Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förlaget tar avstånd från Janouchs flyktingutspel

Etter Katerina Janouchs ord om invandringens negativa påverkan på Sverige reagerar nu bokförlag.Foto: /All Over Press / /ALL OVER PRESS
Förläggaren Ann-Marie Skarp.Foto: Robban Andersson

Etter sitt kritiserade uttalande i tjeckisk tv om invandringens negativa påverkan på Sverige, reagerar nu Katerina Janouchs bokförlag.

"Piratförlaget tar avstånd från Katerina Janouch kommentarer i tjeckisk tv så som vi fått dem presenterade", skriver förläggaren Ann-Marie Skarp i en kommentar.

När Katerina Janouch intervjuades i tjeckisk tv målade hon upp en mörk bild av Sverige. I intervjun hävdade författaren och journalisten bland annat att allt fler svenskar lär sig skjuta för att de inte känner sig säkra.

Katerina Janouchs flyktingutspel har väckt starka reaktioner, inte minst bland svenskar med kopplingar till Tjeckien som gått till motangrepp.

Nu reagerar också ett av de bokförlag som ger ut Katerina Janouchs böcker.

 

LÄS MER: Hård kritik mot Katerina Janouchs flyktingutspel

 

Det handlar om Piratförlaget, som gett ut över 20 av hennes böcker. Ann-Marie Skarp är förlagschef där.

"Piratförlaget tar avstånd från Katerina Janouch kommentarer i tjeckisk tv så som vi fått dem presenterade", skriver hon i ett mejl till Expressen.

Men huruvida det kommer att få några följder på relationen mellan förlaget och Katerina Janouch, vill Ann-Marie Skarp inte uttala sig om.

"I övrigt diskuterar vi inte förlagets samarbete med enskilda författare i offentligheten", skriver hon.

Katerina Janouchs böcker har också getts ut av Bonnierförlagen. Även där tar man avstånd från hennes utspel.

"De uttalanden som Katerina Janouch gjort i tjeckisk tv är hennes egna och inget som Bonnier Carlsen står bakom", skriver Jenny Helldahl vid Bonnierförlagen i en kommentar.

SVT funderar på Janouch-debatt

På SVT:s debattprogram "Opinion live", som sänds på torsdagar, har man ännu inte bestämt sig för om man ska ta upp Katerina Janouchs utspel i morgondagens sändning.

Eskil Lundgren är redaktör för programmet.

– Inte som det ser ut nu, men vi är inte hundra procentsäkra på det, säger han och berättar att man har funderat på det.

– Vi bollar många ämnen, och vilka det slutar med vet vi inte förrän i morgon.

 

LÄS MER: Katerina Janouch om kritiken: "Fult och fräckt"

 

Men han säger att Katerina Janouchs utspel är av så pass intressant att det skulle kunna vara föremål för en debatt i programmet.

– Ja, det tycker jag, säger han.

I ett långt inlägg på sin Facebooksida på onsdagen utvecklar Katerina Janouchs sina tankar på den debatt som flammat upp i spåren av hennes utspel.

"Det bubblar och sjuder och kokar i samhället, det pratas och skrivs och diskuteras. Det som ofta misstolkas som hat är många gånger oro över ovisshet och givetvis bekymmer om den egna sfären. De flesta människor vill väl. Men omvärldens anspänning driver oss till de läger där vi tror tryggheten finns", skriver hon bland annat.

 

LÄS MER: Ordfronts vd: "Bokförlag ska inte agera åsiktspoliser"

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.