Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Första trailern är släppt – då har Star Wars episod 9 svensk premiär

Daisy Ridley spelar Rey i filmen Star Wars: Rise of Skywalker Foto: Disney

Väntan är delvis över för många Star Wars-fans.

Under fredagen fick den jublande publiken ta del av ett första smakprov på Episod 9 – The rise of Skywalker, som är sista delen i den filmserie som startade 1977.

Och trailern bjöd på en rejäl överraskning.

Star Wars Celebration är ett årligt konvent för Star Wars-fans, som i år äger rum i Chicago i USA. Där visades den nya trailern för Star Wars episod IX – och det var en detalj som slog fansen med häpnad.

I slutet av trailern hördes den kejsar Palpatines klassiska skratt, vilket antyder att superskurken från originaltrilogin är tillbaka. Efter att trailern visats klev skådespelaren Ian McDiarmid upp på scenen.

Filmen blir den sista delen i det som brukar kallas för The Skywalker Saga, en filmserie som inleddes med den första Star Wars-filmen 1977. Fansen kommer återigen få möta Daisy Ridley som Rey, Adam Driver som Kylo Ren, John Boyega som Finn och Oscar Isaac som Poe Dameron.

Daisy Ridley som Rey Foto: LFI/AVALON.RED / LFI/AVALON.RED B4413
Adam Driver spelar Kylo Ren Foto: JORDAN STRAUSS / AP TT NYHETSBYRÅN
John Boyega spelar Finn Foto: DAN WOOLLER/REX/SHUTTERSTOCK / DAN WOOLLER/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Oscar Isaac spelar Poe Dameron Foto: CARLOS TISCHLER/FAMEFLYNET PICTU / STELLA PICTURES

Vilka är de nya skådespelarna?

Biopubliken kommer även få möta några nya ansikten. Den brittiska kultskådespelaren Richard E. Grant, ”Felicity”- och ”The Americans”-stjärnan Keri Russell, ”Sagan om Ringen”-hobbiten Dominic Monaghan och den nykomlingen Naomi Ackie är nya i ensemblen. Även Matt Smith, känd från ”Doctor Who” och ”The Crown” har ryktats vara med i filmen, ett rykte som han själv har dementerat.

Ett kärt återseende blir det för många fans när Billy Dee Williams gör comeback som Lando Calrissian.

När har Star Wars episod IX premiär i Sverige?

Filmen väntas ha premiär på bio i Sverige den 18 december. När biljetterna släpps är inte klart, men till de senaste Star Wars-filmerna har de släppts ett par veckor innan första föreställningen.

Utmaningar efter Carrie Fishers död

När Carrie Fisher, som spelar Leia i filmserien, dog av ett hjärtstopp i december 2016 fick produktionen ett svårt problem att lösa. Carrie Fisher var tänkt att spela en bärande roll i episod 9, och regissören JJ Abrams har inte avslöjat hur mycket han fått ändra i manus. Klart är i alla fall att Carrie Fisher kommer synas i filmen, med hjälp av filmat material som inte använts i de tidigare två episoderna.

– Med välsignelse och stöd från hennes dotter, Billie, har vi hittat ett sätt att hedra Carries minne och roll som Leia i Episod IX genom att använda tidigare material vi spelade in till Episod VII, har Abrams tidigare sagt.

Se den nya trailern här

https://www.youtube.com/watch?v=adzYW5DZoWs