Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förtal utreds – efter Joakim Lundells video

Joakim Lundell och frun Jonna.
Foto: STELLA PICTURES/(c) Pelle T Nilsson/Stella Pic
Expressens Karin Sörbring intervjuade Joakim Lundell tidigare i år.
Foto: Expressen

Åklagare har inlett en förundersökning efter att Youtube-stjärnan Joakim Lundell har spridit personangrepp och brottsanklagelser mot influencern Joz of Sweden, rapporterar Medierna i Sveriges Radio.

– Gör man skit får man ju räkna med att folk reagerar. Det är fan inte mitt fel att jag har en miljon följare, säger Joakim Lundell själv till Medierna.

Mediernas reporter Terje Carlsson rapporterar att den pågående förundersökningen rör ett flertal filmer med hundratusentals visningar på Youtube. 

Brottsrubriceringen är förtal och olaga hot.

I ett klipp med 990 000 visningar hävdar Joakim Lundell att Youtube-profilen Joz of Sweden, som egentligen heter Johan Sernebrink, är en fuskbyggare och bedragare.

Flera andra Youtube-profiler har spridit dessa anklagelser.

Vem eller vilka som är misstänkta för brott vill åklagare Sara Toreskog inte gå in på, rapporterar Medierna.

Joakim Lundell har även fört vidare andra personers obevisade anklagelser om ofredanden som Johan Sernebrink påstås ha begått, enligt programmet.

– Jag har ju aldrig gjort de anklagelserna att han har ofredat eller begått sådana saker. Det är historier från kvinnor och de historierna vill jag ska tillhöra kvinnorna, säger Joakim Lundell till Medierna.

Programmet rapporterar vidare att hatiska kommentarer har fått ligga kvar i filmklippens kommentarsfält, där bland annat Sernebrinks personuppgifter har spridits.

– Mitt liv har gjorts om till ett mindre helvete. Och det har givetvis blivit effekter på alla i min familj. Det är väldigt svårt att värja sig mot anklagelserna, säger Johan Sernebrink i programmet.

Joakim Lundell står fast vid att han inte har gjort något fel.

https://www.instagram.com/p/Bo_Xf47DqLA/

”Det avgörande är inte om uppgiften är sann”

Tvisten mellan Cissi Wallin och Fredrik Virtanen utgör ett annat uppmärksammat fall där anklagelser på sociala medier har lett till rättslig prövning.

I slutet på augusti meddelade nämligen åklagare Daniel Suneson att Cissi Wallin åtalas för grovt förtal av Fredrik Virtanen efter våldtäktsanklagelserna på Instagram.

– Det är otroligt magstarkt med tanke på hur verkligheten ser ut. Det känns inte som att den här åklagaren lever i verkligheten, kommenterade Cissi Wallin.

Daniel Suneson försvarade åtalet:

– Det avgörande är inte om uppgiften är sann, utan huruvida det har varit försvarligt att sprida den här typen av uppgifter, sa han till Expressen.

Stalkern dömdes till skyddstillsyn

Joakim Lundell har tidigare själv blivit utsatt på grund av sitt kändisskap på Youtube. Tidigare i oktober dömdes en man för olaga förföljelse efter att ha hotat att döda och förgripa sig på Youtube-profilen och hustrun Jonna Lundell.

– Han har lagt ut videoklipp där han leker mig och Jonna och verkligen gått in i rollerna. Det var fina meddelanden i början men sedan när vi fick Lunabelle så vände det, har Joakim Lundell tidigare beskrivit för Expressen.

Stalkern dömdes till skyddstillsyn.

Joakim Lundell avböjer att kommentera via sin advokat David Massi.

Expressens Karin Sörbring träffade tidigare i år Joakim Lundell för en intervju.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.