Fortet knäckte Lasse Brandeby

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Christer Wahlgren

Redan under inspelningarna av "Fångarna på fortet" var Lasse Brandeby svag. Efter hemkomsten till Sverige har han legat på sjukhus större delen av sommaren, för problem med njurarna. 

TV4 beskriver tillståndet som allvarligt. 

- Jag ska följa premiären från sjuksängen och vila upp mig, ­hälsar han till Expressen från sjukhuset. 

Redan under inspelningarna av "Fångarna på fortet", som i kväll har premiär i TV4, var den 66-årige tidigare i somras skåde­spelaren dålig. Bland annat tvingades man skapa en studio i ett bibliotek då Lasse Brande­by, vars karaktär Kurt Olsson ersätter Fader Fouras, inte kunde ta sig till tornet på Fort Boyard. Men ingen kunde då förstå hur allvarligt hans tillstånd verkligen var.

 Efter att Lasse Brandeby återvänt till Sverige, lades han in på sjukhus, där det konstaterades att han lider av svåra njurproblem. Skådespelaren har sedan dess tillbringat större delen av sommaren på sjukhus, där han fortfarande ligger inlagd. I juli ställde han in sin medverkan i "Lotta på Liseberg". Då angavs privata skäl.

"För svag för att prata själv"

 Tora Heckscher, exekutiv producent på TV4, väljer efter godkännande från Lasse Brandeby att berätta om hans sjukdomstillstånd.

 - Han är för svag för att prata själv, och har haft en väldigt tuff sommar. Det började redan i Frankrike, men där förstod vi inte riktigt hur allvarligt det var. Sedan har det eskalerat här hemma. Det är också förklaringen till att han inte kunde vara med i "Lotta på Liseberg", säger hon.

Det är njurarna han har problem med?

 - Ja, precis. Jag vet inte exakt sjukdomshistoriken, men det är njurarna, och då är det klart att det är allvarligt.

Har han legat på sjukhus hela ­sommaren?

 - I stort sett. Han har åkt ut och in, men varit väldigt mycket på sjukhus.

Hur var det på plats i Frankrike?

 - Redan där var vi väldigt oroliga. Han var ju otroligt svag, och vi valde också att ta ner honom från tornet i några program för att han helt enkelt inte klarade av att ta sig upp  i tornet. När man nu vet om det så kan man se att han har det tungt.

 Även Lasse Brandebys kollegor på fortet är oroliga för sin vän.

 - Vi såg ju att han inte var den Lasse vi är vana vid, men han ville inte ha någon hjälp. Han ville inte ligga till last, men det är klart att man såg att han inte mådde bra, säger Gunde Svan.

"Vi förstod att han var trött"

 Också Agneta Sjödin är orolig för Lasse, och har honom i sina tankar.

 - Vi förstod att han var trött, han kunde bli lite snurrig när han reste sig upp, men då sa han bara att det var blodtrycket. Då visste vi ju inte att det var så allvarligt som det var, att han faktiskt var riktigt sjuk.

 - Nu vill jag bara att Lasse ska bli frisk och kry. Och vilken hjälteinsats han har gjort på fortet alltså, det är otroligt nu när man vet hur dåligt han mådde, säger Sjödin.

 Trots sin sjukdom väljer Lasse Brandeby att skicka en hälsning till Expressen från sjukhussängen.

 - Eftersom jag sett alla program uppe från tornet vet jag att det kommer en bli kanon­säsong. Själv ska jag följa premiären från sjuksängen och vila upp mig, hälsar han.

FAKTA

Känd som Kurt Olsson

Skådespelaren Lasse Brandeby, 66, är för allmänheten kanske mest känd som karaktären Kurt Olsson, som han slog igenom som 1987 och som gjorde honom folkkär.

2007 medverkade
han även i "Let's dance", som en av programmets genom tiderna mest färgstarka karaktärer.

I kväll gör han debut i
TV4:s "Fångarna på fortet", där han axlar Fader Fouras mantel i det klassiska tornet. Själv kommer han att följa tv-sändningen från sjukhussängen, då han har problem med sina njurar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.