Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Flora Wiström släpper erotisk ljudbok

Flora Wiström har själv läst in den erotiska novell hon skrivit.
Foto: Privat
”Man blottar sig själv när man skriver erotik”, säger hon.
Foto: Shutterstock

Författaren Flora Wiström tycker inte att det är så jobbigt att skriva om sex - och gör det på ett nytt sätt.

I dagarna släpps hennes erotiska ljudnovell ”Akten”.

– Jag har alltid kunnat prata om sex och som ung kvinna har det varit befriande att vara ogenerad. Kanske kan mina texter få fler att känna så, säger hon.

Den erotiska ljudboken ”Akten”, en novell i tre delar, publiceras på den nylanserade Blanchestories i veckan, tjänsten beskrivs som ”Skandinaviens första audioerotiska app”. 

Novellen är skriven och inläst av författaren och influencern Flora Wiström. Historien utspelar sig på Dramaten i Stockholm. För att få inspiration till berättelsen fick Wiström en guidad tur genom lokalerna. 

– Det är en ung kvinna som ska på teater med sin gudmor. Men de hamnar på olika platser i publiken. Huvudpersonen råkar sätta sig på en jacka som tillhör en sexig man. Där blir det svårt för henne att fokusera på det som händer på scenen och så byggs stämningen stegvis upp mellan de här två.

Flora Wiström debuterade med romanen ”Stanna” för fem år sedan och 2019 kom hennes senaste roman ”Hålla andan”. Hon är inte främmande för att gestalta sex i sina texter, även om detta är henne första erotiska ljudbok. För två år sedan skrev hon sexnovellen ”Ensam i det blå”, på uppdrag av RFSU: 

– Jag tenderar jag att skriva om sex i mina böcker. Men inom ramen för sexnovellen kan man bli granskad under lupp, på ett annat sätt. Lyckades författaren med vad hon försökte åstadkomma? 

– Men jag tycker också att det är spännande att skriva om sex, för att mycket av relationer, maktförhållanden och sårbarhet kan gestaltas i en sexscen. 

Hon berättar att det var pojkvännen Johan som kom på premissen för ”Akten”, att den skulle utspela sig i en teaterlokal. Men för att skapa novellens narrativ har hon försökt att gå in i sig själv så mycket som möjligt. 

– Jag har gått mycket på min egen känsla och tänkt att jag inte ska kompromissa med det jag tycker är nice.

– Man blottar sig själv när man skriver erotik, man kan inte vara generad. Skriver man en text och är generad kommer det märkas av läsaren eller lyssnaren. 

Hur tänker du när du skriver om sex, hur vill du spegla det i dina texter?

– Det är faktiskt ett stort ansvar att göra det rätt. Jag har exempelvis skrivit in i novellen att han tar fram en kondom, det kanske inte är så vanligt? Och så känns det viktigt att visa att båda två är drivande.

– Samtidigt vill jag inte vara för duktig. Men är man tydlig med sådana här saker i början av texten, tror jag att läsaren kan slappna av, och då kan man ta ut svängarna mer.  

Flora Wiström berättar att man sällan pratar om erotiskt skrivande på skrivutbildningar i Sverige. Men säger att hon redan i tonåren läste sexnoveller på nätet, ofta skrivna av amatörförfattare. 

– Jag har alltid gillat sexnoveller. För det är så mycket som lämnas till ens inre bild. Till skillnad från porr som är väldigt grafiskt.  

– Att jag skriver erotik nu har nog mycket att göra med att jag läste sexnoveller som ung.

När frågan från RFSU kom för två år sedan funderade Flora Wiström mycket över om hon ville vara ”författaren som skriver sexnoveller”.

– Men sen kom jag fram till att det är en jättebra övning. Det är svårt och det krävs något av mig som författare, vilket är bra. Därför tyckte jag att det var väldigt roligt att få frågan från Blanchestories nu. 

Vad kändes jobbigt med att skriva en sexnovell?

– Det är outande med sexnoveller. Mellan raderna kan man ju läsa att det jag skrivit om är något jag tycker om eller går i gång på. Och självklart, vad ska mina föräldrar säga? Jag har sagt till hela min familj att de inte får läsa sexnovellen under några omständigheter!

– Men att främlingar ska läsa tycker jag inte alls är jobbigt. Jag har bloggat sedan jag var 12 år och är van vid tanken på att folk läser det jag skriver, säger Flora Wiström, som förutom sin blogg också har över 34 000 följare på Instagram. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.