Förtalsutredning mot Joakim Lundell läggs ned

Efter mer än ett och halvt års utredning väljer nu chefsåklagaren att lägga ned utredning i sin helhet.
Förtalsutredning mot Joakim Lundell läggs ned
Foto: Sveriges Radio
Youtube-stjärnan riktar kritik mot mediernas hantering av fallet.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN

Den förundersökning om förtal som pågått kring Joakim Lundell och den tidigare samarbetspartner Joz of Sweden läggs ned. 

Det har chefåklagare Torsten Angervåg beslutat i veckan.

– Det är jätteskönt att det inte blir någon rättegång, säger Joakim Lundell.

Det var i oktober 2019 som Medierna i P1 rapporterade att en utredning kring Joakim Lundell och den tidigare samarbetspartnern Johan Sernebrink, också kallad Joz of Sweden, hade inletts. Förundersökningen gällde bland annat grovt förtal och olaga hot. 

Men efter mer än ett och halvt års utredning väljer nu chefsåklagare Torsten Angervåg att lägga ned utredning i sin helhet. Vilket innebär att varken Joakim Lundell eller Jonna Lundell kommer att åtalas i ärendet. 

– Det har varit jäkligt mycket känslor, jag har fått bita ihop i två år, säger Joakim Lundell efter åklagarens beslut. 

Hur känns det att det inte kommer bli en rättegång? 

– Jätteskönt. Jag är jätteglad över det. Slippa sitta i rättegång, slippa höra talas om det. 

”Psykiskt påfrestande” 

Till grund för beslutet menar chefsåklagaren att Joakim Lundell och Johan Sernebrink har motanmält varandra flera gånger, vilket gör att det är ”omöjligt” att få en riktig uppfattning om de påstådda uttalanden och brotten, enligt dokumenten som Expressen tagit del av. Åklagaren slår också fast att Joakim Lundell haft grund för en del av de uttalanden som anmälts av Sernebrink. 

Joakim Lundell säger att han är besviken på hur förundersökningen har hanterats och säger att han kommer ta det vidare. 

– Vi ser också över möjligheten att rikta en JO-anmälan mot utredare och den ursprungliga åklagaren. Jag kommer ansöka om skadeståndsanspråk. Den här utredningen pågick i två år och har kostat våra bolag oerhörda summor genom att den varit så utdragen och psykiskt påfrestande.

Anmält till Granskningsnämnden  

Men Youtube-stjärnan riktar också kritik mot mediernas hantering av fallet. Han trycker särskilt på de reportage som gjorts av Medierna i P1 sedan förundersökningen inleddes. 

– Det jag är mest besviken på är Medierna i P1 och hur de har framställt detta i sin rapportering. 

Joakim Lundell berättar vidare att han har anmält inslagen till Granskningsnämnden. Och menar bland annat att reportagen bara rörde hans roll i förundersökningen och lämnade ute motanmälningarna. 

– Det framstod som att det var ett ensidigt förtal från min sida. Det har jag mått väldigt dåligt över. 

– Jag hoppas och tror det blir en fällande dom i Granskningsnämnden.

SR:s svar: ”Ingen kommentar” 

Sveriges Radios presschef Claes Bertilsson skriver i ett mejl till Expressen att han vet om att inslagen anmälts till Granskningsnämnden. Men i nuläget vill Sveriges Radio inte kommentera Youtube-stjärnans kritik. 

”Vi har ingen kommentar till innehållet i anmälan eller den tillhörande kritiken innan den prövats. Men det står ju vem som helst fritt att anmäla ett program för prövning i GRN om man anser att något blivit fel.”

Expressen har sökt Johan Sernebrink för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.