Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Författarens ilska mot Malou von Sivers: ”Paff”

Malou von Sivers i programmet.
Foto: TV4/TV4play
Författaren var inte nöjd med rubriksättningen i programmet.
Foto: TV4/TV4play
Intervjun blev inte som författarren tänkt sig.
Foto: TV4/TV4play

När Siduri Poli gästade ”Nyhetsmorgon” för att prata om sin debutbok fick hon frågor om skjutningarna som händer i Botkyrka. 

Nu riktar hon skarp kritik mot programledaren. 

– Att hela mitt författarsamtal påas med blåljussirener och att jag därefter i åtta minuter får sitta i en intervju med konstanta avbrytanden vinklat mot ett annat ämne, säger hon. 

Entreprenören och författaren Siduri Poli gästade under söndagen ”Nyhetsmorgon” för att prata om sin debutbok ”Hur du lyckas i en vit värld”. I boken berättar hon berättelser från sitt eget liv och hon tar även upp ämnen som rasism och diskriminering.

Men intervjun med Malou von Sivers blev inte riktigt som hon tänkt sig.

”Malou von Sivers måste ändå få pris för årtiondets mest långsökta koppling. 'Du är från Botkyrka, så vad tycker du om skjutningarna?' Varför får jag, en prisbelönt entreprenör som debuterar med en bok om framgång, den frågan?”, skrev hon på Instagram efter intervjun. 

När hon kom hem och såg programmet blev hon även oerhört besviken på rubriksättningen. 

”Rubriksättningen 'Siduri Poli vill ge hopp till ungdomar i förorten.' Wait, va? Vem har sagt att det är brist på hopp? Det är facking brist på inkludering i samhälle och näringsliv som gör att vi försöker lyckas men blir motarbetade?!”. 

”Påas med blåljussirener” 

Siduri Poli berättar att hon kände sig obekväm redan innan intervjun drog i gång då hon såg hur de kom upp bilder på en polisbils blåljussirener. 

– När jag såg blåljussirenerna på skärmen innan jag påades så trodde jag att nyheterna skulle gå på innan mitt inslag. Så först blev jag paff över att det var mig de påade, sedan besviken över att inslaget vinklades till att inte handla om det jag var inbjuden att prata om. 

Berättade de något innan intervjun vad du skulle få för frågor eller kom det som en chock?

– Det är paradoxalt, för i min bok skriver jag att vi aldrig får representera oss själva, utan alltid stå till svars för rubriker som rör kroppar som våra och orter vi kommer ifrån. Medan jag ska prata om detta i livesänd tv blir jag utsatt för exakt det. Medan en etnisk svensk författare kan sitta i soffan och prata om vad sin bok handlar om.

Poli säger hon att hon är djupt besviken över frågorna hon fick. 

– Att hela mitt författarsamtal påas med blåljussirener och att jag därefter i åtta minuter får sitta i en intervju med konstanta avbrytanden vinklat mot ett annat ämne, säger hon. 

Efter hennes inlägg på Instagram har hon överösts av stöd från olika håll – men ingen från TV4 har hört av sig till henne under måndagskvällen. 

– Min Instagram har exploderat av kärlek från tusentals icke-representerade som förstår och visar sitt stöd. Jag känner mig stärkt och motiverad att fortsätta kämpa för ett mer inkluderande samhälle och näringsliv. Ingen från kanalen eller redaktionen har hört av sig.

Malous svar på kritiken 

Malou von Sivers menar på att hon blev väldigt förvånad när hon hörde om författarens kritik. 

– Jag blev mycket förvånad när jag läste Siduris inlägg. Vi talade med varandra efteråt och Siduri sa då att hon tyckte att intervjun blev väldigt bra. Jag tycker boken är viktig som visar på bra vägar och strategier för att ta sig fram i samhället. Jag sympatiserar med det hon skriver i boken, säger hon och fortsätter:

– Det kändes självklart för mig som samhällsjournalist att ställa två inledande frågor om den tragiska händelsen när en 12- årig flicka sköts ihjäl i Botkyrka. Siduri har positiva erfarenheter från Botkyrka och boken är en kontrast och visar upp en annan bild, positiv och hoppfull. Det kändes bra att visa upp en nyanserad bild. Redaktionen hade även talat med henne om detta innan.

SVT:s pik mot Malou Von Sivers efter kritiserade intervjun 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.