäller Vapensamlaren har två anmälningar om förtal kommit in. Däremot väljer kammaråklagaren att inte inleda en förundersökning i det fallet, skriver SVT.

Till SVT säger Ulrika Glaser Rydberg att hon är beskviken att hennes anmälan inte leder till en förundersökning. Samtidigt tycker hon att det är bra att frågan om Stig Engström tas upp.

– Jag kan inte tillägga så mycket mer utom att jag håller tummarna, och det vore fantastiskt om Stig kunde få lite upprättelse, säger Ulrika Glaser Rydberg.

Se mer:

Huvudrollsinnehavaren Zendaya berättar i "Spoiler Alert" om nya säsongen av ”Euphoria”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.