Föräldrarnas ilska mot julkalendern i SVT

I SVT:s julkalender "Tusen år till julafton" förklaras "vuxenskönt" för barn.
Foto: Christine Olsson/Tt
Det har fått föräldrar att se rött.
Foto: Christine Olsson/Tt

I SVT:s julkalender "Tusen år till julafton" förklaras "vuxenskönt" för barn.

Det har fått föräldrar att se rött – nu riktas skarp kritik mot SVT på Facebook.

"Smaklöst och sliskigt", skriver en användare.

Det är på Facebook som SVT delat med sig av klippet från årets julkalender "Tusen år till julafton".

I klippet porträtteras en "myskväll i en kollektivfamilj på 70-talet". Tittarna får se hur en av skådespelarna förklarar för barn vad "vuxenskönt" är.

– Då ska vi se, vart var vi? Jo, vi ska hinna med det här också innan vi gör kväll. Flickor har slidor och pojkar har snoppar. Nu ska vi försöka då ta det här lite seriöst. Snoppen åker in i slidan och det är något vi vuxna kallar för vuxenskönt. Det här är egentligen inte så komplicerade saker. Däremot, det som händer i Bolivia, säger skådespelaren i klippet.


LÄS MER: Lottas nakenscen stoppas i SVT


Det har fått flera föräldrar att reagera.

På Facebook riktas nu skarp kritik mot SVT och årets julkalender.

"Smaklöst och sliskigt... det fanns säkert en mer normal vardag på 70-talet än att man hade sexualundervisning för barnen och drack vin. Så OCH om det nu var så i majoritet så behöver man inte sliska till det så mycket... SVT bör ju tänka på de mindre tittarna istället. Det är upp till föräldrarna om man vill berätta om sex och på hur man berättar det", skriver en användare.

"Mina barn kommer inte få se detta flummande/sexundervisning", skriver en annan.

"Vad är det här för nåt? VARFÖR Är sexual-kunskap med i en julkalender!?!?!?  Enligt mig är det här inte ok", skriver en tredje.


LÄS MER: Haags och Lundgrens nakenlöfte till Slottet


På Facebook har SVT svarat på kritiken.

"Årets julkalender riktar sig främst till en åldersgrupp från sju år. Detta klipp är ur ett av avsnitten som på ett komiskt vis försöker att beskriva hur det kunde se ut i ett sjuttiotalshem. Naturligtvis är detta inte den enda bilden av hur det kunde se ut", skriver kanalen i en kommentar.

"Vi vill på inget sätt ta över en stor och viktig mognadsprocess i barns liv. Det här gäller några sekunders högläsning i en scen som dramatiserar en historisk tid", skriver kanalen i en annan kommentar.

Efter kritikstormen får nu kanalen också medhåll av tittare.

"Äntligen en julkalender som inte handlar om något som lallar runt och kastar snöbollar av cellofan till ingen som helst nytta. Nu kanske både barn och vuxna kan lära sig något. Tummen upp SVT", skriver en användare.Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Årets julkalender "Tusen år till julafton" berättar barnens historia. Här – en myskväll i en kollektivfamilj på sjuttiotalet! 󾌰

Posted by SVT on Wednesday, 25 November 2015

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.