Foto: CLEMENS BILAN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNFoto: CLEMENS BILAN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
 Foto: CLEMENS BILAN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: STEFAN FORSELLFoto: STEFAN FORSELL
 Foto: STEFAN FORSELL

Foo Fighters tillbaka i Sverige – efter olyckan

Publicerad

Foo Fighters är tillbaka i Sverige - för första gången sedan sångaren Dave Grohl bröt benet på Ullevis scen.

Rockbandet besöker Stockholm för att spela in "Skavlan", göra en exklusiv konsert och ge intervjuer om nya albumet "Concrete and gold".

- Allt började med Europe, säger Dave Grohl till Expressen.

Sångaren och gitarristen Dave Grohl hälsar välkommen i en svit på Grand Hotel i Stockholm tillsammans med sina kumpaner Taylor Hawkins (trummor) och Rami Jaffee (keyboard).

Hawkins börjar tralla på Europes berömda syntfanfar "The final countdown" när skivbolaget berättar att en av medlemmarna i det svenska hårdrocksbandet är radio-dj. Dave Grohl stämmer upp.

- När vi spelade in "Nevermind" (genombrottsalbumet för Nirvana, där Grohl var trummis) delade vi faktiskt studio med Europe som var där och spelade in samtidigt.

 Umgicks ni något med dem?

- Haha, nej. De sket fullständigt i oss. De var ju stora rockstjärnor och vi var ingenting; totalt okända.

Snabbspola fram till 2017, då Foo Fighters färdigställde nya albumet "Concrete and gold" i Frank Sinatras gamla inspelningslokal, Eastwest Studios i Hollywood. 23 år efter att Grohl bildade bandet sedan Nirvana upplösts efter Kurt Cobains självmord, ser han ut att använt studiotiden på ett mer socialt sätt än Joey Tempest & co.

- Det var väldigt stimulerande. Ena dagen var Lady Gaga där och spelade in någonting, nästa dag dök Justin Timberlake och hans enorma entourage upp i en studion intill.

Hängde med Justin Timberlake

Just Justin hamnade till slut också i Foo Fighters studio.

- Vi träffades oftast vid kaffebryggaren, och vid ett tillfälle frågade han om han inte kunde få vara med på ett hörn. Bara så att han kan säga till sina polare att han sjungit på en Foo Fighters-skiva, haha.

- Vi lät honom köra på ett spår. Det hörs knappt att det är Justin Timberlake, men spela roll, säger Grohl och rycker på axlarna.

- Grejen med Justin Timberlake är att han är så himla trevlig, och så löjligt begåvad... Han påminner faktiskt extremt mycket om Dave. Alla älskar honom, säger Taylor Hawkins.

Paul McCartney med på albumet 

En aningen mer väntad gäst på albumet, som har 15/9 som releasedatum världen över, är Beatleslegendaren Paul McCartney.

- Vi känner varandra sedan länge och har jammat tillsammans i timtal. Vad inte alla känner till är att Paul är en extremt skicklig musiker. Spelar han piano så hör man att han är en stor romantiker, spelar han trummor märks det att han är en bra dansare.

Paul McCartney spelar trummor på albumspåret "Sunday rain".

- Han gjorde två tagningar, utan att ens ha hört låten innan. Jag dirigerade honom med min trumpinne, och han satte det direkt. Vi använde den första tagningen, berättar Taylor Hawkins.

En tredje gäst, en riktig högoddsare, är Shawn Stockman från Boyz II Men.

- Jag fick syn på honom på parkeringsplatsen utanför studion, dagen efter att jag legat hemma och funderat över att det vore coolt att ha några feta körer som inledde och avslutade albumet så jag gick bara fram till honom och frågade honom om han kunde tänka sig att arrangera körerna åt oss, och så blev det.

"Allt började med Europe"

I den officiella pressreleasen beskriver Dave Grohl nya albumet som Motörheads version av "Sgt Pepper". För Expressen ger han en annorlunda beskrivning.

- Allt började med Europe. Vi byggde skivan på fyra byggstenar: "The final countdown", "We built this city" (Starship), "Wind of change" (Scorpions) och Abbas "Dancing queen", säger han med ett stort flin.

Producent är Greg Kurstin, hitmakare med artister som Sia, Taylor Swift, Pink och Adele på den imposanta meritlistan.

- Vi ville förstås ha Max Martin men han bara sa "nej, ni suger, er skulle jag aldrig jobba med", säger Dave Grohl med gravallvar i blicken.

- Nej men Greg Kurstin var perfekt för oss. Jag har varit ett stort fan av hans indieband The Bird and the Bee och lärde känna honom långt innan jag fattade att han producerade alla de här stora stjärnorna.

Taylor Hawkins:

- Greg är dessutom skolad jazzmusiker, och har fått oss att bredda och vårat sound mycket mer. Allt låter luftigare på nya skivan.

Spelar för specialinbjuden publik i Stockholm 

Under torsdagskvällen spelar Foo Fighters inför en specialinbjuden publik i Stockholm.

- Det ska bli jättekul, väldigt inspirerande att vara här, säger Dave Grohl om den första konserten på svensk mark sedan han bröt benet på Ullevis scen i juni 2015.

En uppmärksammade händelse som inte gett några dåliga vibbar.

Tvärtom:

- Efter den satans olyckan älskar jag bara Sverige ännu mer. Vi löste ju situationen, och på något sätt har den historien bidragit till en massa positivt. Att vi tvingades ta ledigt efter turnén, när jag gjorde rehab, är bara en punkt på pluslistan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag