Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Föräldrarnas ras – mot kokainlåten i SVT

”Sommarlov” underhåller barnen under sommaren.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
I ”Sommarlov” sjöng artisten Suzi P en barnanpassad version av sin låt ”Shunon”.
Foto: SVT / SVT
Mängder av av barn samlas för att titta på programmet och gästartisterna.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

”Han är ingen wannabe, när aina frågar alibi”.

I fredagens program av SVT:s ”Sommarlov” sjunger Suzi P en barnanpassad version av sin låt ”Shunon”, något som fick föräldrarna att häpna.

– Vi föräldrar stod som fågelholkar och fattade ingenting. Så googlade jag texten och ser att låten handlar om kokain, säger en förälder till Aftonbladet.

Under fredagens inspelning av SVT:s populära barnprogram ”Sommarlov” fick sig föräldrarna en ordentlig chock. Framför tusen barn och föräldrar framförde Suzi P, 16, sin låt ”Shunon”, med textrader som handlar om att det inte spelar någon roll om man får fängelse och kallar polisen för öknamnet ”aina”.

Refrängen till låten ”Shunon” innehåller bland annat textraderna:

”Han är fin han är min, yeah

Men han sniffar kokain

Men jag skiter i så länge han är min, yeah”

Sjunger om kokain

Flera föräldrar som var på plats under inspelningen är upprörda över att artisten fick uppträda med låten, uppger Aftonbladet.

– Vi föräldrar stod som fågelholkar och fattade ingenting. Så googlade jag texten och ser att låten handlar om kokain, säger en förälder till Aftonbladet.

– Suzi P presenterades som en skön 16-årig tjej, barnen satt med plakat som sa ”I love you Suzi P”, hon blev intervjuad och framställdes som en helylletjej. Det var sjukt osmakligt, säger en pappa som var på plats under inspelningen med sina barn.

SVT:s svar på kritiken

I programmet framförde artisten en specialanpassad version, något som SVT använder som sitt försvar. De menar att problemet är löst genom att Suzi P bytt ut textraderna om kokain mot ”han lever dubbelliv”.

”Suzi P sjöng den version av låten Shunon som är anpassad till en bredare målgrupp och där hon inte sjunger om kokain. Vi på Sommarlov har varje år en bred uppsättning gäster och Suzi P är en av många artister på Sommarlov som är med för att spegla fler musikstilar”, skriver Sommarlovs projektledare Anna-Maria Nildén i ett mejl till Expressen.

”Skitsamma vad hon sjunger”

Däremot är textraderna ”Men han lever dubbelliv och han skiter i om han får sitta inne” och ”Han är ingen wannabe, när aina frågar alibi” fortfarande med i barnprogrammets censurerade version.

– Det är lite skitsamma vad hon sjunger i ”Sommarlov”. SVT promotar henne ju och barnen kommer gå in och lyssna på låten på andra ställen och där sjunger hon ju om kokain, där är det med, säger en förälder till Aftonbladet.

SVT:s version av låten finns inte tillgänglig på på Spotify eller Youtube. Trots detta ser SVT inget problem med att uppmuntra barnen till artistens låt.

”Den version som Suzi P sjöng i fredagens program är den som våra unga tittare får höra hos oss och den finns också tillgänglig på svtbarn.se så att barnen kan lyssna där”, skriver Anna-Maria Nildén.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.