Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Författarens kritik: ”De mjölkar Beck”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Karaktärerna i "Beck" fortsätter att leva vidare i rutan – men nu börjar författaren Maj Sjöwall få nog.
Foto: Baldur Bragason
– De mjölkar ”Beck”, säger hon.
Foto: Jeremy Sutton-Hibbert

Mikael Persbrant har övergett ”Beck”.

Men Maj Sjöwall och Per Wahlöös karaktärer fortsätter att leva vidare i tv-rutan.

Nu tycker deckarförfattaren att filmbolaget gått för långt.

– De mjölkar ”Beck”, säger hon.

Maj Sjöwall och Per Wahlöö skrev tio böcker om polismannen Martin Beck. Trots det har det blivit drygt 40 filmatiseringar av de klassiska deckarböckerna. Ikväll visar SVT både K Special-dokumentären ”Sjöwall Wahlöö - berättelsen om ett brott” och Bo Widerbergs klassiker ”Mannen på taket” från 1976.

I höstas fyllde Maj Sjöwall 80 år. När hon ser tillbaka på karriären har hon svårt att greppa vilket fenomen böckerna om Martin Beck blivit.

– Det är klart vi inte kunde förutse det här. Vi skrev ju mest för att det var kul och för att det var mitt yrke. För oss var det ett glatt överraskande att böckerna överhuvudtaget blev översatta för på den tiden översattes inte svenska böcker, säger Maj Sjöwall och fortsätter:

– På det sättet trampade vi lite upp stigen för de som sedan följde efter. Men att det skulle bli över 40 filmer gick inte att tänka sig. Jag är ju så jävla gammal, som 30-40-åring kan man inte föreställa sig hur världen ser ut när man är 80. Hur jag tänkte då? Ja inte fan tänkte jag mig det här i alla fall.

Bland de drygt 40 filmerna som gjorts om Martin Beck har Maj Sjöwall en solklar favorit: ”Mannen på taket” från 1967.

– Bo Widerberg gjorde en film som är i symbios med våra böcker. Den känns närmast både mig och Pelle. Carl-Gustaf Lindstedt är fortfarande min favorit som Beck. Man tror hundra procent på hans karaktär. Han var min Martin Beck.

"Mikael har gjort så gott han kunnat"

Den senaste stora händelsen i ”Beck”-världen är att Gunvald Larsson, som spelats av Mikael Persbrandt sedan 1997, skrivits ut ur filmerna.


LÄS MER: Mikael Persbrandts hälsning efter "Beck”


– Jag har sett några av filmerna efter att Gunvald försvinner och de tycker jag väldigt bra om. Kanske behövs det nytt blod. Och Mikael har ju själv sagt att det får vara nog nu.

Hur tycker du att hans version av Gunvald har varit?

– Mikael är en av Sveriges bästa skådespelare och han har varit en utmärkt Gunvald Larsson. I böckerna är Gunvald lite komplicerad till sin natur och det är inte lika lätt att få fram i en film som i en bok men han har gjort så gott han har kunnat även om det blir väldigt mycket upprepningar. Det är bara att säga tack och goodbye.

Samtidigt anser Maj Sjöwall att filmbolaget Nordisk Film tänker för mycket på pengarna.

– Det är klart att de mjölkar det. När jag skrev kontrakt kunde jag inte tänka mig att det skulle bli 30-40 filmer. Jag har inte blivit rik på det här som många andra har blivit. Men jag har inte haft något val när de kommer med nya filmer, det är bara att skriva under och ta emot det som de vill pröjsa.


LÄS MER: Sorgen efter Gunvald Larssons avsked

Filmerna om Martin Beck

”Roseanna”, 1967

Martin Beck spelas av Keve Hjelm

”The laughing policeman”, 1973

Beck (Jake Martin) spelas av Walter Matthau

”Mannen på taket”, 1976

Beck spelas av Carl-Gustaf Lindstedt, Lennart Kollberg spelas av Sven Wollter och Gunvald spelas av Thomas Hellberg.

”Mannen som gick upp i rök”, 1980

Beck spelas av Derek Jacobi i denna tyska filmatisering.

”Nezakonchennyy uzhin”, 1980

Rysk filmatisering av boken ”Polis, polis potatismos!” där Romualds Ancans spelar Martin Beck.

”Det slutna rummet”, 1993

Nederländsk film där Beck spelas av Jan Decleir.

