"MEDVETET FÖRÄNDRAT." "Jag har aldrig påstått att varandra detalj stämmer", säger Liza Marklund om "Gömda"-bråket. Jan Guillou menar att titeln kunde formulerats annorlunda. "Det är en bra roman", säger Ann-Marie Skarp. Foto: Sven Lindwall
"MEDVETET FÖRÄNDRAT." "Jag har aldrig påstått att varandra detalj stämmer", säger Liza Marklund om "Gömda"-bråket. Jan Guillou menar att titeln kunde formulerats annorlunda. "Det är en bra roman", säger Ann-Marie Skarp. Foto: Sven Lindwall

Förlaget: Vi borde gjort som i Hollywood

Publicerad
Uppdaterad
Bråket om Liza Marklunds succébok "Gömda" har engagerat bloggvärlden där många anser att bokens läsare är förda bakom ljuset. Etablerade medier anklagas för att hålla Liza Marklund bakom ryggen. Nu medger Jan Guillou att titeln kunde ha formulerats annorlunda: - Säger man "En sann historia" utan vidare kan många uppfatta den så. "Baserad på en sann historia", som man säger i Hollywood, hade varit lämpligare.
"Gömda" gavs ut 1999 av Piratförlaget. Förlaget ägs av Jan Guillou, Liza Marklund och förlagschefen Ann-Marie Skarp, som är sambo med Guillou. Jan Guillou säger att han uppfattat "Gömda" som en roman, och då har författaren en "större frihet i berättandet", menar han.
Vad har man för ansvar inför läsarna att de inte ska bli lurade?

Samma inställning

- Det första ansvaret är att om man skriver en verklighetsbaserad historia så ska man inte förtala någon, och man ska ändra på identiteter så att ingen känner sig utpekad. Och för det andra, inte göra om historien för mycket.
Ann-Marie Skarp har samma inställning.
Liza Marklund säger att det här är Mias sanning. Men många har nog trott att det var den "sanna" sanningen. Vad vill ni säga till dem som faktiskt känner sig lurade? - Jag utgår ifrån att de är intelligenta läsare som förstår att det är roman, som bygger på en verklighetsbakgrund, men att det faktiskt är en roman. Det är inte menat att vara en biografi, säger Ann-Marie Skarp.
Kommer ni ändra formuleringen "en sann historia"? - Vi har inget behov av att trycka om dem just nu, när det är dags så får vi tänka på det. Det tar vi ställning till då. Vi tittar alltid över böckerna innan vi trycker om dem, säger Ann-Marie Skarp.

Subjektiv sanning

Monica Antonson, författaren till boken "Mia - Sanningen om Gömda", hävdar i sin bok att Liza Marklunds storsäljande bok "Gömda" bygger på lögner. Liza Marklund har tidigare berättat i Expressen att hon förklarat att boken är en dokumentär roman - berättad ur offrets perspektiv.
- Monica Antonsson har granskat min roman under lupp som om det vore en journalistisk artikel, men jag har aldrig påstått att varenda detalj stämmer. Vi har till exempel medvetet förändrat Maria Erikssons bakgrund för att inte identifiera henne.
- Men berättelsens grundpelare stämmer. Det här är Maria Erikssons subjektiva bild av sanningen. Jag har inte kontrollerat allt hon sa, men jag kom aldrig någonsin på henne med en lögn, sa Liza Marklund i intervjun.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag