Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Författaren Bodil Malmsten är död

För drygt ett år sen berättade Bodil Malmsten att hon drabbats av cancer.
Foto: Cornelia Nordström
Författaren Bodil Malmsten har avlidit.
Foto: Cornelia Nordström
Bodil Malmsten blev 71 år gammal.
Foto: Stefania Malmsten
Bodil Malmsten debuterade redan 1970 med boken "Ludvig åker", 14 år senare slog hon igenom med diktsamlingen "Damen, det brinner". 1994 romandebuterade hon med "Den dagen kastanjerna slår ut är jag långt härifrån".
Foto: Cornelia Nordström
Bodil Malmsten gav ut ett trettiotal böcker under sin långa karriär. I slutet drev hon även bloggen Finistere där hon skrev öppet om sin cancer och behandlingen.
Foto: Cornelia Nordström

Författaren Bodil Malmsten har dött, 71 år gammal.

Malmsten var sjuk i cancer och skrev om sin sjukdom den sista tiden.

–  Jag har nog aldrig varit rädd för döden, inte ens när jag var ung, sa Bodil Malmsten i en lång intervju med DN i maj.

Författaren Bodil Malmsten har dött, 71 år gammal. Det bekräftar hennes förlag för nyhetsbyrån TT på lördagsförmiddagen.

”Albert Bonniers Förlag har i dag av Bodil Malmstens dotter, fått den sorgliga uppgiften att meddela att Bodil Malmsten avlidit fredagen den 5 februari efter en tids sjukdom. Bodil Malmsten dog hemma, lugnt och omgiven av sina närmaste.”, skriver förlaget i sitt pressmeddelande.

– Vi är väldigt ledsna och sorgsna, säger Anna Tillgren, PR- och informationsansvarig på Albert Bonniers förlag, och tillägger:

– Hennes författarskap är så brett, allt från poesi till romaner, och hon var mycket älskad och hade väldigt många läsare.

För drygt ett år sen berättade Bodil Malmsten att hon drabbats av cancer.

"Jag har cancer, radikalopererades (det heter så) nov 2013, återfall december 2014. Nu handlar det om livskvalité. Men när gör det inte det", skrev hon då via Twitter.

På Twitter fortsatte hon att skriva om sin sjukdom, men framför allt om vården på Karolinska sjukhuset i Stockholm. Hon drev även bloggen Finistere där hon skrev öppet om sin sjukdom och behandlingen.

"Mig skrämmer inte den stora hemligheten alls"

I en lång intervju med Dagens Nyheter förra våren berättade hon om sina känslor inför döden.

– Det är väl ointagligt. Ingen vet vad som sker efter det där sista andetaget. Inte den som tar det, inte den som står bredvid. Det är den stora hemligheten. Men mig skrämmer inte den stora hemligheten alls, jag tycker att den är en trygghet. När det gäller mig själv. De jag älskar däremot, mina vänner och släktingar, de får inte dö! Det är liksom bara uteslutet, sa hon då.


https://twitter.com/BodilMalmsten/status/678331927712124928

Skrev om sjukdomen

Bodil Malmsten debuterade redan 1970 med boken "Ludvig åker". Den gav hon ut tillsammans med dåvarande sambon Peter Csihas.

Det dröjde dock 14 år innan Malmsten slog igenom. Med diktsamlingen "Damen, det brinner" blev hon en folkkär diktare i Sverige.

Och framgångarna fortsatte. Tio år senare, 1994, romandebuterade hon med "Den dagen kastanjerna slår ut är jag långt härifrån", för vilken hon nominerades till Augustpriset.

I januari 2010 tilldelades Bodil Malmsten den kungliga medaljen Litteris et Artibus för sina konstnärliga insatser.

– Hon hade en otrolig känsla för stil, i allt hon gjorde. Man blir alldeles häpen, det kan synas skenbart enkelt men hennes texter har så många lager och djup i sina formuleringar. Sedan var hon rolig också, säger Anna Tillgren.

Sin sista diktsamling, "Det här är hjärtat", gav Bodil Malmsten ut så sent som förra året.

– Det är en bok som handlar om förlust, en sorgedikt, men det finns mycket ljus i den. Bodil var ute och pratade om den sedan kom ut i våras. Hennes sista framträdande gjorde hon strax innan jul, säger Anna Tillgren.

"Väldigt tråkiga nyheter"

Bodil Malmsten gav ut ett trettiotal böcker under sin långa karriär och skrev även dramatik. Dessutom hann hon få en låt dedicerad till sig: "Blues för Bodil Malmsten", av Eldkvarn.

– Det var väldigt tråkiga nyheter, men väntat. Jag fick reda på det i går, säger Eldkvarns sångare Plura Jonsson om dödsbeskedet.

En annan som skriver om hennes bortgång är utrikesminister Margot Wallström.

"Tack Bodil Malmsten för din underfundiga poesi, dina vackra böcker och din rättmätiga vrede över tingens ordning. Tack för vänskap. Sörjer", skriver hon på Twitter.


https://twitter.com/margotwallstrom/status/695924972578070528

Bodil Malmsten lämnar dottern Stefania Malmsten efter sig.

Bodil Malmsten

Bodil Malmsten är poet, författare och dramatiker.

Hon föddes den 19 augusti 1944 i Jämtland och växte upp hos sina morföräldrar sina första tolv år. Då kom hon till Stockholm som fosterbarn.

Har dottern Stefania Malmsten, formgivare, tillsammans med illustratören Peter Csihas.

Studerade vid konstskolan Idun Lovén i Stockholm och på Konstakademien. Hennes farfar är inrednings- och möbelarkitekten Carl Malmsten.

Debuterade 1970 som författare med barnboken ”Ludvig åker” tillsammans med Peter Csihas.

1994 kom hennes första roman ”Den dagen kastanjerna slår ut är jag långt härifrån”, och har sedan dess gett ut en mängd böcker och diktsamlingar.

Som dramatiker har hon bland annat skrivit ”Tryck stjärna” som hade urpremiär på Dramaten 2005.

1999 flyttade hon till Finistère i Bretagne på franska Atlantkusten. Där bodde hon i ett över ett decennium och skrev bästsäljaren ”Priset på vatten i Finistère”.

Har fått flera betydelsefulla utmärkelser, bland annat Augustpriset, Aniarapriset, Piratenpriset och Ivar Lo-Johanssons personliga pris. Dessutom medaljen ”Litteris at Artibus” kungen för ”framstående konstnärliga insatser”.

Bodil Malmsten var även hedersdoktor vid humanvetenskapliga fakulteten på Mittuniversitetet.

2004 startade hon förlaget Finistère där hon exempelvis gav ut den självbiografiska romanen ”Mitt första liv”.

2005 startade hon bloggen. Texterna har getts ut som fem ”loggböcker”.

Bodil Malmsten har även varit sommarvärd i P1 flera gånger.

Förra året gav hon ut sin första diktsamling ”Det här är hjärtat” på 22 år.

I år är en utgåva med ”Samlade dikter” planerad och utkommer under våren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.