För drygt ett år sen berättade Bodil Malmsten att hon drabbats av cancer. Foto: Cornelia NordströmFör drygt ett år sen berättade Bodil Malmsten att hon drabbats av cancer. Foto: Cornelia Nordström
För drygt ett år sen berättade Bodil Malmsten att hon drabbats av cancer.  Foto: Cornelia Nordström
Författaren Bodil Malmsten har avlidit. Foto: Cornelia NordströmFörfattaren Bodil Malmsten har avlidit. Foto: Cornelia Nordström
Författaren Bodil Malmsten har avlidit.  Foto: Cornelia Nordström
Bodil Malmsten blev 71 år gammal. Foto: Stefania MalmstenBodil Malmsten blev 71 år gammal. Foto: Stefania Malmsten
Bodil Malmsten blev 71 år gammal. Foto: Stefania Malmsten
Bodil Malmsten debuterade redan 1970 med boken "Ludvig åker", 14 år senare slog hon igenom med diktsamlingen "Damen, det brinner". 1994 romandebuterade hon med "Den dagen kastanjerna slår ut är jag långt härifrån". Foto: Cornelia NordströmBodil Malmsten debuterade redan 1970 med boken "Ludvig åker", 14 år senare slog hon igenom med diktsamlingen "Damen, det brinner". 1994 romandebuterade hon med "Den dagen kastanjerna slår ut är jag långt härifrån". Foto: Cornelia Nordström
Bodil Malmsten debuterade redan 1970 med boken "Ludvig åker", 14 år senare slog hon igenom med diktsamlingen "Damen, det brinner". 1994 romandebuterade hon med "Den dagen kastanjerna slår ut är jag långt härifrån". Foto: Cornelia Nordström
Bodil Malmsten gav ut ett trettiotal böcker under sin långa karriär. I slutet drev hon även bloggen Finistere där hon skrev öppet om sin cancer och behandlingen. Foto: Cornelia NordströmBodil Malmsten gav ut ett trettiotal böcker under sin långa karriär. I slutet drev hon även bloggen Finistere där hon skrev öppet om sin cancer och behandlingen. Foto: Cornelia Nordström
Bodil Malmsten gav ut ett trettiotal böcker under sin långa karriär. I slutet drev hon även bloggen Finistere där hon skrev öppet om sin cancer och behandlingen.  Foto: Cornelia Nordström

Författaren Bodil Malmsten är död

Publicerad

Författaren Bodil Malmsten har dött, 71 år gammal.

Malmsten var sjuk i cancer och skrev om sin sjukdom den sista tiden.

–  Jag har nog aldrig varit rädd för döden, inte ens när jag var ung, sa Bodil Malmsten i en lång intervju med DN i maj.

Författaren Bodil Malmsten har dött, 71 år gammal. Det bekräftar hennes förlag för nyhetsbyrån TT på lördagsförmiddagen.

”Albert Bonniers Förlag har i dag av Bodil Malmstens dotter, fått den sorgliga uppgiften att meddela att Bodil Malmsten avlidit fredagen den 5 februari efter en tids sjukdom. Bodil Malmsten dog hemma, lugnt och omgiven av sina närmaste.”, skriver förlaget i sitt pressmeddelande.

– Vi är väldigt ledsna och sorgsna, säger Anna Tillgren, PR- och informationsansvarig på Albert Bonniers förlag, och tillägger:

– Hennes författarskap är så brett, allt från poesi till romaner, och hon var mycket älskad och hade väldigt många läsare.

För drygt ett år sen berättade Bodil Malmsten att hon drabbats av cancer.

"Jag har cancer, radikalopererades (det heter så) nov 2013, återfall december 2014. Nu handlar det om livskvalité. Men när gör det inte det", skrev hon då via Twitter.

På Twitter fortsatte hon att skriva om sin sjukdom, men framför allt om vården på Karolinska sjukhuset i Stockholm. Hon drev även bloggen Finistere där hon skrev öppet om sin sjukdom och behandlingen.

"Mig skrämmer inte den stora hemligheten alls"

I en lång intervju med Dagens Nyheter förra våren berättade hon om sina känslor inför döden.

– Det är väl ointagligt. Ingen vet vad som sker efter det där sista andetaget. Inte den som tar det, inte den som står bredvid. Det är den stora hemligheten. Men mig skrämmer inte den stora hemligheten alls, jag tycker att den är en trygghet. När det gäller mig själv. De jag älskar däremot, mina vänner och släktingar, de får inte dö! Det är liksom bara uteslutet, sa hon då.

 

 

Skrev om sjukdomen

Bodil Malmsten debuterade redan 1970 med boken "Ludvig åker". Den gav hon ut tillsammans med dåvarande sambon Peter Csihas.

Det dröjde dock 14 år innan Malmsten slog igenom. Med diktsamlingen "Damen, det brinner" blev hon en folkkär diktare i Sverige.

Och framgångarna fortsatte. Tio år senare, 1994, romandebuterade hon med "Den dagen kastanjerna slår ut är jag långt härifrån", för vilken hon nominerades till Augustpriset.

I januari 2010 tilldelades Bodil Malmsten den kungliga medaljen Litteris et Artibus för sina konstnärliga insatser.

– Hon hade en otrolig känsla för stil, i allt hon gjorde. Man blir alldeles häpen, det kan synas skenbart enkelt men hennes texter har så många lager och djup i sina formuleringar. Sedan var hon rolig också, säger Anna Tillgren.

Sin sista diktsamling, "Det här är hjärtat", gav Bodil Malmsten ut så sent som förra året.

– Det är en bok som handlar om förlust, en sorgedikt, men det finns mycket ljus i den. Bodil var ute och pratade om den sedan kom ut i våras. Hennes sista framträdande gjorde hon strax innan jul, säger Anna Tillgren.

"Väldigt tråkiga nyheter"

Bodil Malmsten gav ut ett trettiotal böcker under sin långa karriär och skrev även dramatik. Dessutom hann hon få en låt dedicerad till sig: "Blues för Bodil Malmsten", av Eldkvarn.

– Det var väldigt tråkiga nyheter, men väntat. Jag fick reda på det i går, säger Eldkvarns sångare Plura Jonsson om dödsbeskedet.

En annan som skriver om hennes bortgång är utrikesminister Margot Wallström.

"Tack Bodil Malmsten för din underfundiga poesi, dina vackra böcker och din rättmätiga vrede över tingens ordning. Tack för vänskap. Sörjer", skriver hon på Twitter.

 

 

Bodil Malmsten lämnar dottern Stefania Malmsten efter sig.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag