Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Förstod inte att det skulle bli en succé"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Björn Gustafsson får fortfarande beundrarbrev.
Foto: Cornelia Nordström

Kompisen Allan Edwall fixade rollen som drängen Alfred.

Över 40 år senare får Björn Gustafsson fortfarande beundrarbrev från hela världen.

- Tänk att jag inte grep då att filmerna om Emil skulle bli en sådan succé, säger Björn Gustafsson, 79.

Han kom in som elev på Dramaten 1954 och hade flera teateruppsättningar och filmer bakom sig när frågan om att spela drängen Alfred i filmen om "Emil i Lönneberga".

- Jag pendlade från hemmet i Bromma till inspelningen i Småland. I början var det mest helginspelningar. Under veckorna spelade jag revyer och teater, säger Björn Gustafsson, som fick hjälp av kompisen Allan Edwall när filmteamet sökte skådespelare.

Han minns Emil-tiden som rolig och något annorlunda. Till slut gick det inte att pendla längre.

- Hela familjen flyttade ner till en gård utanför Katthult när jag spelade in. Vi bodde där under somrarna, säger Björn Gustafsson.

"Astrid var rolig och glad"

Hur ofta träffade du Astrid Lindgren?

- Hon kom ibland, Astrid. Vi hade vardagliga resonemang. Hon var rolig och glad.

Hur har rollen som drängen Alfred påverkat ditt liv och som skådespelare?

- Jag blir igenkänd fortfarande. Det är både på gott och ont. Ibland kommer det människor hem till mig och vill ha autografer. Och så får jag brev. När många kommer fram och säger: Dig känner jag igen brukar jag säga, nej, det kan jag inte tro.

"Filmerna åldras inte"

Varför blev filmerna om Emil så populära?

- Emil kommer aldrig att kännas gammal. Filmerna kommer aldrig att åldras eftersom de spelades in i en miljö som gamla Sverige, säger Björn som fortfarande jobbar som skådespelare.

Var det enklare att få roller efter Emil-filmerna?

- Nej, jag märkte ingen skillnad faktiskt.

Medlem i Jönssonligan

Namn: Björn Gustafsson, 79 (Alfred).

Filmroller: "Emil i Lönneberga" (1971), "Nya hyss av Emil i Lönneberga" (1972), "Emil och griseknoen" (1973).

Efter Emil-filmerna: Fick massor av stora roller på scen och på film. Mest känd blev han som Dynamit-Harry i filmerna om Jönssonligan.

Gör i dag: Lever som pensionär i Bromma. Är ute och joggar varje dag. Spelar fortfarande in filmer och uppträder på teatrar i olika uppsättningar.

'' En gång stod det några tyskar utanför mitt hus i Bromma och ville ha autografer och ta bilder. De hade rest så långt bara för att se skymten av mig.

Emil i Lönneberga

Jan Ohlsson, 51 (Emil)

Då: Han var åtta år när han spelade huvudrollsfiguren Emil. Den lille pojken ställde till hyss och hamnade i snickarboa.

Nu: Gjorde några få filmroller efter Emil, men slutade. Bor i dag i Uppsala och jobbar med data. Har dragit sig undan rampljuset och ger inte några intervjuer om tiden som barnskådespelare.

Lena Wisborg Candinger, 48 (Ida)

Då: Var fem år när hon började spela Ida som var Emils lillasyster. Hon var snäll mot alla.

Nu: Gjorde en biroll i tv-serien Katitzi 1979, men slutade sedan som skådespelare. Är gift och bor i Tyresö. I ett mejl till Expressen skriver hon att hon inte vill prata om tiden som barnskådespelare.

Allan Edwall, född 1924 (Emils pappa)

Då: Spelade Anton Svensson, Emils far. Var en etablerad skådespelare med många filmer och teateruppsättningar bakom sig.

Nu: Hade många strängar på sin lyra, utöver att han jobbade som skådespelare jobbade han också som regissör, teaterdirektör, författare, musiker, visdiktare och barnboksuppläsare. Dog 1997, 72 år gammal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.