Martin Timell utreds för våldtäkt

Foto: / TV4
Under måndagen polisanmäldes Martin Timell för våldtäkt, av den kvinna som tidigare gått ut och berättat hur "Äntligen hemma"-programledaren tog henne mellan benen i en badtunna på en personalfest 2008.

Martin Timell polisanmäldes under måndagen för våldtäkt, av en kvinna som tidigare jobbat på "Äntligen hemma".

Polisen har inlett en numera åklagarledd förundersökning om våldtäkt.

Brottet ska ha begåtts för nio år sedan – preskriptionstiden för våldtäkt är tio år.

– När det finns risk för kommande preskription ska det så klart hanteras extra skyndsamt, säger åklagare Anna Bengtsson.

Under måndagen polisanmäldes Martin Timell för våldtäkt, av den kvinna som tidigare gått ut och berättat hur "Äntligen hemma"-programledaren tog henne mellan benen i en badtunna på en personalfest 2008.

Nu pågår en åklagarledd förundersökning i fallet, vilket Ekot var först med att rapportera. Anna Bengtsson, kammaråklagare vid Norrorts åklagarkammare, berättar att förundersökningen inleddes av polisen innan hon tog över fallet under eftermiddagen i går.

– Det var polis som redan hade inlett en förundersökning när ärendet kom upp till mig, säger Anna Bengtsson.

Åklagare leder förundersökning mot Timell

Hon kan i nuläget inte kommentera polisens anledningar till att inleda en förundersökning. På grund av att preskriptionstiden för våldtäkt är tio år, och övergreppet ska ha inträffat för nio år sedan, så prioriteras fallet.

– Förundersökning pågår just nu avseende våldtäkt, det är en sak som kan förändras vartefter utredningen löper vidare. Men om det skulle vara våldtäkt är det tio års preskriptionstid. Alla sexualbrott som vi handlägger ska handläggas med skyndsamhet. När det finns risk för kommande preskription ska det så klart hanteras extra skyndsamt, säger Anna Bengtsson.

Hur ser du på utredningsläget?

– Jag kan inte uttala mig om det eftersom det råder förundersökningssekretess.

Har ni hunnit hålla förhör med kvinnan?

– Jag kan inte uttala mig om utredningsläget, säger Anna Bengtsson.

Du har sagt att ärendet är prioriterat, kan du säga när ett eventuellt förhör med Martin Timell kan hållas?

– Nej, det kan jag inte säga.

Det ska finnas filmer från personalfesten där övergreppet inträffade, är det möjliga bevis ni tittar på?

– Jag kan uttala mig om utredningen överhuvudtaget. 

Martin Timell utreds för misstänkt våldtäkt

Martin Timell fick sparken från TV4 efter att det framkommit att han inte bara uttryckt sig sexistiskt, homofobiskt och rasistiskt, utan också utsatt kolleger för sexuella trakasserier och övergrepp.

Kollegan Lulu Carter har bland annat vittnat om hur Martin Timell brukade skicka sexvideos till henne på mobilen, och hur han tog henne på brösten under inspelningarna av "Äntligen hemma".


LÄS MER: Hårda kritiken mot TV4 – från egna profilerna

LÄS MER: TV4-cheferna vägrade byta ut Martin Timell


Kvinnan tystades ner efter Martin Timells övergrepp

Den anonyma kvinnan, som nu har polisanmält Martin Timell för våldtäkt, hävdar att hon berättade för Meters vd Anna Rydin om händelsen bara dagarna efter det hände, men incidenten på personalfesten tystades ner. I stället erbjöds kvinnan löneförhöjning.

– Efter tre försök till uppgörelse, så får jag göra jobbet som TV4 borde ha gjort, för länge sedan. Så känner jag. TV4 borde ha anmält detta, säger kvinnan till Expressen.

TV4:s vd Casten Almqvist har riktat kritik mot hur TV4 hanterade händelsen när det hände 2008, och menar i en intervju med Expressen att innehållsdirektör Åsa Sjöberg och kanalchefen Fredrik Arefalk är ångerfulla för hur de hanterat situationen.

– Att höra TV4-cheferna stå och säga att jag har valt att inte ta saken vidare är fruktansvärt. Jag har inte gjort annat sedan 2008 men de har lagt locket på varje gång. Det är som ett nytt övergrepp, säger kvinnan bakom polisanmälan till Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.