Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fördelar och nackdelar med tv- och datorspel

Fördelar

* Det har positiva effekter på reaktionstid och spatiala förmågor, det vill säga rumsuppfattning och förmågan att hantera former och mönster.
* Under de senaste decennierna har man kunnat märka en ökning av intelligensen mätt med intelligenstest. En del forskare påstår att detta har ett samband med barns ökade tv- och datorspelande.
* Många lär sig engelska naturligt eftersom de flesta spelen är på engelska och för att man kan spela mot människor över hela världen.

Nackdelar

* För mycket spelande kan bli ett problem. Om du misstänker att du eller en närstående är i riskzonen kan du söka dig till Folkhälsoinstitutets nationella stödlinje, stodlinjen.se, eller ringa: 020-819100.
* Att datorspel skulle ha negativa effekter som ökad aggressivitet eller övervikt har ännu inte bevisas. Däremot kan våldsspelen verka inspirerande för personer som redan är intresserade av att utöva våld.
* Våldsamma tv-spel stressar kroppen och hjärtat. Stresssystemen fortsätter till och med att vara påslagna under sömn, visar en ny svensk studie.
Källa: Medierådet och Karolinska institutet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.