Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förföljdes av vakter under inspelningen

Kalifat-skådespelarna utesluter inte ny säsong av SVT-succén
Amed Bozan gick ner 13 kilo inför inspelningen.
Foto: Johan Paulin / SVT
Amed Bozan som Husam i ”Kalifat”.
Foto: Johan Paulin / SVT
Amed Bozan som Husam och Gizem Edrogan som Pervin.
Foto: Johan Paulin / SVT
Amed Bozan.
Foto: Johan Paulin / SVT
Amed Bozan och Gizem Erdogan.
Foto: Johan Paulin / SVT

Han gick ner 13 kilo på två månader för rollen som Husam i ”Kalifat”.

I takt med att skägget och håret växte undvek tågpassagerare i Sverige att sätta sig bredvid skådespelaren Amed Bozan – som även blev ifrågasatt under inspelningen i Jordanien. 

– Min självkänsla påverkades enormt, säger han.

Han kände enorm glädje, men också rädsla när han fick rollen. Det här var en stor produktion, Goran Kapetanović regisserade och rollfiguren Husam skulle kräva mycket arbete. 

Och det var inte bara SVT:s dramaserie ”Kalifat” som stod på schemat. Amed Bozan gick på scenskolan i Stockholm och skulle skriva och sätta upp en entimmes monolog.

En hetsig period, säger han nu. Sömn i snitt: Fyra timmar per dag under en period på tre månader.

Fördelen när det gällde Wilhelm Behrmans tv-serie ”Kalifat”: Amed Bozan jobbade tidigare som förstärkningsbefäl efter lumpen och var nära att göra karriär inom det militära.

– Så den delen har jag någorlunda bra koll på. Jag visste var jag skulle börja leta och vilka mekanismer som kan vara avgörande. Det svårare blev i stället att hitta rätt ingång, säger Amed Bozan, 30, och fortsätter: 

– Grejen är att ju att vi inte vet hur det är där nere eller hur de här människorna lever, men man kan få ett hum om det, och sedan kan man, eller jag, försöka hitta det, så ärligt som jag kan, utifrån Wilhelms text. 

Och då blev det mycket research?

– Ja, mitt arbete blev mycket att förstå bakgrunden hos den här individen. Vad var det som ledde till allt det här. Jag läste mycket psykologi och om individer som åkte ner och varför de åkte ner. 

Vad var det svåra med att gestalta Husam? 

– Att jobba med posttraumatiskt stressyndrom, PTSD, var det svåra och att lyckas få till så att den känns autentiskt. Jag studerade folk och träffade även en individ som har det, samtidigt som jag lyssnade på läkare som jobbat med det. 

– Att vara i nuet med en rollfigur som tappar verklighetsuppfattningen på grund av trauman och göra det äkta och autentiskt och att det även föds i nuet, var mycket svårt, men jag tror att jag lyckades bra med det. 

Gick ner 13 kilo

SVT-serien ”Kalifat” spelades in i Stockholm och Jordanien. En del av serien koncentreras kring makarna Pervin och Husam, som lever och bor i Raqqa. För Amed Bozan innebar rollen som Husam inte bara en emotionellt utmaning, utan även förberedelser som krävde kroppslig förändring. 

– Det som skedde var att jag gick ner 13 kilo på två månader och några dagar. Från dagen när jag fick rollen och allt var påskrivit fram till första inspelningsdagen gick jag från 82 till 69 kilo. 

– Sedan sparade jag ut håret och skägget, vilket också ledde till att jag fick uppleva det som många muslimer upplever. Jag har kurdisk bakgrund och har troende i släkten, men att få uppleva hur folk undviker en på tåget… ingen sätter sig bredvid mig, och ändå finns det folk som vill sitta. 

”Min självkänsla påverkades enormt”

När man ser hur du ser ut i verkligheten och sedan Husam, är det svårt att se att det är samma person. 

– Du vet, det fysiska och allt med mask och kostym, det var via det jag hittade rollfiguren, även om jag kände mig jävligt ful på ytan. Min självkänsla påverkades enormt, speciellt när jag var nere i Jordanien. 

Berätta, vad hände?

– Jag tänkte att de skulle köpa skägget och håret och hur jag såg ut, men där hade jag väldigt fel. Jag blev stannad i varenda tull och på hotellet hade de koll på mig hela tiden. Varje morgon, fast att jag hade bott där i två veckor, kom det säkerhetspersonal och frågade om jag bodde på hotellet. Samma person kom och frågade om jag kunde arabiska fem dagar i rad. De tyckte att jag var en konstig snubbe, typ en rik saudier som inte kan arabiska. 

– Det var å ena sidan ett bra betyg, för det visade att det var något autentiskt som jag och maskören hade jobbat fram. Å andra sidan störde det mitt arbete, det blev svårt, även om jag försökte stänga ute det.KALIFAT

SVT-serie som hade premiär 12 januari. Wilhelm Behrman är upphovsman och har skrivit manus med Niklas Rockström. Serien, som är på åtta avsnitt, regisseras av Goran Kapetanović, som vann flera Guldbaggar för filmen ”Min faster i Sarajevo”. ”Kalifat” produceras av Filmlance i en samproduktion mellan SVT, Filmlance och Film Capital Stockholm.


På rollistan finns bland andra Aliette Opheim, Gizem Erdogan, Amed Bozan, Albin Grenholm, Nora Rios, Yussra El Abdouni, Amanda Sohrabi, Lancelot Ncube, Simon Mezher och Ala Riani.


SVT valde att göra en så kallad boxpublicering, vilket innebar att de tre första avsnitten blev tillgängliga på SVT Play på premiärdagen, för att sedan rullas ett avsnitt i veckan. Det gör att alla åtta avsnitt har funnits tillgängliga online sedan 9 februari. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.