”Brandbilen som försvann”, 1993

”Roseanna”, 1993

”Polis polis potatismos”, 1993

”Mannen på balkongen”, 1993

”Polismördaren”, 1994

”Stockholm Marathon”, 1994

”Lockpojken”, 1997

”Mannen med ikonerna”, 1997

”Vita nätter”, 1997

”Öga för öga”, 1997

”Pensionat Pärlan”, 1997

”Monstret”, 1997

”Moneyman”, 1997

”Spår i mörker”, 1998

”Hämndens pris”, 2001

”Mannen utan ansikte”, 2001

”Kartellen”, 2001

”Enslingen”, 2001

”Okänd avsändare”, 2001

”Annonsmannen”, 2002

”Pojken i glaskulan”, 2002

”Sista vittnet”, 2002

”Skarpt läge”, 2006

”Flickan i jordkällaren”, 2006

”Gamen”, 2007

”Advokaten”, 2007

”Den japanska shungamåklningen”, 2007

”Den svaga länken”, 2007

”Det tysta skriket”, 2007

”I Guds namn”, 2007

”I stormens öga”, 2009

”Levande begravd”, 2010

”Rum 302”, 2015

”Familjen”, 2015

”Invasionen”, 2015

”Sjukhusmorden”, 2015

”Gunvald”, 2016

”Steinar”, 2016

”Vid vägs ände”, 2016

”Sista dagen”, 2016

Keve Hjelm

När Maj Sjöwalls och Per Wahlöös polis Martin Beck för första gången porträtterades i tv-rutan var det Keve Hjelm som stod framför kameran. ”Roseanna” hade premiär 1967 och baseras på boken med samma namn. Därmed har Gunvald Larsson ännu inte kommit in i handlingen. Däremot är Martin Becks kollega och vän Lennart Kollberg med. Han spelas av Hans Bendrik. Det blev dock bara en ”Beck”-film för Keve Hjelm och Hans Bendrik. Keve Hjelm dog i cancer 2004. Han var då 81 år gammal.

Walter Matthau gör entré

Det skulle dröja ända till 1973 innan det kom ut en ny film om Martin Beck. ”The laughing policeman” är en amerikansk filmatisering som bygger på boken ”Den skrattande polisen”. Filmen utspelar sig i San Francisco och i huvudrollen som löjtnant Jake Martin (som Beck döpts till) syns Walter Matthau från bland annat ”Storsvindlarna”, ”Pelham 1-2-3 kapat” och ”JFK”. Walter Matthau dog i en hjärtattack år 2000. Tidigare hade han drabbats av bland annat cancer och flera hjärtattacker. Han blev 79 år gammal.

Carl-Gustaf Lindstedt och Thomas Hellberg

En riktig klassiker. Så kan Bo Widerbergs ”Mannen på taket” från 1976 summeras med ett ord. I denna stjärnspäckade produktion spelas Martin Beck av Carl-Gustaf Lindstedt. Filmen baseras på ”Den vedervärdige mannen från Säffle” och nu dyker Gunvald Larsson upp igen. Den här gången spelades han av Thomas Hellberg medan Lennart Kollberg spelas av självaste Sven Wollter. Nyligen berättade Maj Sjöwall att hon anser att Carl-Gustaf Lindstedt gjort den bästa tolkningen av Martin Beck. Trots det blev det bara en film för radarparet. För Harald Hamrell, som spelade den mördade polisens son, Stefan Nyman, tog historien om Martin Beck däremot inte slut med ”Mannen på taket”. I vuxen ålder har han nämligen regisserat flera ”Beck”-filmer. Bland dem ”Levande begravd” från 2009, ”Flickan i jordkällaren” från 2006 och ”Moneyman” från 1998. Carl-Gustaf Lindstedt dog 1992. Han var då 70 år gammal.

Gösta Ekman och Rolf Lassgård

1993 var det premiär för ”Brandbilen som försvann”. Men det var också premiär för radarparet Gösta Ekman och Rolf Lassgård som spelade Martin Beck respektive Gunvald Larsson. ”Brandbilen som försvann” regisserades av tysken Hajo Gies och var den första i filmsviten med undertiteln ”Historien om ett brott”. Totalt blev det sex filmer med Gösta Ekman och Rolf Lassgård. Sedan dess har Rolf Lassgård spelat flera poliser, bland dem Erik Bäckström i ”Jägarna” och Kurt Wallander i flera filmatiseringar av Henning Mankells klassiska deckare. Den sista ”Beck”-filmen med Gösta Ekman och Rolf Lassgård var ”Stockholm Marathon” som hade premiär 1994.

Peter Haber och Mikael Persbrandt

I ”Beck”-världen finns det inga skådespelare som varit mer produktiva än Peter Haber och Mikael Persbrandt. Sedan den första filmen, ”Lockpojken”, hade premiär 1997 har det hunnit bli hela 34 filmer. Och då har tre av filmerna ännu inte visats. I det senaste avsnittet, som hade premiär på nyårsdagen, var det dock finito för Gunvald Larsson. I det här avsnittet skrivs nämligen Mikael Persbrandts älskade karaktär ut ur filmerna. Redan 2003 sa Mikael Persbrandt att han ville lägga ner karaktären men trots det har det alltså blivit ett otal filmer till. Under åren har Mikael Persbrandts version av Gunvald Larsson kommit att bli en av Sveriges mest älskade tv-poliser och en källa till en mängd odödliga citat. Nu sörjs han både av tittarna och av kollegerna.

– Det är ju väldigt speciellt, när vi spelade in begravningsscenen vid slutet där till exempel. Det blir så absurt när man tar farväl av en så älskad karaktär, säger han och fortsätter, säger Måns Nathanaelson, som spelar polisen Oskar Bergman, till Expressen.

I de sista filmerna kommer Mikael Persbrandt ersättas av ”Game of thrones”-skådisen Kristofer Hivju, 37.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.