Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Forskare: Barnfilm är värre än skräckfilmer

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Nu har forskare i USA och Kanada jämfört hur mycket våld och död det finns i tecknade barnfilmer mot riktiga skräckfilmer.
Bland annat har en huvudkaraktär i en tecknad film 2,5 gånger större risk att dödas än en huvudkaraktär i en skräckfilm.

Bambis mamma skjuts till döds, Tarzans föräldrar blir mördade av en leopard och Nemos mamma äts upp en av barracuda.

Barntillåtet - eller?

Nu har forskare kommit fram till att tecknade barnfilmer innehåller mer våld och död än skräckfilmer för vuxna.

Du kanske tror att det är ett harmlöst val att visa Disneys "Frost" eller "Törnrosa" till barnen. Men icke. Nu har forskare i USA och Kanada jämfört hur mycket våld och död det finns i tecknade barnfilmer mot riktiga skräckfilmer.

I studien, som publicerats i British Medical Journal, tittade forskarna på de 45 populäraste tecknade barnfilmerna som släppts mellan 1937 och 2013, det vill säga allt från "Snövit" till "Frost". De mätte bland annat hur lång tid det tog för huvudkaraktärerna eller huvudkaraktärernas föräldrar att dö och skrev även upp om filmerna var "barntillåtna" eller "tillåtna i vuxet sällskap".

Större risk att bli mördad i tecknad film

Sedan jämfördes resultatet från de tecknade barnfilmerna med skräckfilmer och thrillers som släpptes samma år som varje barnfilm, däribland "Pulp Fiction", "Besatt" och "Dolt under ytan".

Resultatet? Tecknade barnfilmer innehåller mer våld än de vuxna rysarna. Bland annat har en huvudkaraktär i en tecknad film 2,5 gånger större risk att dödas än en huvudkaraktär i en skräckfilm. Än värre var att föräldrarna till huvudkaraktären hade fem gånger större risk att dö i tecknade filmer.

"De tecknade filmerna är ett näste för mord och misshandel", skriver forskarna Ian Colman och James Kirkbride i studien och beskriver vidare barnfilmerna som "fyllda av död och förstörelse".

Blir uppätna och genomborrade

Till exempel blir Nemos mamma i "Hitta Nemo" uppäten redan under de första fyra minuterna och i "Tarzan" dödas hans föräldrar av en leopard i de första scenerna. I både "Törnrosa" och "Den lilla sjöjungfrun" förekommer mord med spjut eller spetsar och i "Bambi", "Peter Pan" och "Pocahontas" blir karaktärer skjutna.

En av de värsta mordscenerna, enligt forskarna, är när Snövits elaka styvmamma mördas genom att träffas av en blixt, puttas ner för en klippa och krossas av en stor sten. Allt efter att hon först har jagats av sju arga dvärgar.

Forskarnas slutsats: Tecknade Disneyfilmer får skräckfilmer att blekna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.