Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förlaget ber om ursäkt efter kritiken mot Margaux Dietz

Influencern öppnar upp i podcasten "Margaux & Theo".
Margaux Dietz är en av Sveriges största influncers.
Foto: OLLE SPORRONG
Margaux Dietz.
Margaux Dietz bok ”Arnold reser till Sydafrika” reser karaktären Arnold till Sydafrika för att hälsa på sin mormor.
Foto: Bookmark Förlag / Bookmark Förlag

Margaux Dietz barnbok ”Arnold reser till Sydafrika” har kritiserats hårt i veckan.
Nu väljer förlaget bakom boken om ursäkt. 

”Vi har inte lyckats”, skriver förlagschefen Claes Ericson, i ett mejl till GP

Bookmark förlag menar att de borde ha sett över utgivningen mer noggrant och att inkluderingen kunde ha skett på ett bättre sätt. 

”Vi inser att vi, trots att vår avsikt med den här boken aldrig var menad att göra skada, har en passivitet under utgivningen, och en oförmåga att se utöver vårt egna perspektiv, och att vi därmed inte har lyckats med att skapa en bok som skulle kunna inkludera på ett annat sätt”, skriver förlagschefen Claes Ericson. 

Förlaget ber om ursäkt 

I Margaux Dietz bok ”Arnold reser till Sydafrika” reser karaktären Arnold till Sydafrika för att hälsa på sin mormor. Väl på plats träffar han många olika djur, som apor, giraffer, noshörningar och elefanter.

Men i en krönika i Sydsvenskan kritiserade skribenten Shora Esmailian boken och menade bland annat att berättelse är platt och att karaktärsporträtteringen är ”usel”. Även på sociala medier började flera personer ifrågasätta Dietz skildring av Sydafrika. Kritiken handlade framför allt om att ”Arnold” bara träffar vita personer, trots att han är i Sydafrika. 

”Vi tar fullt ansvar för vår utgivning och förstår i retrospekt att processen med att ge ut denna bok borde ha gjorts med större omtanke om viktiga frågor som representation och vithetsnormer.”, skriver Ericsson vidare. 

Margaux Dietz svar 

I helgen svarade Margaux Dietz på kritiken. Hon menade att det är bra att följarna uppmärksammar frågor kring mångfald.

”'Arnold reser till Sydafrika' porträtterar endast min egen familj, som består av min exman, min mor, min styvfar och jag själv. Det finns inga utomstående med i boken”, skriver Margaux Dietz.

I ett mejl till Expressen upprepade Margaux Dietz att hon uppskattar att flera reagerat på betydelsen av mångfald. Vidare skriver hon även att hon tror att många inte hade reagerat på samma sätt om de förstått att bokens karaktärer endast består av hennes närmaste familjemedlemmar.

”Jag tror inte folk hade reagerat på samma sätt om de hade förstått att det endast är mina närmaste familjemedlemmar som är med i boken och inga externa personer vare sig på sidorna i Sverige eller i Sydafrika. Ber om ursäkt”, skriver Margaux Dietz.

Charlotte Perrelli är högaktuell för Melodifestivalen nästa år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.