Förklaringen bakom Läckbergs och Bagges mångmiljonsuccé

”Det handlar inte om vem som är mest framgångsrik”
Laila Bagge och Camilla Läckberg.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES/ROBERT EKLUND ROBERT EKLUND
Laila Bagge, Camilla Läckberg och resten av deltagarna i ”Svenska powerkvinnor”.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES/ROBERT EKLUND ROBERT EKLUND

Entreprenörerna Camilla Läckberg och Laila Bagge har båda dragit in mycket pengar under karriären och kan unna sig en hel del lyx. 

Men hur kom de dit? 

– Framgången är inte en summa, en titel, eller antal bolag, eller antal böcker, det är inte det som är framgång, säger Camilla Läckberg.

Under tisdagen sändes det sista avsnittet av ”Svenska powerkvinnor”.

Pengar kan verkligen underlätta vardagen. Men pengar är långtifrån allt. Att ägna sin tid åt något som är betydelsefullt, roligt och självförverkligande är saker som ”Svenska powerkvinnor”-aktuella Laila Bagge, 48, och Camilla Läckberg, 46, håller högt.

– Jag säger som jag alltid brukar säga när jag får den frågan. För mig är inte pengar viktigt för allt det jag gör gör jag med hjärtat och tycker är kul. Och att få jobba med sin hobby som jag också brukar säga. Det är där min drivkraft ligger, säger Laila Bagge.

Camilla Läckberg delar synsättet.

– När jag drömde om att bli författare så hade det ingenting med pengar att göra men jag insåg ju att jag måste kunna försörja mig på det. Det var så min dröm såg ut, att kunna försörja mig på att vara författare. Det hade jag ju kunnat göra med en ganska blygsam inkomst.

Camilla Läckberg under bokmässan i Göteborg i september.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

”Beror på vem man jämför med”

Men Camilla Läckberg har allt utom en blygsam inkomst. Under de senaste åren har de ekonomiska framgångarna avlöst varandra och deckardrottningen är god för omkring 200 miljoner kronor.

– Framgången är inte en summa, en titel, eller antal bolag, eller antal böcker, det är inte det som är framgång. Framgång för mig och jag tror att du har samma definition är att lyckas uppnå sina mål och att faktiskt kunna jobba med det som man vill jobba med och kunna försörja sig på det.

För Laila Bagge ser det lite annorlunda ut. När Aftonbladet i september bad henne sätta betyg på sin egen ekonomi satte hon förvisso fem av fem möjliga, men när hon sneglade mot Camilla Läckberg lät det lite annorlunda.

– Ska jag jämföra mig med Camilla så är det en etta, men i förhållande till min egen ekonomi är det en femma. Allt beror ju på vem man jämför med, sa hon då.

Utöver hennes årslön som 2020 skrev in till drygt 1,2 miljoner kronor är hon delägare och sitter med i styrelsen på sex olika företag. Sammantaget har hon tillräckligt för att leva ett materiellt bättre liv än de flesta. Och att hon gillar att lyxa till det är ingen hemlighet. 

– Att det blir pengar, ja det är ju fantastiskt. Självklart är jag ju glad för det, att jag har lyckats få bra med pengar och kunna leva på. Det ska jag inte sticka under stol med, säger Laila Bagge till Expressen.

Laila Bagge utanför Sturecompagniet i Stockholm.
Foto: OLLE SPORRONG

Kritiserades av Margot Wallström

Under hösten har både Bagge och Läckberg medverkat i ”Svenska powerkvinnor” på Viaplay. Under tisdagen sändes det sista avsnittet av serien som sedan premiären i september har kritiserats av många, och inte minst för namnet. Vissa menar att programmet lyfter fram ”fel” sorts kvinnor – och i stället för att fokusera på framgångsrika entreprenörer snarare borde lyfta fram kvinnor i vården.

En av de som gick hårdast ut var Sveriges tidigare utrikesminister Margot Wallström, 66, som på Twitter attackerade Camilla Läckberg när hon pekade ut garderoben som sitt viktigaste rum.

Nej Margot. Jag är stolt över vad jag som kvinna åstadkommit från två tomma händer. Och jag förtjänar faktiskt inte ditt förakt”, skrev Camilla Läckberg tillbaka, och fick stöd bland annat stöd av tidigare justitieminister Thomas Bodström som menade att Wallström ”kom lite snett”.

Läckberg ryter ifrån till Laila Bagge: ”Sätt dig!”

Läckberg ryter ifrån till Laila Bagge: ”Sätt dig!”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.