Krogprofilen ska ha visar könet i restaurangköket. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: ColourboxKrogprofilen ska ha visar könet i restaurangköket. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Colourbox
Krogprofilen ska ha visar könet i restaurangköket. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Colourbox
Jennie Hammar var den första som riktade anklagelser mot krogprofilen. Foto: THOMAS ENGSTRÖMJennie Hammar var den första som riktade anklagelser mot krogprofilen. Foto: THOMAS ENGSTRÖM
Jennie Hammar var den första som riktade anklagelser mot krogprofilen. Foto: THOMAS ENGSTRÖM

Fler kvinnor träder fram – vittnar om krogprofilen

Publicerad

Jennie Hammar var den första som riktade anklagelser mot krogprofilen.

Nu berättar fler kvinnor om sina erfarenheter.

– Han drog ner byxorna och visade hela sitt kön för mig och några manliga kockar i restaurangköket. Helt oprovocerat, berättar en kvinnlig tidigare anställd.

– Han har tryckt sig mot emot den kvinnliga personalen, tagit deras händer och lagt dem på sitt kön, berättar en annan kvinna.

Förra veckan riktade journalisten Jennie Hammar anklagelser mot den välkände krogprofilen. I sin podcast berättade hon att han vid ett tillfälle, när han var hennes chef, förde ner sin hand innanför hennes trosor för att "känna om hon hade rakat sig".

Nu väljer ytterligare kvinnor att berätta om liknande erfarenheter med krogprofilen.

En kvinna berättar att hon hade torkat av borden och gick ut i restaurangköket med smutsig disk när hon mötte honom.

– Han drog ner byxorna och visade hela sitt kön för mig och några manliga kockar i restaurangköket. Helt oprovocerat, berättar kvinnan och fortsätter:

– Han och de andra skrattade och kollade på mig för att se hur jag reagerade. Jag skämdes jättemycket och gick därifrån.

 

LÄS MER: Nu utreds krogprofilen för sexuella trakasserier

Opassande kommentarer

Kvinnan återberättar andra händelser där hon menar att hon har blivit vittne till när kvinnliga kolleger utsatts för opassande kommentarer från krogprofilen.

– Han var besatt av en anställds bröst och kunde inte sluta kommentera dem så fort hon var i rummet. Han sa att hon skulle jobba på särskilda stationer för att de skulle "sälja" på hennes bröst, berättar kvinnan.

– Till en annan tjej sa han: ”Du ser så kåt ut. Bra, för då får du jobba med ett stort manligt sällskap som precis har kommit in på restaurangen".

En annan kvinna som har koppling till restaurangen berättar att blottandet är typiskt för krogprofilen.

– Under alla de här åren har han fått så många att sluta på grund av sina sexuella trakasserier, säger hon.

– Han har tryckt sig mot mot den kvinnliga personalen, tagit deras händer och lagt dem på sitt kön. Mycket har ju varit verbalt. Han kan inte säga en mening utan att det innehåller sexuella anspelningar.

 

LÄS MER: Jennie Hammar: Han stoppade ner handen i mina trosor

Förra veckan riktade journalisten Jennie Hammar anklagelser mot den välkände krogprofilen. Foto: THOMAS ENGSTRÖM

Vd:n: Kommer att gå till botten med anklagelserna

Krogprofilen är för närvarande inte i tjänst, varken på restaurangen eller på en annan arbetsplats där han vanligtvis är verksam.

Efter Jennie Hammars berättelse har restaurangkoncernens vd meddelat att man kommer att "gå till botten" med anklagelserna.

Enligt uppgifter till Expressen finns en frustration bland personalen för att man inte fått tillräcklig information om vad som nu sker med krogprofilen.

Krogledningen kommer, enligt uppgifter, att kommunicera ut ett besked under nästa vecka.

– Den allmänna åsikten bland personalen är att man hoppas att han inte får komma tillbaka. Men han har också sina allierade, säger en person med koppling till restaurangen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag