Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fördelar och nackdelar med tv- och datorspel

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Fördelar

* Det har positiva effekter på reaktionstid och spatiala förmågor, det vill säga rumsuppfattning och förmågan att hantera former och mönster. 

* Under de senaste decennierna har man kunnat märka en ökning av intelligensen mätt med intelligenstest. En del forskare påstår att detta har ett samband med barns ökade tv- och datorspelande. 

* Många lär sig engelska naturligt eftersom de flesta spelen är på engelska och för att man kan spela mot människor över hela världen. 

Nackdelar 

* För mycket spelande kan bli ett problem. Om du misstänker att du eller en närstående är i riskzonen kan du söka dig till Folkhälsoinstitutets nationella stödlinje, stodlinjen.se, eller ringa: 020-819100. 

* Att datorspel skulle ha negativa effekter som ökad aggressivitet eller övervikt har ännu inte bevisas. Däremot kan våldsspelen verka inspirerande för personer som redan är intresserade av att utöva våld. 

* Våldsamma tv-spel stressar kroppen och hjärtat. Stresssystemen fortsätter till och med att vara påslagna under sömn, visar en ny svensk studie. 

Källa: Medierådet och Karolinska institutet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.