Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förbuden som stoppar dig från att bli vår ”Tiger King”

Skansen-chefen Jonas Wahlström berättar om svenskar som haft vilda djur som husdjur hemma.Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Joe Exotic i ”Tiger King”.Foto: - / AFP TT NYHETSBYRÅN

Tv-serien ”Tiger King” på Netflix har väckt stor uppståndelse.

Enbart i staten Texas finns fler tigrar som husdjur än det finns vilda tigrar i hela världen.

– Det är fullständigt vansinnigt. Sverige har som tur var andra regler. Men om Astrid Lindgren hade förstått vad som skulle hända, så hade Pippi Långstrump inte haft apan Herr Nilsson, säger Jonas Wahlström på Skansenakvariet.

Huvudpersonen Joe Exotic i dokumentärserien ”Tiger King” har ett eget zoo med över 200 tigrar, lejon och andra rovdjur. Han går runt som en revolverman i vilda västern med skjutklar pistol, han har blonderad hockeyfrisyr och var under en tid gift med två män samtidigt.

”Djurrättsaktivisten” Carole Baskin framstår till en början som den goda sida, men även hennes anläggning för vilda djur känns tveksam. Hon anklagas även för att ligga bakom mordet på sin förre man, som är spårlöst försvunnen. Några av ex-makens vuxna barn tror att hon mördade deras pappa och matade sina tigrar med liket.

Joe Exotic är huvudperson i Netflix uppmärksammade dokumentär ”Tiger king”.Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY NETWORK/SIPA USA SIPA USA

Förutom en kavalkad av milt uttryckt excentriska karaktärer, så har tv-serien också riktat strålkastarljuset mot att många stater i USA inte har några som helst lagar och regler när det gäller vilda djur.

En tiger kostar 80 000 kronor 

I USA finns det närmare 7 000 tigrar i fångenskap, de allra flesta hos privatpersoner. enligt beräkningar finns det bara kvar 4 000 tigrar i det vilda i världen.

I 20 stater i USA kan vem som helst skaffa en tiger eller lejon och ha hemma i trädgården. Det går att köpa en tiger för runt 80 000 kronor. Men den söta tigerungen blir snabbt ett fullvuxet rovdjur. Förutom djurens lidande ofta i trånga burar och alltid under ovärdiga förhållanden så blir det också livsfarligt för deras ägare – och alla i grannskapet.

2004 kom en man i New York till sjukhus med ett skumt bett i benet, polisen tog in i hans lägenhet och upptäckte en tiger och en alligator.

Året därpå blev en 17-årig flicka dödad när hon skulle posera med en tiger på ett privat zoo i Kansas.

I oktober 2011 släppte en man i Ohio ut alla sina 56 djur – bland annat 18 tigrar, 17 lejon och åtta björnar – innan han tog livet av sig. Myndigheterna införde omedelbart utegångsförbud i området och polisen tvingades uppsöka och skjuta alla djur.

Schimpansungar till salu i Karlskoga 

I Sverige är det förbjudet att ha rovdjur som husdjur. Vi får ha hund och katt som tamdjur hemma. Det mest exotiska som tillåts är iller och pygméigelkottar. 

Det var värre förr.

Mycket värre.

Inte minst på grund av Pippi Långstrump. Efter att filmerna om Pippi kom ut på 60-talet ville plötsligt väldigt många svenskar ha en egen liten apa hemma.

– Innan dess fanns en och annan schimpans i privat ägo i Sverige. Jag kommer ihåg när jag var 16 år och besökte en djuraffär i Karlskoga, där satt två schimpansungar som var till salu. Sen kom Pippi - och det var en riktig olycka, säger Jonas Wahlström och fortsätter:

Skansen-Jonas, här med Sanna Nielsen i Allsång på Skansen.Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Om Astrid Lindgren hade förstått vad som skulle hända...”, säger Skansen-Jonas.Foto: HANS T DAHLSKOG / TT NYHETSBYRÅN

 – Om Astrid Lindgren hade förstått vad som skulle hända, så hade Pippi Långstrump inte haft apan Herr Nilsson. Plötsligt ville alla ha Pippis apa. Då fanns inga karantänregler och det kom apor till Arlanda nästan varje dag som transporterades vidare till djuraffärer. Det gick att köpa en dödskalleapa för 245 kronor. Men de flesta var döda inom ett halvår.

Ganska snabbt ändrades de svenska reglerna.

– Egentligen var det för att aporna kunde sprida sjukdomar, man tänkte inte på djuren i första hand. Men 1970 förbjöds alla apor och rovdjur som husdjur, berättar Jonas Wahlström.

Man i Stockholm med lejon i koppel

Trots det har han förstås sett galenskap genom åren eftersom, Skansen har räddat livet på många djur som smugglats in i landet eller på andra sätt kommit i händerna på människor.

– Det som händer i USA nu är bisarrt. USA är verkligen ett hemskt exempel. Men vi hade heller inga regler förr i tiden. Det var en man i Stockholm som hade ett lejon hemma på 50-talet. Han var lärare. Gick ut med lejonet i koppel ibland. Men till slut var han tvungen att lämna in djuret till en djurpark, säger Jonas Wahlström och sedan kritiserar han berömde naturfilmaren Jan Lindblad.

– Han hade två tigrar på en ö i skärgården. Han hade en idé om att föda upp dem och släppa ut dem i ett reservat i Indien. Det var fullständigt vansinne. Tigrarna hamnade i en djurpark och avlivades.

Vad har du sett på senare år?

– Det har varit många insmugglade apor. Ett dussintal bara de senaste åren. Sen var det en man söderut någonstans som hade lemurer hemma i vardagsrummet. Men vi har bra djurhållning och inget extremt i Sverige.

– Kom till Skansen i stället. Vi har öppet och inte så mycket folk, avslutar Jonas Wahlström. 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.