Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Följarnas ilska efter Kim Kardashians nya bild

Kim Kardashian får återigen kritik. Foto: PLANET PHOTOS / STELLA PICTURES SUPPLIED BY PLANET PHOTOS
Kim Kardashian med ett huvudsmycke. Foto: WOOT / STELLA PICTURES BACKGRID US

Den 38-åriga realitystjärnan Kim Kardashian är återigen i blåsväder. Denna gång är ett smycke i fokus. 

Flera följare har reagerat starkt sedan Kardashian publicerade fotot på Instagram för några dagar sedan, skriver Independent

Kim Kardashian är känd för att ofta publicera foton som skapar reaktioner. Till sina 134 miljoner Instagramföljare delar hon inte sällan bilder på udda outfits och stilar.

Trots att hon nästan alltid drar in miljontals likes på enskilda bilder får hon dock ofta kritik för vad hon väljer för stilar. 

Häromdagen publicerade hon en bild som flera har reagerat mot. Och det är inte den vita klänningen eller naturen bakom som gjort människor sura.

På bilden bär 38-åringen ett indiskt huvudsmycke och nu anklagas hon för så kallad ”kulturell appropriering”. 

https://www.instagram.com/p/Bv28XtQHbkj/

Flera kritiska 

Begreppet är omdiskuterat och förespråkare brukar beskriva det som att man kopierar och tar makten över andra människors kultur genom att låna in delar från den och göra det till exempelvis modeaccessoarer. Andra menar att det är oproblematiskt och att det handlar om att man tar inspiration utan att det behöver vara diskriminerande på något vis. 

Bilden på Kim Kardashian togs under maken  Kanye Wests så kallade ”Sunday service”. Smycket hon bär har sitt ursprung i Indien och kallas maang tikka. Det bärs ofta för första gången av indiska kvinnor under dagen de ska gifta sig, skriver Independet

I kommentarsfältet under bilden frågar sig flera om Kim Kardashian ens vet varifrån smycket kommer och hur det brukar användas. Flera skriver också att det är ett klassiskt fall av ”kulturell appropriering”.

Andra försvarar realitystjärnan och menar att hon inte gjort något fel alls.

Kim Kardashian har tidigare fått kritik. Foto: EVAN AGOSTINI / AP TT NYHETSBYRÅN

Kritiserats tidigare 

Det är inte första gången som Kim Kardashian anklagas för detta. I januari 2018 publicerade hon en bild med Fulani-flätor som härstammar från Sahel-regionen och delar av västra Afrika.

https://www.instagram.com/p/BejDGW4FRRS/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_loading_state_control

Även då anklagades 36-åringen för appropriering.

– Jag gjorde flätorna för att North (Kim Kardashians dotter reds anm.) sa att hon ville ha flätor och frågade mig om jag kunde göra det också. Jag vet vad de kallas och var de kommer ifrån och jag har full respekt för det. Jag är inte tondöv, kommenterade hon då, skriver Independent

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.