Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förbudet inför nya ”Bond” – får inte berätta ens för sin fru

Kändisarna på minglet från filmpremiären av ”No time to die”
David Dencik är med i ”No time to die” men det är inte mycket han får berätta om sin karaktär.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
David Dencik i ”Störst av allt”.
Foto: JOHAN PAULIN / NETFLIX
David Dencik med skådespelarna i ”Quick”.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
David Dencik spelar nu med självaste Daniel Craig i den nya ”Bond”-filmen.
Foto: ANDY RAIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
David Dencik.
Foto: DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK / DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: Nicole Dove
Daniel Craig i filmen ”"No Time To Die”.
Foto: NICOLA DOVE / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

Hemlighetsmakeriet kring ”No time to die” är så extremt att David Dencik fortfarande inte har sett ett helt manus eller kunnat berätta om filmen för sin fru. 

– Jag tackade ja till en roll som jag inte visste vad den bestod av, säger skådespelaren medan han kontrollerar vad han faktiskt får säga för filmbolaget:

– Det är sjukt stressigt att dribbla runt med journalister i de här intervjuerna, tillägger han. 

Men berättar sen ändå om inspelningen på Jamaica, tiden med Daniel Craig, mötet med de brittiska kungligheterna, privatplanet och blixtresan till London.

David Dencik, 46, befinner sig i hemstaden Köpenhamn, och mellan oss finns inte bara samtidens barriär i form av ett Google meet-fönster, utan även ett stort bord som får Dencik att krympa till lilleputt-format borta vid kortändan. Jag undslipper mig ett ”vad liten du är?” varpå David snabbt pekar på den gigantiska Daniel Craig-affischen bakom honom, och förklarar att man tenderar att krympa i skuggan av Bond.

Fast det är ju långt ifrån säkert. David Dencik är känd för sina avancerade förvandlingsnummer från Lasermannen till Thomas Quick eller Gorbatjov i prisade miniserien ”Chernobyl”. Något som ändå skapar vissa förväntningar på vad skådespelaren har åstadkommit i ”No time to die”. Är rollen liksom lika mustig som de andra?

– Ja, verkligen! svarar Dencik snabbt med ett skratt.

– Nej, men hoppas det. Jag tycker jag försöker få till det i alla mina jobb. Sen heter ju filmen Bond och inte ”Lasermannen” eller ”Quick”. Det är inte mig det handlar om, utan det är Daniel Craigs sista roll.

– Men jag kämpar! Jag försöker alltid sticka ut.

Ändå verkar du inte ha behållit den där maffiga mustaschen privat?

– Den fanns där för rollen. Privat? Jag vet inte ens hur jag ser ut privat. Jag har i dag precis klippt mig för en annan film. Men när jag var klar med Bond kände jag inte för att ha kvar mustaschen. Det var mycket tomatsoppa, och andra grejer, som fastnade i den ska jag säga.

Tidigare spreds ett falsk rykte om att det var skurk du skulle spela. Vad kan du egentligen berätta om din rollfigur Valdo?

– Ja, vad kan jag berätta, säger Dencik och börjar ögna igenom ett A4.

– Jag har ett papper här, där det står vad jag får och inte får säga. Men han är en rysk vetenskapsman som kidnappas rätt tidigt i filmen. Får jag säga det? Visste du det här? Hoppas jag inte säger något dumt här… Men sen kan du föreställa dig att det händer massa dåliga saker när man blir kidnappad.

Det här hemlighetsmakeriet kring filmen verkar rätt extremt?

– Jag tackade ja till en roll som jag inte visste vad den bestod av. Det var inte svårt. Jag förstod ju att det var en roll med viss substans, och vi hade fått en muntlig överlämning av handlingen. 

– Sen när jag kom till Jamaica stod min chaufför och väntade vid flygplatsen med ett papperstunt kuvert med texten ”Hej David, välkommen till Jamaica. Det här är vad du ska göra med oss.” Jag öppnade och så stod det typ ”Scen 74: Någon serverar en kopp te. Valdo ser förvirrad ut.” 

– Men det var ju enkelt att spela den biten. Jag var ju ganska förvirrad efter att ha flugit tvärs över jorden för att se förvirrad ut med en kopp te. Men sen på Jamaica fick jag läsa de första 70 sidorna, tror jag, på Barbara Broccolis kontor.

Du fick inte ens berätta något för din fru?

– Min fru vet en hel del om min verklighet, men inte om vad sker i filmen. Det har jag inte berättat för någon. 

