Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Föräldrar är kritiska – efter TV4:s förändring

Serien ”Gråzon” visas nu 20.00 i stället för 21.00. Foto: TV4/CMORE
David blev förvånad över TV4:s ändring. Foto: Privat

Den hastigt ändrade sändningstiden för den populära tv-serien ”Gråzon” på TV4 har väckt starka reaktioner bland tittare.

Flera personer riktar kritik mot TV4 och menar att serien är för våldsam för att sändas så tidigt.

– Det här är verkligen inget program för barn och det är många ungdomar som är uppe och tittar då, säger David Guntsch, 32.

TV4 har tagit del av kritiken och understryker att en varningsskylt visas innan sändningen.

Den populära svensk-danska tv-serien ”Gråzon” hade premiär på den digitala plattformen C More den 22 februari i år. Sedan dess har berättelsen om Säpo-agenten Eva Forsberg, som spelas av Tova Magnusson, blivit en tittarsuccé.

Ett halvår efter premiären, i september, hade drama-thrillerserien premiär på TV4 – där den började sändas klockan 21.00.

”Gråzon” sänds nu 20.00 i stället för 21.00. Foto: TV4/CMORE

Nu har tv-tablån ändrats och serien visas en timme tidigare på kvällarna efter att ha bytt sändningstid med programmet "Biggest Loser VIP". Detta har lett till att flera tittare, bland andra föräldrar, riktar kritik mot TV4. 

Många menar att det inte är lämpligt att visa programmet så tidigt som 20.00 eftersom barn och unga kan vara vakna och se våldsamma scener.

David, 32: ”Barn kan bli väldigt rädda”

En av de som reagerat på förändringen är 32-åriga David Guntsch från Växjö.

– Vi fattade inte varför det sändes klockan 20. Det här är verkligen inget program för barn och det är många ungdomar som är uppe och tittar då, säger han.

Ändringen hos TV4 förvånade David. Foto: Privat

I det senaste avsnittet, som sände på måndagen, var det en scen i synnerhet som fick David att bli förvånad.

– Det var en karaktär som finns en plastpåse över huvudet som skulle kvävas. De visar i och för sig en varning för känsliga scener innan programmet men jag tror att många missar varningen.

 

LÄS MER: Kritiken mot P3 – efter programmet om porr

Den våldsamma scenen har fått flera att reagera. Foto: TV4

Han lyfte sin kritik i en kommentar på TV4:s Facebooksida och tycker att serien åter borde sändas klockan 21.00 – eller senare.

– Jag tror att barn kan bli väldigt rädda. Om de tittar utan sina föräldrar kan det orsaka skador. Jag tycker det är väldigt dåligt av TV4 att ändra tiden. Det kommer nog bli färre tittare också, eftersom ”Vår tid är nu” sänds samtidigt i SVT. 

TV4: ”Kan vara olämpligt för barn”

Elias Giertz, press- och PR-ansvarig för dramaavdelningen på TV4 och C More, förklarar att ändringen grundar sig i en optimering av tittarsiffrorna.

– ”Gråzon” hade premiär på C More för ett halvår sedan och blev snabbt en tittarfavorit. När ”Gråzon” ett halvår senare hade premiär på TV4 levererade den inte lika bra siffror som en så bra produktion hade förtjänat. Samtidigt har vi sett att Biggest Loser VIP har haft en imponerande tittning och vi ville ge det programmet förutsättningar att växa bland tittarna. Det var därför vi gjorde den här justeringen, säger han.

Så här ser varningsskylten ut i början av programmet. Foto: TV4

I och med flyttningen sattes en varningsskylt in före sändningen av ”Gråzon”, förklarar Giertz.

– Det gör vi för att informera föräldrar om att det här programmet kan vara olämpligt för barn att kolla på. Vi förstår att scenen där karaktären Victoria stryps med en plastpåse kan väcka obehag. Vi har därför gjort bedömningen att varna tittarna innan sändningen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!