Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Författaren om mormors tystnad – släkten tvångsförflyttades

Författaren fick pris för ”Herrarna satte oss hit. Om tvångsförflyttningarna i Sverige”.
Elin Anna Labba berättar i ”Sommar i P1”.
Foto: CARL-JOHAN UTSI / SVERIGES RADIO

Man ska inte alltid tro äldre damer som påstår att de inte har något att säga.

Prisbelönta Elin Anna Labba berättar i ”Sommar i P1” om hur några frågor om den egna släkten slutade i en storskalig kartläggning av tvångsförflyttningen av samer.

Elin Anna Labba, 40, belönades med Augustpriset 2020 för sin fackbok ”Herrarna satte oss hit”, om statens tvångsförflyttningar av samer för runt hundra år sedan.

I ”Sommar i P1” berättar hon om hur hennes egen historia – båda sidor av släkten tvångsförflyttades – ledde fram till boken.

Det började med att hon frågade runt inom familjen. Hon frågar sin mormor om hon kan tänka sig att bli intervjuad.

– ”Nej”, säger hon. ”Du borde gå och fråga någon som vet.” Omedvetet lär hon mig att aldrig tro äldre damer som säger att de inte har något att berätta, säger Elin Anna Labba i programmet.

Tidskrävande arbete

Släktingarna får flera frågor: ”Vad har ni hört om tvångsförflyttningarna?” ”Varifrån kom vår familj?” ”När fick de flytta?”

– De har hört en del, men det är för stympade berättelser för att förstå. Så fort jag tror jag har en tråd att nysta går den sönder. Jag börjar göra allt större lovar runt min egen familj.

Projektet växer. Elin Anna Labba berättar hur hon tar ledigt från jobbet och ger sig ut på slingriga grusvägar för att intervjua äldre som minns. Till slut har hon samlat ett hundratal intervjuer – ett tidskrävande jobb.

– Fastän jag ibland kört över 40 mil måste den första intervjun ibland få vara en stund när vi bara dricker kaffe. Andra gången kan jag börja fråga. Tredje gången går vi närmare det som gör ont. Fjärde gången pratar vi om detaljerna. Femte gången får de tillbaka texten och det är då de bästa citaten kommer, säger Elin Anna Labba i ”Sommar i P1”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.