Hon verkar tålmodig. Med tanke på att du fick avbryta sommarsemestern och åka till London och filma i stället?

– Ja, men hela familjen åkte med, och det var rätt mysigt. Jag visste sen tidigare att sommarlovet vi planerat i skärgården kunde komma att kantas av att jag skulle till London, så hon var förstående. 

Schemat blev omkastat efter Daniel Craigs ankelskada?

– Så var det ju.

– Men när jag åkte till London var det egentligen inte mer akut än mina andra resor, även om det var en följd av hans olycka. 

Hur är det att hänga med Craig?

– Vi snackade rugby. Det var rugby-VM då, och jag kunde inte så mycket om rugby.

– Nä, men han jobbar hårt. Det är hans femte film, han var 51, och det sliter på kroppen att göra Bond. Det är hans dieter och hans träning, och jag tror också han har åsikter om vad som händer framför och bakom kameran. Han lever det där väldigt mycket. Jag tycker mig förstå det, och han drog sig också undan ibland för att samla sig kring nästa scen. Han är där långa dagar, och bor ute vid studion. Jag tyckte mycket om Daniel Craig innan, och tycker ännu bättre om honom nu.

Du har sagt att Bond är det närmaste man kan komma att vara en kunglighet inom filmindustrin, i synnerhet i Storbritannien. Hur menar du då?

– De kungliga kommer och tittar på det. Hela familjen, även om jag inte vet hur den ser ut. De kommer att synas bredvid mig tydligen, skrattar David och syftar på galapremiären i London i veckan.

– Nej, men jag tror inte man förstår hur central den här berättelsen är i hela den brittiska självuppfattningen. Det är som med julkalendern och Jönssonligan för oss – något som alla delar på något sätt, även över generationerna. Så på det sättet en kunglighet, precis som kungahuset tillhör alla. 

Har du fått några förhållningsorder à la ”The Crown” inför mötet med kungafamiljen?

– Nej, men det kan ju komma. Min kollega Mads Mikkelsen berättade att man får stå på en rad lite som Wimbledons bollkallar, de kommer in, skakar hand, småpratar lite grann. Sen är det klart.

Du går med din fru. Barnen ska med. Hur kommer det sig att du börjat ta med familjen på utlandsjobb?

– När de är så där väldigt små är det inte så kul, men nu är det roligt att resa med dem och man kan uppleva ett nytt land genom deras ögon. 

Så nu kommer de bli som Skarsgårds? Åka världen runt och sen bli Hollywoodstjärnor?

– De är ju så många i familjen Skarsgård. Jag har ju bara två.

– Vi får se, men det är inget jag kommer att driva, utan jag tar det som det kommer.

Har du själv hopp om större internationella roller, nu efter Bond?

– Jag har alltid hopp om större internationella roller. Ha, ha.

– Ett väldigt stort jobb jag skulle ha gjort i Köpenhamn fram till april 2022 har dessutom just havererat, så nu är kalendern öppen.

– Men min erfarenhet från ”Tinker Tailor” med mera är att reaktionshastigheten är väldigt lång. Har jag premiär en dag, så kanske jag kan komma i beaktande fem år senare när någon skrivit klart sitt manus.

Finns det då något spektakulärt minne du tar med dig från Bond?

– Jag är gammal reggaefantast, så att äntligen få komma till Jamaica var kul. Av alla inspelningsplatser på jorden, var det en av de roligaste.

– Sen minns jag framför allt musklerna Bond-produktionen har. När vi flög hem från Jamaica kördes man till flygplatsen, och de hade ett helt eget flygplan med egen gate för hela gänget. Det var ganska imponerande. Så gör man inte på Quick. Då får man ta tåget över Öresundsbron.

– I den stilen fortsatte det bara. Det var maxat.

Det här är David Dencik

Ålder: 46 år.

Familj: Hustrun Sofie (som är jurist) och deras två barn.

Bor: Köpenhamn, där David är uppvuxen. Han är född i Sverige och har svenska föräldrar.

Bakgrund: Har gått Teaterhögskolan i Stockholm. Slog igenom med tv-serien ”Lasermannen” 2005. Har sen dess haft en framgångsrik karriär i både Sverige och Danmark, men även internationellt med roller i ”The girl with the dragon tattoo”, ”Tinker, tailor, soldier, spy”, ”Top of the lake” och ”Chernobyl”.

Aktuell: Med nya Bond-filmen ”No time to die” som har premiär 30 september. Samt även i danska Netflix-serien ”Kastanjemannen”, och nästa år i von Triers nya säsong av ”Riket”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.