Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Folk rasar – när de ser nya trenden vid olycksplatsen

Se vilka som är världens största influencers.
En instagramanvändare står intill ett pariserhjul i spökstaden Prypjat.Foto: Instagram

Stora influencers flockas till platsen för kärnkraftsolyckan i Tjernobyl. 

Trycket har varit så hårt att Craig Mazin, skapare av den populära tv-serien ”Chernobyl” på HBO, nu går ut och vädjar till turisterna att visa respekt.

HBO-serien ”Chernobyl” har gjort stor succé under försommaren och är den tv-serie med högst betyg på film- och seriesajten IMDB – någonsin – vilket innebär att den slår såväl ”Breaking Bad” som ”Game Of Thrones”.

Tv-serien lägger fokus på kärnkraftsolyckan som inträffade i Tjernobyl i Sovjetunionen i april 1986, evakueringen av invånarna i staden Prypjat samt det politiska spelet efteråt.

Men fansen har inte nöjt sig med att följa dramatiseringen via tv- och datorskärmen – utan nu reser fler dit än någonsin för att uppleva platsen med egna ögon.

Rusningen har varit så pass stor att turistföretag och guider vittnar om en ökning på 30-40 procent i besökarantal jämfört med ett vanligt år, enligt nyhetsbyrån Reuters, och ökningen kopplas till tv-serien. 

”Människor blir mer nyfikna”

Området är i dag en post-apokalyptisk plats, en spökstad, där vilda djur, växtlighet och natur har tagit över.

I staden Prypjat – där tusentals anställda vid Tjernobyl bodde innan de tvingades fly med bara ett par timmars varsel – finns övergivna fordon, lekparker, nöjesplatser, mataffärer, kaféer, idrottshallar och skolbyggnader.

En guidad rundtur i området kostar mellan 950 och 1500 kronor och uppåt.

Vanligtvis inleds dagen med buss från Kiev i Ukraina och man kör sedan 12 mil till området för kärnkraftverket, där man också äter lunch på en restaurang. Därefter väntar rundvandring i spökstaden Prypjat.

– Många människor kommer hit och ställer frågor om tv-serien, om allt som hände. Människor blir mer och mer nyfikna, säger guiden Viktoria Brozhko till Reuters.

Seriens skapare ryter ifrån

Bland alla människor som flockas till Tjernobyl återfinns många influencers som vill ha attraktiva bilder till Instagram.

En unik bild innebär fler likes.

På flera bilder från området kan man se hur människor poserar vid utbrända bussar, övergivna bostäder, kulturbyggnader, badhus och andra landmärken från tv-serien. 

En kvinna kliver upp ur en övergiven badbassäng.Foto: Instagram
https://twitter.com/amanduhwhite/status/1136351804898369536

The Sun skriver att flera personer i sociala medier har reagerat på den nya trenden. 

”Det här är respektlöshet åt det mer extrema hållet”, skriver en person.

”Människor dog där på de mest fasansfulla sätt – visa lite respekt”, skriver en annan.

https://www.instagram.com/p/ByXy2MIoSxb/

Under en bild där en influencer poserar i underkläder, invirad i någon slags skyddsklädsel, framför en övergiven byggnad skriver en person:

”Den här bilden är respektlös mot de människor som dog där. Hur okänslig kan man vara?” 

https://www.instagram.com/p/BynQAQ0ibni/https://www.instagram.com/p/BynAaDtHOM5/https://www.instagram.com/p/Bwod-oLnY1T/

Andra bilder visar hur människor håller upp så kallade geigermätare, ett instrument som används för att mäta radioaktivitet.

https://www.instagram.com/p/Bym1s8mo1-a/https://www.instagram.com/p/ByN24TEh4C-/https://www.instagram.com/p/BymYfFthA-2/

Några av världens mest radioaktiva punkter finns än i dag i området men att besöka Tjernobyl och Prypjat är förhållandevis säkert och guiderna är noga med att hålla besökare borta från de allra värsta och mest drabbade områdena. 

Influencernas framfart i Prypjat har nu till och med fått seriens skapare, Craig Mazin, att reagera.

”Det är underbart att 'Chernobyl' har inspirerat en våg av turism till området. Men ja, jag har sett bilderna som cirkulerar”, skriver han i ett inlägg på Twitter, och fortsätter:

”Om du besöker, snälla kom ihåg att en fruktansvärd tragedi ägde rum där. Uppför dig med respekt gentemot alla som drabbades och offrades”.

https://twitter.com/clmazin/status/1138576162781683712

Så drabbades Sverige

Kärnkraftsolyckan vid Tjernobyl krävde 31 liv i samband med själva olyckan, men hur många som faktiskt dog till följd av strålningen är en omdebatterad fråga. En vitrysk studie pekar på uppemot 115 000 personer – medan WHO, världshälsoorganisationen, hävdar 9 000 personer.

Sverige var ett av de länder som först drabbades av konsekvenserna av, mycket på grund av radioaktiva partiklar i regnmoln som senare orsakade radioaktivt nedfall.

Trakterna kring Gävle drabbades allra värst och såväl svamp som viltkött fick kontrolleras innan det slussades vidare till allmänheten.

Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten ledde olyckan till 300 dödsfall i Sverige och enligt forskare vid Linköpings universitet kan 1 000 fler cancerfall i de områden som drabbade kopplas till kärnkraftsolyckan.

”Chernobyl” regisseras av svenske Johan Renck och har svenska skådespelare som Stellan Skarsgård, Alexej Manvelov, David Dencik, Adam Lundgren och Fares Fares i rollerna.

Det sista avsnittet släpptes via streamingtjänsten HBO den 3 juni.

Uppdatera dig på dagens stora utrikeshändelser.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.