Etter Katerina Janouchs ord om invandringens negativa påverkan på Sverige reagerar nu bokförlag. Foto: /All Over Press / /ALL OVER PRESSEtter Katerina Janouchs ord om invandringens negativa påverkan på Sverige reagerar nu bokförlag. Foto: /All Over Press / /ALL OVER PRESS
Etter Katerina Janouchs ord om invandringens negativa påverkan på Sverige reagerar nu bokförlag. Foto: /All Over Press / /ALL OVER PRESS
Förläggaren Ann-Marie Skarp. Foto: Robban AnderssonFörläggaren Ann-Marie Skarp. Foto: Robban Andersson
Förläggaren Ann-Marie Skarp. Foto: Robban Andersson

Förlaget tar avstånd från Janouchs flyktingutspel

Publicerad

Etter sitt kritiserade uttalande i tjeckisk tv om invandringens negativa påverkan på Sverige, reagerar nu Katerina Janouchs bokförlag.

"Piratförlaget tar avstånd från Katerina Janouch kommentarer i tjeckisk tv så som vi fått dem presenterade", skriver förläggaren Ann-Marie Skarp i en kommentar.

När Katerina Janouch intervjuades i tjeckisk tv målade hon upp en mörk bild av Sverige. I intervjun hävdade författaren och journalisten bland annat att allt fler svenskar lär sig skjuta för att de inte känner sig säkra.

Katerina Janouchs flyktingutspel har väckt starka reaktioner, inte minst bland svenskar med kopplingar till Tjeckien som gått till motangrepp.

Nu reagerar också ett av de bokförlag som ger ut Katerina Janouchs böcker.

 

LÄS MER: Hård kritik mot Katerina Janouchs flyktingutspel

 

Det handlar om Piratförlaget, som gett ut över 20 av hennes böcker. Ann-Marie Skarp är förlagschef där.

"Piratförlaget tar avstånd från Katerina Janouch kommentarer i tjeckisk tv så som vi fått dem presenterade", skriver hon i ett mejl till Expressen.

Men huruvida det kommer att få några följder på relationen mellan förlaget och Katerina Janouch, vill Ann-Marie Skarp inte uttala sig om.

"I övrigt diskuterar vi inte förlagets samarbete med enskilda författare i offentligheten", skriver hon.

Katerina Janouchs böcker har också getts ut av Bonnierförlagen. Även där tar man avstånd från hennes utspel.

"De uttalanden som Katerina Janouch gjort i tjeckisk tv är hennes egna och inget som Bonnier Carlsen står bakom", skriver Jenny Helldahl vid Bonnierförlagen i en kommentar.

SVT funderar på Janouch-debatt

På SVT:s debattprogram "Opinion live", som sänds på torsdagar, har man ännu inte bestämt sig för om man ska ta upp Katerina Janouchs utspel i morgondagens sändning.

Eskil Lundgren är redaktör för programmet.

– Inte som det ser ut nu, men vi är inte hundra procentsäkra på det, säger han och berättar att man har funderat på det.

– Vi bollar många ämnen, och vilka det slutar med vet vi inte förrän i morgon.

 

LÄS MER: Katerina Janouch om kritiken: "Fult och fräckt"

 

Men han säger att Katerina Janouchs utspel är av så pass intressant att det skulle kunna vara föremål för en debatt i programmet.

– Ja, det tycker jag, säger han.

I ett långt inlägg på sin Facebooksida på onsdagen utvecklar Katerina Janouchs sina tankar på den debatt som flammat upp i spåren av hennes utspel.

"Det bubblar och sjuder och kokar i samhället, det pratas och skrivs och diskuteras. Det som ofta misstolkas som hat är många gånger oro över ovisshet och givetvis bekymmer om den egna sfären. De flesta människor vill väl. Men omvärldens anspänning driver oss till de läger där vi tror tryggheten finns", skriver hon bland annat.

 

LÄS MER: Ordfronts vd: "Bokförlag ska inte agera åsiktspoliser"

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag