Storpublik på Ed Sheeran – 67 383

Ed Sheeran under första kvällen på Ullevi.
Foto: HENRIK JANSSON
Folk strömmar in till Ullevi i Göteborg.
Ed Sheeran intar Ullevi både onsdag och torsdag.
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES

Första konserten av två med Ed Sheeran bjöd på årets hittills högsta publiksiffra: 67 383 personer! 

Och det blev stundtals en konsert värdig en världsartist, men allt för ofta ganska... Slumrande.

Här nedan kan du följa liverapporteringen från konserten – minut för minut. 

Brittiske singer songwritern Ed Sheeran är en av världens största artister just nu – om inte den störste. 

Låten ”Shape of you” är till exempel den mest streamade låten någonsin på Spotify. 

När han på onsdagskvällen intog Ullevi för den första av två spelningar var det drygt 67 000 förväntansfulla personer i publiken – men trots den enorma publiksiffran blev det sällan något jättetryck som motsvarade förutsättningarna. 

Det var inte alls dåligt, för det. 

Men kanske beror det på att det ibland är lite väl ensamt för Sheeran på scenen. 

67 838 – det var publiksiffran i kväll.
Foto: HENRIK JANSSON

Kämpar frenetiskt

Ed Sheeran kämpar nämligen frenetiskt. Han åker i cirklar på en rörlig modul, springer så att svetten yr och håller långa och mot publiken smickrande mellansnack i hopp om att få det gensvar han vill ha. 

Men medan sommarens tidigare konsertakter på Ullevi – Iron Maiden och Rammstein, till exempel – bränner av massiv pyro, klär på sig neondräkter och kör in stora flygplan på scenen, förlitar sig Ed Sheeran helt och hållet på sin egen sång och sin numera allmängiltiga backkatalog.

Det eldas visserligen ibland och skjuts lite fyrverkerier, men det är låtarna som väntas välta Ullevi den här kvällen. Inte showen.

Då är det förvisso ett stort plus att scenen är placerad i mitten av arenan med häftiga visuella ljuseffekter och bilder. Ju närmre man kommer scenkanten, desto mer likt en vanlig pubspelning blir det – på gott och ont. 

Beroende på vad man väntat sig, kan man förstås vara väldigt nöjd och glad för det. Det är trots allt en imponerande gärning att underhålla med hjälp av enbart loop-pedaler, gitarrer och en mikrofon. 

Ed Sheeran kämpar frenetiskt på scenen.
Foto: HENRIK JANSSON

Känns som en världsartist

Ytterligare en positiv sak med scenens utformning är just intimiteten - man är ganska nära var man än befinner sig på arenan och det blir aldrig ”avlägset”. 

Och allra bäst är konserten när Ed Sheeran är lågmäld, när han kör de där hitsen som fått sina miljarder strömningar och som alla, avsiktligt eller ofrivilligt, känner till. 

Då lyfter allsången, då lyfter stämningen, då känns det som en världsartist som har sin rättmätiga plats. 

Mest jubel blev det kanske när rapparen 1.cuz gästade för att köra duett i den ack så korta ”2step”, men när det däremellan ska rappas, spelas några låtar på försök (vi testar den här låten från första skivan, säger Sheeran innan han drar i gång ”Give me love”) mottas det svalare. 

Men Ed Sheeran, kvällen till ära iklädd en svensk landslagströja, är medveten om att det kommer ännu en kväll i morgon. Han upprepar det flera gånger, att det minsann är en konsert då också. 

Kanske är det så att det finns mer krut att bränna. Då kan det nog bli ännu trevligare på torsdagskvällen. 

Ed Sheeran spelar på Ullevi

Här laddar fansen för Ed Sheeran

Tindra Granström, 18, Stockholm, Natalie Hardstaff, 20, Örnsköldsvik och Mathilda Björk-Comet 23 som åkt från Skåne.– För mig är det en connection hemåt, jag är från England och har varit ett fan av honom från väldigt ung ålder. Han har alltid följt mig genom livet. Han är en genuin fin människa. The A Team är sorgsen men väldigt fin låt, säger Natalie.– Det känns som att många kan relatera till honom, han har en väldig bred ålderspann bland lyssnarna. Det kan vara från 5 år till 75 och det är ovanligt. Jag tror att Perfect eller Supermarket flower är mina favoriter, säger Mathilda.– Han når ut till alla. Hela min släkt lyssnar på honom och hans låtar spelas på våra släktkalas eller på klubben. Photograph är min favoritlåt med honom, den rör hjärtat djupt, säger Tilda.
Foto: HENRIK JANSSON
Danaris Furuskog, 29, Jönköping, Noor Yusuf 23, Göteborg.– Vi brukar sällan får så bra platser på spelningar så att man kan se, så vi är här extra tidigt och hoppas att vi lyckas bättre den här gången. När de släpper in blir det bara att springa, säger Danaris och fortsätter:– Jag älskar Ed för han gör så sjukt bra musik så detta kommer bli ett bra upplevelse. Bad Habits är min favoritlåt för att det är lite fart i den. Det är lite olikt Ed och hans tidigare låtar.– För mig är det Perfect, den är ju perfekt så att säga. Gullig och mysig låt, säger Noor.
Foto: HENRIK JANSSON
Tilda Erlandsson Zotterman 20, Uppsala, Maria Zotterman, 47, Uppsala och Maja Erlandsson Zotterman, 17:– Det är en helt annan känsla när han spelar på konserterna och är mycket bättre tycker jag. Jag önskar att han spelar ”Give me Love”. De två spelningarna jag har varit på tidigare har han inte spelat den så hoppas den är med den här gången, säger Tilda.– Det finns inga dåliga låtar som Ed har gjort, han är en grym artist. Jag skulle tro att hans bästa låt är Castle on the Hill, det är bara en skön låt med drag i, säger Maria.– Jag gillar First Time och Overpass graffiti. Frist time träffar mig i hjärtat och personligt, säger Maja.
Foto: HENRIK JANSSON
Felix Stedner 27, Tyskland.– Jag är ute på en Ed Sheeran-turné och ska se honom idag och imorgon. Jag har redan sett honom över 20 gånger och ska vidare sen till Finland så det blir 20 till i år. Jag reser runt med vänner från andra länder i Europa. Det bästa med Ed är hans live-spelningar, han är den bästa Live-artisten ever! Man måste uppleva det för att förstå. Det är svårt att beskriva men hans live-versioner är bättre än studio-versionerna. Min personliga favoritlåt är Bad Habits, akustiska-versionen är riktigt bra.
Foto: HENRIK JANSSON

Ed Sheeran

Brittisk singer-songwriter som föddes i Halifax, West Yorkshire, England  1991. 

Började sin bana som gatumusikan och har nu släppt fyra studioalbum sedan 2011 . Han har sålt över 150 miljoner skivor världen över och är en av Spotifys mest spelade artister någonsin. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.