Jippi! Mumintrollen kommer att göra comeback i en ny tv-serieJippi! Mumintrollen kommer att göra comeback i en ny tv-serie
Jippi! Mumintrollen kommer att göra comeback i en ny tv-serie
Tove Jansson, författaren bakom böckerna om Mumintrollen. Foto: Hans PaulTove Jansson, författaren bakom böckerna om Mumintrollen. Foto: Hans Paul
Tove Jansson, författaren bakom böckerna om Mumintrollen.  Foto: Hans Paul

Folkkära böckerna blir en helt ny tv-serie

Publicerad

Mumin gör comeback - i en ny tv-serie.

Produktionsbolaget Filmlance, som ligger bakom tv-serien "Bron", ska nu göra en nyversion av karaktärerna i Mumindalen, enligt brittiska Metro.

Moomin Character, som äger rättigheterna till Mumin-varumärket, har inlett ett licensavtal med produktionsbolaget Filmlance.

Produktionsbolaget har tidigare gjort en rad barn- och ungdomsfilmer och står även bakom succéserien "Bron".

 

LÄS MER: Mumintrollet ger sig ut i världen

 

Mumintrollen blir något nytt

Tillsammans med Sophia Jansson, brorsdotter till Mumintrollens skapare Tove Jansson och även leder Moomin Characters, ska Filmlance nu utveckla en ny serie.

– Vi på Moomin Characters är otroligt glada över att vi har fått chansen att samarbeta med Filmlance, Endemol Shine Group och den fantastiska konstnärliga arbetsgruppen, säger Sophia Jansson, enligt Metro, och fortsätter:

– I deras händer kommer de att göra mumintrollen till något nytt och underbart, samtidigt som man respekterar Toves ursprungliga berättelser och karaktärer.

Serien kommer att produceras av bland annat John Woolley, som vann en Bafta år 2014 för den animerade filmen "Fåret Shaun".

 

LÄS MER: "Mumin"-rösten Susan Sheridan har gått bort

 

Muminserien baseras på de första böckerna

Den nya serien kommer att baseras på de första 13 böckerna och de 73 seriestripparna, som skrevs 1945 och har senare blivit film och tv flera gånger, enligt Dagens Nyheter.

När vi kommer se Mumintrollet, Lilla My, Snorkfröken och de andra karaktärerna i Mumindalen är ännu inte bestämt.

Berättelserna om Muminfamiljen i Mumindalen skrev av Tove Jansson. Böckerna gavs ut mellan 1945-1970 och skrevs ursprungligen på svenska. Böckerna finns översatta till 43 olika språk.

Mumintrollen och deras vänner har sedan dess även blivit tv-serie och långfilmer samt fått en egen temapark i Nådendal, kallad Muminvärlden.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag