Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tittarna anklagar SVT för stor miss – fel lag kan ha vunnit

Foto: SVT
Foto: SVT

Flera tittare reagerar nu starkt efter fredagens avsnitt av "På spåret" – som de anser blev feldömt. 

Det var på frågan vad "Gnuss" betyder som ett av paren svarade att det när man sätter näsorna mot varandra och fick rätt – något som flera tittare hävdar inte stämmer.

"På spåret" slår nu tillbaka mot anklagelserna:

–  Jag fattar ju att om man har det här som sitt specialintresse så reagerar man med ryggmärgen och tycker att det här inte stämmer överens. Men vi tycker att det var rätt att ge dem poäng, säger Charles Franz, producent för programmet. 

Det var när Josefin Johansson och Johar Bendjelloul skulle svara på frågan "Vad gör man när man gnussar" som flera tittare reagerade starkt.

Duon svarade nämligen att det är när man sätter "näsorna emot varandra", något som de fick rätt för av domaren Fredrik Lindström.

Men flera tittare har nu skrivit på "På spårets" Facebooksida och även hört av sig till Expressen om att det svaret var fel. Det rätta skulle i stället ha varit "när man sätter pannorna mot varandra". 

Det är också den korrekta beskrivningen, i alla fall inom pardansens värld och inom just dansen foxtrot, där ordet är vanligast förekommande.

Tävlingen slutade med att Josefin Johansson och Johar Bendjelloul vann med ett poäng över Kristin Lundell och Johan Hilton. 

Det betyder att hade de i stället fått fel för sitt omstridda svar, hade tävlingen i stället blivit lika och en utslagningsfråga hade fått avgöra.

Flera tittare reagerar starkt

"Ni får nog rätta er lite för gnussa betyder inte näsa mot näsa utan korrekt svar ska vara panna mot panna", skriver en tittare på programmets Facebooksida.

Och flera tittare har fortsatt skriva under fredagskvällen.

"Tyvärr fick de poäng och vann på ett felaktigt svar", skriver en person. 

"Men då vann inte rätt par isåfall då? Panna mot panna gäller, eller hur? Ni måste ha rätt svaret eller?", skriver ytterligare en tittare. 

Flera fortsatte att kommentera med "Dåligt, "Fel svar" och "Dressinen skulle ha vunnit".

Ännu en tittare skriver:

 "Alltså inte näsa mot näsa" och får medhåll:

"Skärp er domare, Gnuss är inte det ni gett laget rätt på. Se Wikipedia. Hoppas inte denna poäng blir den avgörande"

SVT svarar på kritiken

Till slut valde SVT att förklara sig på sin egen Facebooksida:

"Hej gänget! "Vad gör man när man gnussar" var ju frågan. Och ordet är inte exklusivt för pardans, utan kan betyda ungefär samma sak som eskimåpuss", skriver kanalen bland annat. 

 

LÄS MER: Profilen till publiken: "Varför skrattar de?" 

Charles Franz, producent för "På spåret", förklarar för Expressen efter programmet. 

Han menar också att frågan var bredare ställd, och gällde inte bara inom dansvärlden.

– Vi valde den schysta rättningen. När vi har bett dem beskriva en gest, alltså en öppet beskrivande fråga, och man har ett ord som gnussa. Det kan tolkas som en näspuss, som man gör med sina barn. Så används det ibland. Då får vi ett problem om det i pardanssvängen finns en mycket hårdare betydelse där det ska vara panna mot panna, då gick vi den vägen att vi tyckte att det var så pass rätt att de skulle få poäng, säger han. 

"På spåret"-producenten Charles Franz tycker att de tog rätt beslut i programmet – och förklarar att redaktionen redan innan programmet gått igenom frågan, och bestämt vilka svar som skulle räknas som de rätta. 

–  Vi hade pratat igenom innan och kom fram till att det var här vi drog gränsen, säger han. 

Annons:
Expressen Refunder Julklappar

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!