Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Föräldrarnas besked om sonen William, 1

Dagens toppnyheter inom nöjesvärlden.
Sara tillsammans med snickaren Johnnie Krigström.
Sara berättar om den svåra kampen med sonens sjukdom.
”Man är otroligt trött och livrädd”, berättar pappa Andreas.

Sara och Andreas fick skräckbeskedet alla föräldrar fruktar: vid ett års ålder hade deras son William blivit kroniskt sjuk i diabetes typ 1.

Sonens livshotande sjukdom tär på familjen – men nu får de hjälp i sin svåra situation av ”Sofias änglar”.

– Om vi ger fel så kan vi orsaka att han dör, säger Sara gråtandes i programmet.

Det var när Sara och Andreas tog med sin son William på ettårskontroll som läkarna upptäckte att något inte stod rätt till med den lilla pojken. Snabbt fick familjen veta att de behövde åka akut till Uppsala sjukhus, där det kom fram att William drabbats av den livslånga och farliga sjukdomen diabetes typ 1.

Eftersom William är så pass liten måste föräldrarna ha stenkoll på hans insulinvärden, och ge exakt rätt dos insulin inför varje måltid – blir det för lite eller för mycket är det en fara för hans liv.

– Det är det värsta. Om vi ger fel så kan vi orsaka att han dör, säger Sara gråtandes i ”Sofias änglar”.

”Otroligt trött och livrädd”

Föräldrarna berättar hur de lever med en ständig oro och sömbrist, då de måste hålla koll på sonens värden även på natten.

– Man är otroligt trött och livrädd, säger Andreas med tårar i ögonen i programmet.

I ett mejl förklarar paret hur sonens sjukdom försvåras av att han är för liten för att förstå själv när hans liv är i fara.

”Att ha ett litet barn som inte kan berätta hur han känner sig eller förstå vikten av att faktiskt äta det han serveras vid måltider eller att han måste ta något sockerrikt vid låga värden, det är otroligt svårt”, skriver paret.

Familjens sorg – efter sjukdomsbeskedet

Williams diabetes typ ett gör att familjen har svårare att göra roliga saker med tillsammans, och att de äldre döttrarna inte får samma uppmärksamhet som de förtjänar.

Att få hjälp av ”Sofias änglar” var viktigt för familjen, även om det triggade i gång mycket känslor för dem att få berätta om sin livssituation.

”Sofias änglar kom verkligen när vi kände oss på botten. De gav oss glädje och en härlig vecka med bara massa skoj och en annorlunda vardag, även om mycket känslor revs upp”, förklarar Sara och Andreas i mejl.

Renoveringarna har gjort att William inte längre behöver sova i sina föräldrars rum, men att de ändå kan ha koll på hans hälsa.

”Att vi fick rummet intill William har lett till att han faktiskt får ha ett eget rum, och får sova i sin säng – men att vi ändå kan höra honom bra tack vare öppningen. Det blev så bra, verkligen över förväntan”.

”Sofias änglar” sänds onsdagar 21.00 på Kanal 5 och Dplay.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.