Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Föräldrar rasar mot tomtens avslöjande i julkalendern

Skådespelarna berättar om julkalendern på årets pressträff.
Foto: Ulrika Malm/SVT / © Ulrika Malm
Foto: ULRIKA MALM/SVT / SVT
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SVT
Foto: SVT

Årets julkalender har haft premiär. 

Men efter avsnittet är flera föräldrar oroliga och arga – och tror att tomteöverraskningen på julafton kan ha blivit förstörd. 

”Hur gick tankarna när man i 1:a avsnittet lyfter frågan kring att det INTE är tomten som kommer på julafton”, skriver en person på SVT:s Facebook. 

Nu svarar SVT på kritiken. 

Tomten är för många barn den absoluta höjdpunkten på julafton. Efter premiäravsnittet av årets julkalender ”Panik i tomteverkstan” i SVT oroar sig nu föräldrar över att överraskningen med tomten kan ha blivit förstörd.

I programmet spelar Per Andersson en av de riktiga tomtarna på Nordpolen och han säger: 

– Nästan alla föräldrar klär ut sig till mig på julafton och dåligt dessutom med någon kudde som mage. De där fåntrattarna urholkar mitt varumärke, men det finns inget som går upp mot den äkta varan. 

Arga orden mot julkalendern

Efter repliken har flera föräldrar skrivit arga meddelanden på SVT:s Facebook-sida.

”Tur att min äldsta inte tror på tomten när ni börjar med att rätt ut säga att barnens föräldrar klär ut sig med lösskägg och kudde på magen, vilket många barn inte ens har tänkt på... tills nu när ni sa det...” skriver en person på SVT:s Facebook-sida. 

En annan person skickar ett argt brev. 

”Hur gick tankarna när man i 1:a avsnittet lyfter frågan kring att det INTE är tomten som kommer på julafton, utan det föräldrar med tomtemask och lösskägg. Alltså va fan!!”. 

Personen fortsätter: 

”Våra barn tror på tomten och nu sitter vi här och blir orolig över om frågor kommer ställas kring detta. Kommer dom ifrågasätta jultomten på jul, kolla lite extra om det är en mask”

SVT:s svar på kritiken

Nu svarar SVT på kritiken och de berättar att de hade diskussioner om just den repliken. De berättar att de har resonerat att de allra flesta barnen vet att det är deras föräldrar eller grannar som klär ut sig till tomten – och att det är väldigt få barn som faktiskt tror på tomten, skriver Nöjesbladet. 

– Det kan möjligtvis vara så att det finns några väldigt små barn som fortfarande tror på tomten. Men det säljs ju tomteutklädnader i varenda mataffär, man nästan inte vistas ute i samhället om man ska lyckas behålla barnens tro på att det finns riktiga tomtar, säger Johanna Gårdare, programchef för barn- och ungdomsutbudet på SVT till Nöjesbladet.  

Hon säger också att de flesta som tittar på julkalendern vuxna. 

– Den här repliken var väl mer en flört med vuxenpubliken och flyger nog över huvudet på de allra minsta. Vår avsikt har självklart inte varit att förstöra magin med tomtar, vi vill tvärtom göra tomtevärlden ännu mer magisk.

Se trailern för årets julkalender:

Första avsnittet har visats – här är några fler smygtittar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.